OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Νύχτα Κρυστάλλων»: 75 χρόνια μετά

10/11/2013 - 10:14
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα από τα χειρότερα πογκρόμ κατά των εβραίων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα πριν από 75 χρόνια στη Γερμανία και στην Αυστρία και οι δύο χώρες τιμούν με εκδηλώσεις μνήμης εκείνους που έχασαν τη ζωή τους τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» (Kristallnacht), που αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.

Τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938, το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων πυρπολώντας τις περισσότερες από τις 1.200 συναγωγές της χώρας και βανδαλίζοντας χιλιάδες καταστήματα εβραϊκής ιδιοκτησίας.

Η νύχτα εκείνη έγινε γνωστή ως Kristallnacht ή «Νύχτα των Κρυστάλλων» επειδή τα σπασμένα γυαλιά από τις βιτρίνες των καταστημάτων έμοιαζαν με κρύσταλλα πεσμένα στο έδαφος.

Το πογκρόμ πραγματοποιήθηκε λιγότερο από έναν μήνα προτού ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκείνη τη νύχτα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι και 30.000 εβραίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ, συνοδευόμενος από επικεφαλής της Προτεσταντικής και Καθολικής Εκκλησίας, παραβρέθηκε σήμερα στην τελετή μνήμη στα απομεινάρια της συναγωγής της πόλης, η οποία πυρπολήθηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων».
Στη συνοικία Σένεμπεργκ της πόλης, συγκεντρώθηκαν σήμερα διασημότητες που παίρνουν μέρος σε εκστρατεία με στόχο να «στρώσουν» τους δρόμους με μικρές μπρούτζινες πλάκες. Η εκστρατεία ξεκίνησε το 1995 και οι πλάκες αυτές τοποθετήθηκαν στους δρόμους και τα πεζοδρόμια ολόκληρης της Γερμανίας, εκεί όπου βρίσκονταν οι κατοικίες των θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων.
Η κάθε πλάκα φέρει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, την ημερομηνία μεταφοράς στο ναζιστικό στρατόπεδο και την ημερομηνία θανάτου.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε για την μαύρη επέτειο ότι η αδυναμία πολλών ανθρώπων να μιλήσουν ανοιχτά συνέβαλε στην «κατάρρευση του πολιτισμού».

«Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν θα πρέπει ποτέ να έχουν ξανά ευκαιρία (να εκδηλωθούν) στη Γερμανία, στην Ευρώπη», δήλωσε η Μέρκελ και χαρακτήρισε τη σημερινή συνεχιζόμενη ανάγκη για αστυνομική προστασία σε εβραϊκά ιδρύματα μία θλιβερή πραγματικότητα.
Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ των εβραίων της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες συμπεραίνει ότι τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι αυξάνεται ο αντισημιτισμός στις χώρες όπου διαμένουν και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς σκέφτονται να μεταναστεύσουν γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς. 

Tags: ΙΣΤΟΡΙΑΝΑΖΙ

Related Posts

σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1949 ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης

05/05/2026 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1912 ξεκινάει η κατοχή της Ρόδου από τις δυνάμεις των Ιταλών

04/05/2026 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

03/05/2026 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκαν οι επιτελικές συνομιλίες Ελλάδας και Γαλλίας με σημαντική ατζέντα

Η Νότια Κορέα σκέφτεται να βοηθήσει τις ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ μετά την έκρηξη σε πλοίο συμφερόντων της

Γκαλιμπάφ: «Ανυπόφορη για τις ΗΠΑ η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ κι ακόμη δεν έχουμε αρχίσει»

Ζελένσκι για Ρωσία: Απόλυτος κυνισμός να ζητά εκεχειρία και ταυτόχρονα να επιτίθεται στην Ουκρανία

Στην «καυτή ζώνη» των ΗΑΕ σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την επίσκεψή του στην Ιορδανία

Η Αρμενία απομακρύνεται από τη Ρωσία και υπογράφει συμφωνίες με την ΕΕ ενώ «ψήνεται» για ένταξη

Ουκρανία: Έπληξε διυλιστήριο και εργοστάσιο εξαρτημάτων για drones και πυραύλους στο Λένινγκραντ – Αιματηρή ρωσική επίθεση στην Πολτάβα

Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ιράν και ΗΠΑ έτοιμες για σύγκρουση στον Κόλπο

Top News

Άρης Δαβαράκης: Ήρθε η «προστασία» με σιδερογροθιές και τα σπάσανε όλα, εκεί κατάλαβα τι συμβαίνει τη νύχτα

Met Gala 2026: Οι εμφανίσεις που εντυπωσίασαν στο κορυφαίο fashion event - Χάιντι Κλουμ, Ριάνα και Μπιγιονσέ οι πρωταγωνίστριες

Μπλέικ Λάιβλι και Τζάστιν Μπαλντόνι κατέληξαν σε συμβιβασμό - «Ήταν συμφωνία της τελευταίας στιγμής»

Ο Bad Bunny εμφανίστηκε στο Met Gala 50 χρόνια μεγαλύτερος, γερασμένος με γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert