OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ιωάννης Σακελλαρίου: Ο ήρωας πιλότος που έπεσε τις πρώτες μέρες του Έπους

28/10/2015 - 22:22
Share on FacebookShare on Twitter

Ταυτισμένο με τη θυσία του ήρωα πιλότου Ιωάννη Σακελλαρίου, ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1940, μετά από άνιση μάχη στον αέρα με ιταλικά αεροπλάνα, είναι το μικρό χωριό Σακελλαρικό της Ζίτσας.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, κατά τη διάρκεια αερομαχίας, τα πυρά του εχθρού χτύπησαν το αεροπλάνο τύπου PZL-24, της 21ης Μοίρας Δίωξης, του 25χρονου ανθυποσμηναγού, το οποίο κατερρίφθη. Tο χωριό Κουτρουλάδες, προκειμένου να τιμήσει τη θυσία του, ώστε να μη σκεπάσει η σκόνη της λήθης τον ηρωικό θάνατό του, λίγο αργότερα, με απόφαση των κατοίκων του, μετονομάστηκε σε Σακελλαρικό.

Ο ανθυποσμηναγός ετάφη στο χωριό, ενώ σε περίοπτη θέση της πλατείας βρίσκεται το άγαλμά του, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που έπεσε ηρωικά στις 2 Νοεμβρίου 1940, μαχόμενος κατά πολύ υπέρτερων αεροπορικών δυνάμεων.

Η κυρία Αλεξάνδρα, σήμερα 93 ετών, έχει ζωντανά στη μνήμη της τις στιγμές της κατάρριψης του ελληνικού αεροπλάνου και αφηγείται όλα όσα βίωσε εκείνη την μέρα, που γράφτηκε ιστορία στο χωριό της.

«Ήταν μεσημέρι. Είμαστε στα χωράφια και μαζεύαμε καλαμπόκια. Από πάνω μας πετούσαν για πολύ ώρα αεροπλάνα. Ήταν τρία ή τέσσερα. Πολεμούσαν στον αέρα. Είμαστε φοβισμένοι, παρακολουθούσαμε τι γινόταν. Εγώ ήμουν 18 χρόνων. Ξαφνικά είδαμε ένα από τα αεροπλάνα να βγάζει άσπρους και μετά μαύρους καπνούς.

»Μετά πήγαινε σαν φτερό στον άνεμο. Το χάσαμε από τα μάτια. Ακούστηκε μεγάλος κρότος πίσω από το μοναστήρι. Εγώ έτρεξα να δω τι έγινε. Εκεί ήταν και το σπίτι της αδελφής μου. Τα φτερά του αεροπλάνου που είχε πέσει ήταν μέσα στο αυλάκι, σε έναν βάλτο. Γίνονταν εκρήξεις. Στην αρχή, όσοι μαζευτήκαμε εκεί, ήρθαν πολλοί από τον κάμπο, δεν ξέραμε εάν είναι ελληνικό, δικό μας το αεροπλάνο, ή ιταλικό.

»Λίγο αργότερα ήρθαν και στρατιώτες. Είπαν ότι το αεροπλάνο ήταν ελληνικό. Δικό μας, δικό μας όλοι φώναζαν! Οι φαντάροι, όταν σταμάτησαν οι εκρήξεις, σήκωσαν το σώμα το πιλότου μέσα από τα συντρίμμια και τα ρούχα που φορούσε πήραν φωτιά. Νομίζω το παλικάρι ήταν ακόμη ζωντανό, ψυχορραγούσε. Τον τύλιξαν με αλεξίπτωτο και με μία κουβέρτα. Μετά τον έφεραν στο χωριό. Εδώ τον θάψαμε τον λεβέντη….». αναφέρει η 93χρονη γυναίκα, η οποία δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της και συνεχίζει «…σκοτώθηκαν και δικά μας παιδιά, συγγενείς μας, σκοτώθηκε ο λοχίας Γιώργος Καραμπίνας 25 μέρες αργότερα και τον θάψαμε δίπλα στον Σακελλαρίου».

Ο υποσμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου γεννήθηκε το 1915 στα Βίλια Αττικής. Τον Νοέμβριο του 1935 αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροπορίας με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Με την κήρυξη του πολέμου τοποθετήθηκε στην 21η Μοίρα Διώξεως. Στις 2 Νοεμβρίου 1940, ως αρχηγός σχηματισμού, ανέλαβε την καταδίωξη ιταλικών βομβαρδιστικών, τα οποία είχαν στόχο την πόλη των Ιωαννίνων. Ήταν μία άνιση μάχη στον αέρα. Συνολικά τρία ελληνικά καταδιωκτικά ενεπλάκησαν σε αερομαχία με 15, συνολικά, ιταλικά καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά. Τα πολυβόλα των ιταλικών αεροπλάνων κατάφεραν να πλήξουν το PZL-24 του Ιωάννη Σακελλαρίου, το οποίο στη συνέχεια κατέπεσε.

Στην ίδια αερομαχία χάθηκε και ο επισμηνίας Χρήστος Παπαδόπουλος.

Τα 75 χρόνια από τη θυσία του ηρωικού πιλότου τιμά με τριήμερες εκδηλώσεις ο δήμος Ζίτσας, όπου θα παραστεί αντιπροσωπεία από τη γενέτειρά του.

Μ. Τζώρα, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ιωάννινα 

Tags: 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΕΠΟΣ 40ΙΣΤΟΡΙΑΠΙΛΟΤΟΣ

Related Posts

ΕΚΑΧ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1951 υπογράφεται η ιδρυτική πράξη της ΕΚΑΧ, του «προγόνου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

18/04/2026 - 00:01
Κίεβο
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Τo 1941 η Γιουγκοσλαβία παραδίδεται στην Γερμανία

17/04/2026 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1972 εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι της Φλόριντα το διαστημόπλοιο «Απόλλων 16»

16/04/2026 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

Στενά του Ορμούζ: Αναφορές για περιστατικό με πυροβολισμούς από σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον τάνκερ

CNN: Δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Ισλαμανπάντ τη Δευτέρα

Χακάν Φιντάν: Κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδιώκει να «καταλάβει περισσότερα εδάφη»

To Ιράν επαναφέρει τον «αυστηρό έλεγχο» στα Στενά του Ορμούζ ως απάντηση στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των ΗΠΑ

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε λιμάνια και εγκαταστάσεις – Επιθέσεις ουκρανικών drones σε ρωσικές υποδομές [vids]

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συμφωνίες και διαψεύσεις, εκεχειρίες και απειλές – Το τοπίο παραμένει θολό

Ζελένσκι: «Η Ρωσία θα προσπαθήσει ξανά να εμπλέξει τη Λευκορωσία στον πόλεμο»

Στενά Ορμούζ: «Κολλημένα» πλοία σηκώνουν ξανά άγκυρες με στρες και αυξημένο ρίσκο για τη ναυσιπλοΐα

Top News

Κατερίνα Καραβάτου: Η Τίνα Μεσσαροπούλου μου είπε πως τόσο η ίδια όσο και ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι δυνατοί

Ρούχα second hand: Η άνοδος της «δεύτερης ζωής» στη μόδα

Η Αλεξάνδρα Νίκα επιβεβαίωσε ότι περιμένει κόρη: Η selfie σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και το παιδικό δωμάτιο

Η Αθηνά Οικονομάκου έκανε πρόβα νυφικού - Η επίσκεψη στο ατελιέ της Celia Kritharioti

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert