Ρουμανία: Η αιματηρή Επανάσταση του ’89 και η εκτέλεση Τσαουσέσκου – ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη Δημοσίευση – 2014-12-22
Τελευταία Ενημέρωση – 2015-12-22

Η επανάσταση του 1989 στη Ρουμανία άρχισε στις 16 Δεκεμβρίου στη δυτική πόλη της Τιμισοάρα, όπου ένας ιερέας, ο László Tőkés, θα μετακινούνταν σε άλλη ενορία από τις αρχές.
Η κίνηση αυτη των αρχών προκάλεσε αντιδράσεις από τα μέλη της ενορίας του, οι οποίοι ενώθηκαν σύντομα από εκατοντάδες άλλους ανθρώπους, με αποτέλεσμα η διαμαρτυρία να μετατραπεί σε διαδήλωση.

Τις επόμενες ημέρες, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις και συνεπώς σε όλη τη Ρουμανία.

Οι Αρχές δεν επρόκειτο να αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους καθώς το κλίμα κατά του Τσαουσέσκου φούντωνε, έτσι λοιπόν διοργάνωσαν στις 21 Δεκεμβρίου διαδήλωση συμπαράστασης στον Τσαουσέσκου στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Το αποτέλεσμα ηταν αναμενόμενο. Η διαδήλωση συμπαράστασης κατέληξε στο απόλυτο χάος. Το λαικό αίσθημα κατά του ζεύγους Τσαουσέσκου ηταν εμφανές. Το ζέυγος αποσύρθηκε και κρύφτηκε στα γραφεία του κόμματος.

Ο στρατός προσπάθησε να τερματίσει τις βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους του Βουκουρεστίου συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άοπλους πολίτες. Τα νέα των διαδηλώσεων και η στάση του Τσαουσέσκου δεν άργησαν να κάνουν τον γυρω της χώρας και την επόμενη μέρα, στις 22 Δεκεμβρίου δηλαδή ανακοινώθηκε απο την Κρατική Τηλεόραση ο ξαφνικός και ύποπτος θάνατος του Υπουργού Άμυνας της χώρας. Χωρίς Υπουργό Άμυνας, το αμέσως επόμενο ηταν να αναλάβει ο ίδιος ο Τσαούσεσκου την διοίκηση του στρατού. Ο Τσαουσέσκου διέταξε να κατασταλούν οι διαδηλωτες με οποιοδήποτε τρόπο και ο στρατός με εντολή Τσαουσέσκου άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Προφανώς ο Νικόλαε Τσαουσέσκου δεν ειχε συνειδητοποιήσει την δύναμη του πλήθους και όταν προσπάθησε να απευθυνθεί προς τους αγανακτισμένους και πλέον εξαγριωμένους διαδηλωτές που βρισκόντουσαν εξω απο τα γραφεία του ΚΚΡ, το πλήθος εισέβαλε μέσα και ο Τσαουσέσκου μαζι με την γυναίκα του φυγαδεύτηκαν με ελικόπτερο.

Το ζέυγος πέρασε απο την εξοχική του κατοικία στο Σναγκοβ και συνέχισαν προς το Τιργόβιστε. Ωστόσο για κακή του τύχη το ζευγος υποχρεώθηκε απο το στρατό να εγκαταλείψει το ελικόπτερο καθως ο στρατός είχε απαγορεύσει την εναέρια κυκλοφορία στη χώρα.

Ο Νικόλαε Τσαουσέσκου και η σύζυγος του Έλενα συνελήφθησαν από την αστυνομία, παραδόθηκαν στο στρατό, πέρασαν από Στρατοδικείο με πλήθος κατηγοριών (από παράνομο πλουτισμό μέχρι γενοκτονία), καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων του 1989.

Η «δίκη» και η εκτέλεσή τους μαγνητοσκοπήθηκαν και έκαναν το γύρο του κόσμου. Λίγες μέρες αργότερα, παρουσιάστηκαν και στην Κρατική Τηλεόραση, πράγμα που επισφράγισε το τέλος του καθεστώτος του.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ!

Από τότε, η επέτειος της ανατροπής τους έχει σημαδευτεί από δημόσιες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Βουκουρέστι και την Τιμισοάρα.

Όπως αναφέρει το Balkan Insight πάνω απο 40% των Ρουμάνων πιστεύουν οτι η ζωή στη Ρουμανία ειναι χειρότερη απο οτι ηταν πριν το 1989, όταν το καθεστώς του Νικόλαει Τσαουσέσκου ανατράπηκε μετα απο διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ρουμανίας.
Τα νουμέρα της εταιρείας INSCOP σοκαρούν οταν μόνο 33% των ερωτηθέντων λένε ότι τα πράγματα σήμερα καλύτερα.
Η απογοήτευση επικρατεί κυρίως στους ανθρώπους που αναζητουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και μεγαλύτερη ασφάλεια στο εργασιακό χώρο. Αυτα ειναι τα κύρια επιχειρήματα που ευθύνονται για τη χροιά νοσταλγίας προς την παλαιά κομμουνιστική τάξη.

Οι Ρουμάνοι είναι πιο αισιόδοξοι για το απώτερο μέλλον, όμως. Πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων στην έρευνα, δήλωσε η ζωή θα είναι καλύτερη μετά από 25 χρόνια, ενώ μόνο το 12 τοις εκατό πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερα.
Ωστόσο οι αναλυτές δηλώνουν οτι ο κόσμος δεν νοσταλγοί ακριβώς το κομμουνιστικό καθεστώς αλλα ειναι απογοητευμένος απο την σημερινή κατάσταση.

«Οι άνθρωποι δεν είναι συνδεδεμένα με την ιδεολογία ή τις αξίες του κομμουνισμού, αλλά είναι απογοητευμένοι από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και από τη διαφθορά και τιε εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Εκφράζουν τη λύπη τους για την ασφάλεια και την προβλεψιμότητα της ζωής όπως ήταν πριν από το 1990, « δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Darie Crastea.

Πηγή – Balkaninsight/Wikipedia/LiveLeak/
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert.gr