Η σφαγή στη Σμύρνη και ο …»συνωστισμός στην προκυμαία»! Ένας αμερικάνος βλέπει το πρώτο

Η έκδοση του βιβλίου “Η Μεγάλη Φωτιά” με θέμα την σφαγή των Ελλήνων στην Σμύρνη από τους Τούρκους και την επιχείρηση διάσωσης που “έστησαν” ένας αμερικανός πάστορας κι ένας τολμηρός αξιωματικός του ΠΝ μας οδηγεί ξανά στο συμπέρασμα ότι έχουμε την κακή συνήθεια την ιστορία μας να μην την “ψάχνουμε” και τελικά να την παραμελούμε.

Αν στην επιχείρηση διάσωσης της Σμύρνης δεν ήταν “μπλεγμένος” Αμερικανός πιθανότατα δεν θα την μαθαίναμε ποτέ. Ο άλλος “εμπλεκόμενος” ήταν ο Ναύαρχος Γιάννης Θεοφανίδης . Μόνο ο συνονόματος εγγονός του ,μακαρίτης πια κι αυτός,ο “Ντάνι”, ο παντονινός Διοικητής των ΟΥΚ προσπάθησε με πάθος να κάνει γνωστή την ιστορία . Είχε γι΄ αυτό λόγο πρσκαλέσει στην Ελλάδα τον εγγονό του πάστορα Jennings και επιχείρησε να δημοσιοποιήσει την ιστορία των παππούδων τους. Είχαμε ανταποκριθεί στην προσπάθειά του.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Lou Ureneck ,δηλώνει συγκλονισμένος απ΄ όσα ανακαλυψε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης ερευνάς του. Συγκλονισμένος από την γενοκτονία που συντελέστηκε και στην Σμύρνη. Αναφέρεται στην ίδια προκυμαία για την οποία τα δικά μας σχολικά βιβλία πριν μερικά χρόνια έγραφαν για…συνωστισμό!

Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει πει ότι η άγνωστη μέχρι τώρα επιχείρηση διάσωσης από τη Σμύρνη του 1922, του είχε ζητηθεί για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Προτίμησε προς το παρόν να την κάνει βιβλίο