OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1824 τα Υδραίικα υπό τον Σαχτούρη σώζουν την Σάμο

30/07/2022 - 00:01
Υδραίικα
Share on FacebookShare on Twitter

1733: Ανοίγει στη Μασαχουσέτη η πρώτη Ελευθεροτεκτονική Στοά στις βρετανικές αποικίες, όπου αργότερα θα ιδρυθεί το κράτος των ΗΠΑ.

1797: Επανάσταση των ποπολάρων στη Ζάκυνθο. Καύση της «Χρυσής Βίβλου» και των εμβλημάτων των ευγενών από τους ποπολάρους στην πλατεία του αγίου Μάρκου, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.

1824: Στο πλαίσιο της δεύτερης απόπειρας των Τούρκων να καταλάβουν τη Σάμο, έρχονται από την Ικαρία τα Υδραίικα [20 πολεμικά και 4 πυρπολικά] με το ναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη για να ενισχύσουν και να σώσουν το νησί. Ο Χοσρέφ, που περιμένει ενισχύσεις από το Τσεσμέ για να τις ρίξει στο Καρλόβασι, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και τα αποβιβασθέντα τμήματά του και να καταφύγει στο νότιο, μεταξύ Σάμου και μικρασιατικών παραλίων. Ο Σαχτούρης αγκυροβολεί ανοιχτά του Κοκκαρίου.

1905: Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη νήσο Σαχαλίνη. Είναι η πρώτη ιαπωνική επέμβαση σε ρωσικό έδαφος κατά τον 20ό αιώνα.

1920: Τα Ιουλιανά: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας και δύο μέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει το δρόμο της επιστροφής, κομιστής του μεγάλου αγγέλματος. Ενώ βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχεται δολοφονική επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη. Τον πυροβολούν με τα περίστροφά τους δέκα φορές και τον τραυματίζουν επιπόλαια στο δεξί χέρι.

1930: Η Εθνική Ουρουγουάης κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 2-1.

1932: Αρχίζουν οι 10οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λος Άντζελες.

1945: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Indianapolis» βυθίζεται από ιαπωνική τορπίλη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εννιακόσιοι άνθρωποι επιβιώνουν της επίθεσης, πηδώντας στη θάλασσα. Λίγες ημέρες μετά, οι 580 από αυτούς θα γίνουν τροφή των καρχαριών που σπεύδουν στην περιοχή, μυρίζοντας ανθρώπινο αίμα.

1962:  Καθιερώνεται στην Ελλάδα το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1962: Υπογράφεται στη Βόννη η συμφωνία χορήγησης γερμανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ανάληψη του έργου της Μεγαλόπολης, προπαρασκευή εξόρυξης και βιομηχανικής κατεργασίας λιγνίτη και ανέγερση θερμικού εργοστασίου 250.000 KW, και κατασκευή τρίτης θερμικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.

1964: Αισθητή αντίθεση Αθηνών-Λευκωσίας κατά τις συνομιλίες Γεωργίου Παπανδρέου – Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα. Ο Μακάριος αποκρούει την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Κύπρο και προσβλέπει στην υποστήριξη των ανατολικών χωρών και των Αδεσμεύτων.

1964: Κυβερνητικό νομοσχέδιο εναντίον των «πειρατικών» ταξί προβλέπει αυστηρά διοικητικά μέτρα και πρόστιμα.

1973: Λήγει στη Βρετανία, η 11ετής δικαστική διαμάχη των θυμάτων του φαρμάκου Θαλιδομίδη, που ευθυνόταν για τη γέννηση 5.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο με παραμορφωμένα άκρα, με την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 20 εκ. λιρών.

1982: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO στο Μεξικό.

1994: Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες μετά (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

1998: Ξεκινάει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα.

2002: Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Παύλος Σερίφης και Κωνσταντίνος Τέλιος, φερόμενοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρονται ο καθένας σε ξεχωριστό αυτοκίνητο και δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετάει συνέχεια και ελέγχει το χώρο γύρω από την ευρύτερη περιοχή των φυλακών.

2003: Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο «Σκαθάρι» της Volkswagen.

2010: Ανακοινώνεται ότι οι απογραφέντες δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 768.009.

 

Tags: ΟΘΩΜΑΝΟΙΣΑΜΟΣΣΑΧΤΟΥΡΗΣΣΤΟΛΟΣΥΔΡΑΙΙΚΑ

Related Posts

σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1996 το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία από τα Ίμια

28/01/2023 - 00:01
κρίση των Ιμίων
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1996 ξεσπά η κρίση των Ιμίων – Τούρκοι υποστέλλουν την ελληνική σημαία στο νησί

27/01/2023 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1939 οι δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη

26/01/2023 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας: Ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική αναθεωρητική ρητορική

ΥΦΕΘΑ: Επισκέφτηκε την 181 Μοίρα κατευθυνόμενων βλημάτων «Hawk» [pics]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί άμαχοι από ρωσική επίθεση στην Κοστιαντίνιφκα

Ριαμπκόφ: Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι βάρβαρες μάχες στο Ντονέτσκ, η νέα ρωσική επίθεση και τα ουκρανικά..F-16 ;

ΓΕΣ: Αποφοίτηση της 75ης ΕΣ από τη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού [pics]

Ιερουσαλήμ: 42 συλλήψεις για την αιματηρή επίθεση Παλαιστινίου – «Ικανοποίηση» της Χεζμπολάχ

«Εξοπλιστικός πυρετός» στην Ουκρανία: Θα παραλάβει 321 δυτικά άρματα μάχης

Top News

Χρύσαφα: Το πάμπλουτο προπύργιο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Λακωνία

Τα 7 βασικά πράγματα που κάνουν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι

Αυτό το χωριό είναι στην πραγματικότητα η Κολοπετινίτσα

Αχαϊα ή Ελβετία; Tο απόλυτο Αλπικό τοπίο στη σκιά του Ερυμάνθου

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert