Πέθανε ο Μπάσιλ Χέιλερ ιστορική φυσιογνωμία της Μάχης της Κρήτης

Πέθανε πρόσφατα ένας από τους τελευταίους επιζώντες του αυστραλιανού πολεμικού πλοίου HMAS Perth, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση Αυστραλών συμμάχων από την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο βυθίστηκε από τους Ιάπωνες το 1942.

Πρόκειται για τον Μπάσιλ Τζορτζ Χέιλερ που έφυγε σε ηλικία 91 χρόνων.

O Μπάσιλ Τζορτζ Χέιλερ (George Basil Hayler) γεννήθηκε στο Werribee το 1921 αφότου η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία από την Αγγλία το 1911. Μεγάλωσε με τα τέσσερα αδέλφια του – Εντουαρντ, Εσθήρ, Λιλυ και Μόντ – σε μια περιοχή που δόθηκε στον πατέρα του, Edward , για την υπηρεσία του κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1938 ο Χειλερ ενταχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας σε ηλικία 16 ετών. Τον Μάρτιο 1941, το πλοίο του, HMAS Perth, έλαβε μέρος στην επιχείρηση Lustre – η ανάπτυξη Συμμαχικών στρατευμάτων από την Αίγυπτο στην Ελλάδα – κάνοντας δύο δρομολόγια με στρατεύματα από την Αλεξάνδρεια προς Πειραιά.

Μετά τον σημαντικό του ρόλο στη Μάχη του ακρωτηρίου του Ταίναρου – όπου οι συμμαχικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου μέχρι την πτώση της Κρήτης – από τα τέλη Απριλίου, 1941, το HMAS Perth εκκένωνε στρατεύματα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

Τον επόμενο μήνα το HMAS Perth έλαβε μέρος στην εκκένωση της Κρήτης. Στις 29 Μαΐου, καθ’οδόν για την Αλεξάνδρεια το πλοίο δέχθηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις απο τον εχθρό, με μία βόμβα να εχει χτυπήσει το λεβητοστάσιο του, αφήνοντας 13 νεκρούς.
Στην Αίγυπτο ο Χέιλερ μετατέθηκε στο HMAS Stuart το οποίο μετέφερε ζωτικής σημασίας προμήθειες προς τις πολιορκημένες Συμμαχικές δυνάμεις στο Τομπρούκ.
Η μετάθεση του στο Stuart αποδείχθηκε τυχερή. Τον Μάρτιο του 1942, το HMAS Perth βυθίστηκε από τους Ιάπωνες στη Μάχη του Sunda Strait με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 340, 324 πιάστηκαν αιχμάλωτοι πολέμου και μόνο 4 απο το πλήρωμα κατέφεραν να δραπετεύσουν.

Τον Μάιο του 1944, ενώ σε άδεια στην Αυστραλία, ο Χειλερ παντρεύτηκε την Πολιν Κερκαμ με την οποία έκανε δύο κόρες .
Μετά την αναχώρηση από το Πολεμικό Ναυτικό το 1951 έγινε έμπορος στο Carnegie και τελικά ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση.

Η Μάχη της Κρήτης «σημάδεψε» τον Χέιλερ, ο οποίος την επισκέφτηκε πριν δυο χρόνια για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 70η επέτειό της.

Μάλιστα, επιστρέφοντας στην Αυστραλία είχε ότι στη Μάχη της Κρήτης, 275 Αυστραλοί φονεύθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και τρεις χιλιάδες πιάστηκαν αιχμάλωτοι.»Η δική τους θυσία, βέβαια, δεν ήταν τίποτα μπροστά στη θυσία του ελληνικού λαού. Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί, τεράστιες οι καταστροφές από τον πόλεμο» είχε υπογραμμίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχη της Κρήτης: Η άγνωστη ιστορία μιας ηρωίδας

Ρέτζ Σόντερς: Ο μοναδικός Αβορίγινας που πολέμησε στην Κρήτη