Η KGB και η σχέση της με τον Όσβαλντ δολοφόνο του Κένεντι

 Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του συνταγματάρχη της ΚαΓκεΜπε για τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ, Κένεντι, από τον –λείαν επιεικώς- περίεργο τύπο, Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Στο πρώτο μέρος υποστήριξε ότι οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες ουδεμία σχέση ήθελαν να έχουν μαζί του.

Όπως ανέφερε στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του, ο συνταγματάρχης, Ολέγκ Νετσιπορένκο, οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, αφού «ξεσκόνισαν» το ποιόν του Οσβαλντ, όχι μόνον δεν θέλησαν να τον στρατολογήσουν, αλλά ούτε καν να έχουν την παραμικρή σχέση μαζί του. Ο πρώην πεζοναύτης, από τη μεριά του, που το «έπαιζε» μαρξιστής και φιλοσοβιετικός, και στη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΣΣΔ, οπότε ζητούσε να του δοθεί πολιτικό άσυλο –αλλά δεν του εδόθη- αποδείχτηκε ότι ουδόλως ενδιαφερόταν για ιδεολογίες και τα παρεμφερή. Γι’ αυτό, μετά από λίγο καιρό, ο επονομαζόμενος από τα μέλη των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών «μπακαλιάρος», πήρε το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ.
Αναλυτικά, το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Νετσιπορένκο έχει ως εξής:
Σιγά τον καλό σκοπευτή!

RBTH: Θα μπορούσε ένας άνθρωπος όπως ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ να δολοφονήσει από μόνος του τον πρόεδρο των ΗΠΑ; Δεδομένης όλης αυτής της αμερικανικής ασφάλειας, όπως και του γεγονότος ότι ήταν κακός σκοπευτής;
Ολέγκ Νετσιπορένκο: Μπορούσε να τον σκοτώσει και μόνος του. Αλλά ποιος σας είπε ότι ο «Ναλίμ» (σ.σ. είδος μπακαλιάρου) ήταν κακός σκοπευτής; Όσο ήταν ακόμη στο Μινσκ είχε αγοράσει ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο με το οποίο πυροβολούσε όταν πήγαινε για κυνήγι. Και στις ΗΠΑ είχε όπλο. 
ΕΡ: Ολέγκ, είστε ένας από τους τρεις υπαλλήλους της σοβιετικής πρεσβείας στο Μεξικό που συνομίλησαν με τον Όσβαλντ, όταν λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας ο «Ναλίμ» αιτήθηκε σοβιετική βίζα. Γιατί τον απορρίψατε; Τι ήταν αυτό που σας έκανε επιφυλακτικούς;
ΑΠ: Στο σπίτι του Όσβλαντ, ήδη μετά από τη δολοφονία του Κένεντι, οι Αμερικάνοι βρήκαν τα έγγραφά μας που αφορούσαν την απόρριψη της αίτησης εισόδου στην ΕΣΣΔ. Φαντάζεστε τι αναστάτωση θα είχε προκληθεί αν του είχαμε εκδώσει τότε θεώρηση; Ο Όσβαλντ προσήλθε στην πρεσβεία στις 27 Σεπτεμβρίου του 1963. Στην αρχή της κουβέντας, είχε μια ατονία, αλλά μετά συγκεντρώθηκε. Μίλησε για τη ζωή του στο Μινσκ, το γάμο με τη σοβιετική υπήκοο-σύζυγό του. Αιτιολόγησε δε, την επιθυμία του να επιστρέψει στην ΕΣΣΔ, λόγω της συνεχούς παρακολούθησης από το FBI, όπως είπε. Μου έδωσε την εντύπωση νευρασθενικού ανθρώπου. Είναι γεγονός ότι στο Μινσκ ο Όσβαλντ τελούσε υπό την παρακολούθησή μας, αλλά κάποια σκέψη για πιθανή συνεργασία μαζί του δεν προέκυψε καθόλου στη μια ώρα που κράτησε η συζήτηση μας.

Ο νευρασθενικός κύριος Οσβαλντ

ΕΡ: Γιατί;
ΑΠ: Δεν έκανε για επιχειρησιακή δραστηριότητα. Ας πούμε το πιο απλό. Μιλούσε ρωσικά, αλλά παραμόρφωνε τις λέξεις, η προφορά ήταν απαίσια, μερικές φορές πέρναγε στα αγγλικά. Υπήρξε στην πρεσβεία και μια δεύτερη συνομιλία με δυο συναδέλφους μου. Και σε αυτούς δημιουργήθηκε η ίδια εντύπωση για εκείνο που πραγματικά ήταν ο Όσβαλντ. Δηλαδή ένας νευρασθενικός.
ΕΡ.: Πως λοιπόν ένα τέτοιο άτομο σκότωσε τον Κένεντι;
ΑΠ: Με λίγα λόγια, οι συνθήκες διαμορφώθηκαν για τον Όσβαλντ με απίστευτα θετικό τρόπο. Αντίθετα, για τον Κένεντι, την Αμερική, και για εμάς, με τραγικό. Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 επελέγη για την εκτέλεση του προέδρου των ΗΠΑ ένα από τα ιδανικότερα σημεία της διαδρομής της προεδρικής πομπής, την πλατεία Ντίλι Πλάζα στο Ντάλας. Εδώ υπάρχουν στροφές, τις οποίες έπρεπε να κάνουν τα αυτοκίνητα στην πορεία τους, μια 90 μοιρών και μια 120. Ο Όσβαλντ ακροβολίστηκε στο κτίριο όπου βρισκόταν η αποθήκη σχολικών βιβλίων, στη διαδρομή της πομπής. Εκεί μπορούσε να εισέλθει ανεμπόδιστα και να κρύψει από πριν το όπλο με τη διόπτρα.

Το παράδοξο είναι ότι τα σπίτια που βρίσκονταν κατά μήκος της διαδρομής δεν ελέγχονταν από την αστυνομία, επειδή οι μυστικές υπηρεσίες συνήθως δεν απαιτούσαν τέτοια επιθεώρηση. Προκειμένου λοιπόν να εξεταστεί το γεγονός που συνέβη, κάλεσα στην έρευνα αυτή προσωπικό από τις αρχές ασφαλείας. Ο επικεφαλής τους επιβεβαίωσε και αυτός την ορθότητα της επιλογής. Θεώρησε το κτίριο της αποθήκης σχολικών βιβλίων καλή κρύπτη, η οποία έδινε τη δυνατότητα στον σκοπευτή να σημαδέψει με ακρίβεια έχοντας το στόχο μπροστά του. Αυτό αυξάνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της βολής. Η οπτική γωνιά που είχε ο σκοπευτής προς το στόχο και η κλίση του δρόμου διευκόλυναν πολύ το έργο του.
ΕΡ: Αν κατάλαβα καλά, ακόμη και ένας μέτριος ελεύθερος σκοπευτής θα μπορούσε να ευστοχήσει.
ΑΠ: Ναι. Και οι ειδικοί ακόμη, θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες μείωναν τις απαιτήσεις για επαγγελματική προετοιμασία του εκτελεστή. Μπορούμε να υποστηρίξουμε με σιγουριά ότι υψηλές πιθανότητες αποτελεσματικότητας της βολής υπήρχαν ακόμη κι αν ο σκοπευτής ήταν μέτριας κλάσης. Οι τρεις σφαίρες που εξαπέλυσε ο Όσβαλντ, βρήκαν όλες το στόχο. 

Διαβάστε ακόμη:

Η δολοφονία Κένεντι από την πλευρά της KGB! Ένας πράκτοράς της μιλά επώνυμα!