OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1973 αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου

22/05/2025 - 00:01
σαν σήμερα
Share on FacebookShare on Twitter

334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλέξανδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, που εδραίωσε τη φήμη του ως μέγα στρατηλάτη. Την επομένη του θριάμβου του, ο Αλέξανδρος διέταξε να ταφούν οι πεσόντες άνδρες του μετά των όπλων τους, αλλά και ‘Ελληνες μισθοφόροι κατά τα έθιμα.

1067: Νέος αυτοκράτορας του Βυζαντίου αναγορεύεται ο Μιχαήλ Ζ’ Δούκας, ο επονομαζόμενος και Παραπινάκης. Γνωστός για τις απίστευτες καταχρήσεις του, έφθασε να πουλά το σιτάρι στο λαό ελλειποβαρές («παρά πινάκιο», εξ ου και το προσωνύμιο Παραπινάκης).

1762: Η Σουηδία και η Πρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Αμβούργου.

1907: Ο Κάιζερ αγοράζει το «Αχίλλειο» της Κέρκυρας για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.Το Αχίλλειο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα, που βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι, εννιά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας. Χτίστηκε το 19o αιώνα κατά παραγγελία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, πιο γνωστής ως Σίσσυ. Μετά τη δολοφονία της Σίσσυ, το 1898, το Αχίλλειο έμεινε κλειστό για χρόνια. Το 1907 εξαγοράστηκε από τον Γουλιέλμο Β Κάιζερ, ο οποίος έκανε ανεπιτυχείς προσθήκες και διακοσμητικές παρεμβάσεις στο ανάκτορο για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο. Το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο κατά τον Α και Β Παγκόσμιο πόλεμο και υπέστη αρκετές φθορές. Το 1994 το Αχίλλειο πέρασε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου και έκτοτε λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

1917: Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά από δυνάμεις της Αντάντ.

1947: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. (Δόγμα Τρούμαν). Το Δόγμα Τρούμαν «έβαλε τέλoς» στην εποχή των φιλικών σχέοεων ΗΠΑ – ΕΣΣΔ και κήρυξε την έναρξη του ψυχρού πολέμου. Στην απόφαση αυτή κατέληξε μια μυστική σύσκεψη πoυ έγινε στις 27/2/47 στο Λευκό Οίκοανάμεσο στον Πρόεδρο Τρούμαν, τονυπουργό εξωτερικών στρατηγό Μάρσαλκαι τους αντιπροσώπoυς των δυο κομμάτων (δημοκρατικού και ρεπουμπλικανικού).

1955: Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος της ΕΟΚΑ, τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας.

1957: Αρχίζουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τα έργα για την κατασκευή νέας εξέδρας, στην πλευρά των ορθίων. Σε πρώτη φάση προβλεπόταν την επέκταση των δύο υπαρχόντων εξεδρών -προς Αλεξάνδρας και Τσόχα- που θα δημιουργούσαν χώρο για επιπλέον 4.500 άτομα.

1960: Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

1963: Δολοφονική επίθεση σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε μέρες αργότερα.

1967: Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τη χούντα Νικηφόρου Μανδηλαρά, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα». Αν και οι Αρχές κάνουν λόγο για πνιγμό, θεωρείται βέβαιη η δολοφονία του από όργανα του καθεστώτος.

1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.

1995: Στο Πακιστάν, 16 άτομα σκοτώνονται και 30 τραυματίζονται στο Καράτσι και τις γύρω πόλεις, όπου το Εθνικό Κίνημα Μοχατζίρ κηρύσσει γενική απεργία.

1997: Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στο περιοδικό ΚΛΙΚ, υπέρ της αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο. Την αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου από την κυβέρνηση ζητά η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

2005: «Έφυγε» ο επί πολλά χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

2010: Ένα Boeing 737 της Air India Express συντρίβεται πάνω σε ένα ύψωμα κατά την απογείωσή του στην Ινδία, σκοτώνοντας 158 ανθρώπους.

2014: Ο στρατηγός Prayuth Chan-ocha των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης ανακοινώνει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετά από 6 μήνες πολιτικής κρίσης.

Tags: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Related Posts

σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

26/03/2026 - 00:01
σαν σημερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

25/03/2026 - 00:01
Γιουγκοσλαβία
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1999 το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας

24/03/2026 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ μια ημέρα πριν το συνέδριο - Επιμένει ο Χάρης Δούκας, γκρίνιες για τις αλλαγές στο καταστατικό

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert