OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1821 αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση

20/12/2022 - 00:01
Α’ Εθνοσυνέλευση
Share on FacebookShare on Twitter

1522: Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους.

1803: Η Γαλλία παραδίδει επισήμως την κυριαρχία της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ.

1812: Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά.

1821: Αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση. Είναι η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους, κατά την οποία θα γραφτεί η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, θα ψηφιστεί το πρώτο Σύνταγμα, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» και θα οριστεί το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.

1879: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη λάμπα πυρακτώσεως.

1881: Εκλογές στην Ελλάδα με νίκη του Χαρίλαου Τρικούπη. Εκλέγονται και έξι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας: Γ. Φιλάρετος, Τ. Φιλήμων, Α. Πετσάλης, Γ. Μαυρομαράς, Α. Ρηγόπουλος και Χ. Δουζίνας. Από αυτούς, μόνο ο Γ. Φιλάρετος θα παραμείνει πιστός στις ιδέες του.

1912: Η Χίος παραδίδεται στην Ελλάδα και ελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό.

1922: 14 Δημοκρατίες δημιουργούν την Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1950: Συλλαμβάνεται το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα για να οργανώσει τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.

1957: Ο Έλβις Πρίσλεϊ λαμβάνει το φύλλο πορείας για την υποχρεωτική θητεία του στον αμερικανικό στρατό.

1963: Το τείχος του Βερολίνου ανοίγει για πρώτη φορά για τους δυτικοβερολινέζους, μόνο για την περίοδο των εορτών. Θα κλείσει και πάλι στις 6 Ιανουαρίου του 1964.

1970: Ο δικτάτορας Γεώργος Παπαδόπουλος δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν όταν αυτός, ως φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, εκτιμήσει ότι μπορούν να γίνουν.

1972: Ο Κώστας Κολιγιάννης υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους υγείας από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ. Αντικαταστάτης του εκλέγεται ο Χαρίλαος Φλωράκης.

1977: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ζητά από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το άνοιγμα του «φακέλου της Κύπρου» και την τιμωρία των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας. Η κυβέρνηση θα απορρίψει το αίτημα την επόμενη μέρα.

1992: Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επανεκλέγεται στην προεδρία της Σερβίας. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρουν τις εκλογές.

1995: Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα ΔΗ.Κ.ΚΙ. (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα)

1997: C-130 της πολεμικής αεροπορίας που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού «Γιάκοβλεφ», το οποίο χάθηκε πριν από τρεις ημέρες από τα ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συντρίβεται στην Οινόη. Νεκρά ανασύρονται και τα πέντε μέλη του πληρώματος.

2007: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, έπειτα από πτώση από τον πέμπτο όροφο του σπιτιού του στο Κολωνάκι. Η απόπειρα αυτοκτονίας προκαλεί έντονη σκανδαλολογία.

Tags: Α' ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

Related Posts

Στάλινγκραντ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1943 παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ

02/02/2023 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1968 Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαϊγκόν εκτελεί εν ψυχρώ έναν Βιετκόνγκ

01/02/2023 - 00:01
ίμια
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1996 ελικόπτερο του ΠΝ καταπέφτει στην περιοχή των Ιμίων – Κορυφώνεται η κρίση

31/01/2023 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

Μπουρκίνα Φάσο: Το στρατιωτικό καθεστώς προτείνει τη δημιουργία «ομοσπονδίας» με το Μάλι

Stormer HVM: Τα βρετανικά συστήματα αεράμυνας προστατεύουν τον ουκρανικό στρατό στο Boυλγεντάρ [vid]

Χρίστο Γκρόζεφ: Ο διευθυντής του Bellingcat που «κυνηγούν οι δολοφόνοι του Πούτιν»

Βούτσιτς: «Η συνθηκολόγηση δεν αποτελεί προοπτική!» – Ένταση στο σερβικό κοινοβούλιο για το Κόσοβο

Sao Paulo: Το αεροπλανοφόρο της Βραζιλίας θα βυθιστεί στα ανοιχτά του Ατλαντικού

Συντριβή F-4: Στην κηδεία του Σμηναγού (Ι) Τσιτλακίδη θα παρευρεθεί αύριο ο Κ.Μητσοτάκης

Ουκρανία: Για 4η φορά στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν – Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

GLSDB: Το νέο όπλο της Ουκρανίας που θα αναγκάσει τους Ρώσους να αλλάξουν τακτική

Top News

Masterchef 2023 - Σκληρές εκφράσεις Αλέξανδρου σε Πορφύρη: Ασέβεια, υπεροψία και ειρωνεία

Καιρός – Καλλιάνος: Την Κυριακή μπαίνει ο χιονιάς στην Αττική – Που θα το στρώσει

Πάσχα 2023: Πότε κλείνουν τα σχολεία, πότε πέφτουν οι υπόλοιπες αργίες

Αχαϊα: Οι μεγαλύτεροι αμμόλοφοι της Ελλάδας 2 ώρες από την Αθήνα

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert