OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1922, στην Ελλάδα, αρχίζει η Δίκη των «6»

31/10/2020 - 00:01
δίκη
Share on FacebookShare on Twitter

1517: Προτεσταντική Μεταρρύθμιση: Ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκολλεί τις «95 Θέσεις» του στον Καθεδρικό ναό της Βιτεμβέργης. Αποκηρύσσει τα συγχωροχάρτια, που χορηγούσε η παπική Εκκλησία με αποτέλεσμα το σχίσμα στην καθολική εκκλησία.

Martin_Luther-thesis

 

1892: Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δημοσιεύει τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς».

1908: Τελετή λήξης των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, που άρχισαν στις 27 Απριλίου. Η Ελλάδα κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια, δύο με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα στο ύψος και μήκος άνευ φοράς και ένα με τον Δώριζα στον ακοντισμό.

Konstantinos_Tsiklitiras-2

 

1918: Η Αυστρία κηρύσσεται Δημοκρατία, καθώς με επανάσταση του λαού εγκαταλείπει το θρόνο ο Αυτοκράτορας Κάρολος των Αψβούργων.

1922: Στην Ελλάδα αρχίζει η Δίκη των «6». Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922.

diki_ton_6

 

1922: Στην Ιταλία, σχηματίζεται φασιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον 39χρονο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιταλική ιστορία. Ο ίδιος αναλαμβάνει και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.

1940: Ο φυλακισμένος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, με επιστολή του καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ιταλών, που διευθύνει η κυβέρνηση του δικτάτορα Μεταξά. Θα αμφισβητηθεί η γνησιότητά της.

Nikos_Zaxariadis

 

1948: Γίνεται η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου – θρύλος «Αβέρωφ»: «Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν» γράφει και περνά στην ιστορία.

1954: Έναρξη της Επανάστασης των Αλγερινών κατά των Γάλλων.

1958: Ο ρώσος συγγραφέας, Μπόρις Πάστερνακ, εξαναγκάζεται να αρνηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1958: Ο πρώτος βηματοδότης καρδιάς εμφυτεύεται στον σουηδό Άρνε Λάρσον από τον πρωτοπόρο σουηδό καρδιοχειρουργό Άκε Σένινγκ στο ιατρικό ινστιτούτο «Καρολίνσκα» της Στοκχόλμης. Είναι μάρκας Siemens και κατασκευάστηκε από τον εφευρέτη – γιατρό Ρούνε Έλμκβιστ.

Ake_Senning

 

1960: Εγκαινιάζεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Ταυρωπού, ισχύος 80.000 κιλοβάτ.

1961: Η σορός του Στάλιν απομακρύνεται από το μαυσωλείο του Λένιν, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από το Νικήτα Χρουστσόφ στο 22ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

1985: Έκρηξη βόμβας, με 39 τραυματίες, σημειώνεται σε αστικό λεωφορείο, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Αργυρούπολη και κινείται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος της Δάφνης.

1992: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ αποκαθιστά τη μνήμη του Γαλιλαίου, έπειτα από 359 χρόνια, ζητώντας δημόσια συγνώμη για τις διώξεις που υπέστη ο μεγάλος σοφός: «Η Ιερά Εξέταση», είπε, «ερμήνευσε τη Βίβλο λαθεμένα».

2002: Σεισμός 5,4 Ρίχτερ πλήττει την επαρχία Καμπομπάσο της Νότιας Ιταλίας, με 29 νεκρούς εκ των οποίων τα 26 παιδιά, όταν καταρρέει στέγη νηπιαγωγείου στην Απουλία και το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό Σαν Τζουλιάνο. Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ περίπου 3.000 άνθρωποι μένουν άστεγοι. Την ίδια μέρα, ο ιστορικός γαλλικός οίκος υψηλής ραπτικής Ιβ Σεν Λοράν κλείνει οριστικά έπειτα από 41 χρόνια λειτουργίας.

2004: Στο Βερολίνο, δεκαπέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, ένα ιδιωτικό μουσείο ανακατασκευάζει ένα τμήμα του Τείχους, μήκους 200 μέτρων κοντά στο σημείο ελέγχου Τσάρλι, όχι όμως πάνω στα ίχνη του αρχικού Τείχους. Για να τιμήσουν όσους πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο υψώνουν 1000 λευκούς σταυρούς. Το μνημείο θα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2005.

 

Tags: ΔΙΚΗ ΤΩΝ 6

Related Posts

Δωδεκάνησα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1948 τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται κι επισήμως στην Ελλάδα

07/03/2021 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1994 πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο

06/03/2021 - 00:01
σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: To 1913 o βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη

05/03/2021 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: O Πρόεδρος Ροχανί προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες για πιθανές «απειλές και πιέσεις»

Η ΠτΔ Σακελλαροπούλου στη Ρόδο για τον εορτασμό της επετείου Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου [pics]

Ακάρ: Για την Κύπρο έχουμε την ίδια αντίληψη με το 1974 – Είναι εθνική μας υπόθεση

Ιράκ: Η ιστορική λειτουργία του Πάπα Φραγκίσκου στα ερείπια της Μοσούλης και οι συμβολισμοί [pics]

ΓΕΕΘΑ: Αυτή είναι αμυντική διπλωματία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων [pics]

Μιανμάρ: Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα παρά τις στρατιωτικές εφόδους [pics]

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αυξημένες νεφώσεις – Αναλυτική πρόγνωση

Ο κορονοϊός «χτύπησε» τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας

Top News

Netflix: 9+1 ταινίες και σειρές που θα σας καθηλώσουν τον Μάρτιο

Την Τρίτη η κορύφωση των κρουσμάτων - Ορατό να ξεπεράσουν και τις 3.000

Δημήτρης Λιγνάδης: Οι επιστολές πάθους που βρέθηκαν στο υπόγειο του σπιτιού του

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση 1.000 και 3.000 ευρώ - Ποιοι απαλλάσονται από ενοίκια Απρίλιο και Μάιο

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert