70 χρόνια μετά τα «Δεκεμβριανά» το ΑΠΘ ξαναγράφει ιστορία

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο ΑΠΘ, 4-6 Δεκεμβρίου 2014, Θεσσαλονίκη

Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ, ο Δεκέμβριος του 2014, όπου συμπληρώνονται 70 χρόνια από τα Δεκεμβριανά του 1944, προσφέρει μια ευκαιρία να «ανοίξει» και πάλι ένα άλλο «μεγάλο βιβλίο», εκείνο της Ιστορίας, και να διαπιστωθεί εάν στο κεφάλαιο «Δεκεμβριανά» υπάρχουν ακόμη άγραφες σελίδες, εάν πρέπει να αναθεωρηθούν κάποια από τα γραφόμενα, εάν κάποια άλλα αντέχουν στον χρόνο ή ακόμη και αν ολόκληρο το κεφάλαιο πρέπει να γραφτεί από την αρχή.

«Οι μέρες κυλάνε γρήγορα, οι βδομάδες φτάνουν στο τέλος του χρόνου, μα τα νερά του μεγάλου ποταμού δεν κατεβαίνουν. Η Αθήνα ζει πάντα σ’ έναν αναβρασμό, που κανείς δεν έχει τη δύναμη να τον καταλαγιάσει. Σιγά-σιγά η αναταραχή παίρνει μορφή και γίνεται μάχη, που είτε ιδεολογική την πεις είτε σκληρή πολιτική δεν κάνεις λάθος. Όλοι πια μιλούν καθαρά, γιατί και όλοι βλέπουν καθαρά. Βλέπουν όμως καθαρά νάρχεται και η πιο δύσκολη ώρα, η ώρα του αμείλικτου απολογισμού, που καμιά χώρα δεν μπορεί να τον αποφύγει όταν έχει ζήσει κάτω από ζυγό κ’ έχει γράψει στο μεγάλο βιβλίο της σκλαβιάς ποιοι πόνεσαν πολύ αλλά δεν είχαν τη δύναμη ν’ αγωνιστούν, ποιοι σήκωσαν κεφάλι στον καταχτητή, πήραν τουφέκι κι ανέβηκαν στα βουνά, μα και ποιοι πρόδωσαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και δεν έχουν πια μοίρα κάτω από τον ήλιο της χώρας που βασανίστηκε. Το μεγάλο αυτό βιβλίο της σκλαβιάς που έμεινε κλειστό σχεδόν τέσσερα χρόνια, άνοιξε τώρα.»
Πέτρος Χάρης, Ημέρες οργής (Δεκέμβρης 1944)

Πέραν της επετειακής αφορμής, η αιτία της διοργάνωσης αυτού του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου είναι ο συνδυασμός (α) του διαρκούς ενδιαφέροντος για την περίοδο, τόσο στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας όσο και στη σφαίρα του δημόσιου λόγου και της δημόσιας ιστορίας· (β) της διεύρυνσης της επιστημονικής διαπραγμάτευσης του θέματος με νέες οπτικές, νέα τεκμήρια και νέα ερωτήματα· και (γ) της σθεναρής αντίστασης που προβάλλουν ορισμένα από τα αρχικά ερωτήματα και τις πρώτες αναλύσεις. Ανοίγοντας λοιπόν και πάλι το βιβλίο των «Δεκεμβριανών», στόχος του συνεδρίου είναι ο ιστοριογραφικός απολογισμός και κυρίως η συνάντηση και η όσμωση μεθοδολογικών και ερμηνευτικών τάσεων και η διερεύνηση της δυνατότητας να διατυπωθούν νέες συνθέσεις και ερμηνευτικά σχήματα.

Θεματικοί άξονες του συνεδρίου:

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

Επιστημονική Επιτροπή:
Βασίλης Γούναρης, Ελευθερία Μαντά, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Γιάννης Μουρέλος, Θανάσης Δ. Σφήκας, Λουκιανός Χασιώτης

Τόπος πραγματοποίησης του συνεδρίου:

Αμφιθέατρο ΙΙ του κτιρίου του ΚΕΔΕΑ
(Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων) του Α.Π.Θ,
3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη 546 36