OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

25η Μαρτίου: Θα γίνουν και στην Αίγυπτο φέτος εορταστικές εκδηλώσεις

22/03/2019 - 15:22
Share on FacebookShare on Twitter

 Δύο ιστορικά σχολεία της ομογένειας, το Τοσίτσειο και το Αβερώφειο της Αλεξάνδρειας, γιόρτασαν σήμερα από κοινού με ένα επίσης ιστορικό σχολείο της Αθήνας, το Μαράσλειο, την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην Αίγυπτο, με τους μαθητές των τριών σχολείων να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να στέλνουν μηνύματα για την ελευθερία, για την οποία πάλεψε η Ελλάδα, προκειμένου να σταθεί ως έθνος πριν από 198 χρόνια.

Συγκεκριμένα, πάνω στη σκηνή του Θεάτρου Σαλβάγου στο Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι, έναν χώρο που έχει γνωρίσει τις προηγούμενες δεκαετίες μεγάλες δόξες από τους σπουδαίες καλλιτέχνες που πέρασαν, τη θέση τους πήραν σήμερα οι Αλεξανδρινοί και οι Αθηναίοι μαθητές, οι μεν, για να εξυμνήσουν τους άθλους των Ελλήνων ηρώων, οι δε για να περιγράψουν, μέσα από ένα συγκινητικό θεατρικό πρόγραμμα, πώς εξελίχτηκε η ιστορία κατά τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα, όταν η χώρα αγωνιζόταν να σταθεί στα πόδια της.

Τόσο η 37μελής ομάδα που ταξίδεψε από την Αθήνα, από το δυναμικότητας 200 μαθητών Μαράσλειο, όσο και τα παιδιά των αλεξανδρινών σχολείων, με τα περίπου 70 Αιγυπτιωτόπουλα, χόρεψαν, τραγούδησαν και συμμετείχαν στην ίδια μαθητική παρέλαση, σηκώνοντας από κοινού την ελληνική σημαία με την αιγυπτιακή, καταχειροκροτούμενοι από τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, που ήρθε να τους θαυμάσει.

Ανάμεσά τους, ο εκπρόσωπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Σπυρίδων Κλαδάκης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεοδώρου. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο αναπληρωτής συντονιστής Εκπαίδευσης συνεχάρη για το έργο τους, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των τριών σχολείων: την Αγγελική Τσιαδήμη του Τοσίτσειου, την Δήμητρα Παπανώτα του Αβερώφειου και την υποδιευθύντρια του Μαράσλειου, Αριστέα Σαρρή, η οποία εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή της που φέτος, μαζί με ακόμη τρεις εκπαιδευτικούς, γιόρτασαν με τους 37 μαθητές της Αθήνας τηω 25η Μαρτίου στη Χώρα του Νείλου.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδος Κασιμάτης, τόνισε πόσο σημαντικό είναι φέτος να γιορτάζουν τα σχολεία των δύο πόλεων -από κοινού με την ελληνική παροικία- την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. «Είμαι συγκινημένος που ο ελληνισμός από την πατρίδα μας και ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας συνεορτάζουν τη μεγάλη αυτήν ημέρα για το έθνος μας. Και συγχαίρω τα σχολεία μας, και το Μαράσλειο, και το Τοσίτσαιο και το Αβερώφειο. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821», σνέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Το τιμητικό «παρών» στην εορταστική εκδήλωση έδωσε και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Χριστοφίδης, καθώς επίσης ο έφορος των Ελληνικών Σχολείων Αλεξανδρείας και οικονομικός επόπτης της Κοινότητας, Πάρης Πεφάνης Μακρής, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, Αλίκη Αντωνίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας, Λιλίκα Θλιβίτου, ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου, Μιχάλης Σολωμονίδης και άλλοι επίσημοι.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Tags: 25 ΜΑΡΤΙΟΥΑΙΓΥΠΤΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣΧΟΛΕΙΑ

Related Posts

Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42
Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

«Ξέσπασε» στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές η Ρωσία εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και Kinzhal

13/12/2025 - 13:21
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

«Ξέσπασε» στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές η Ρωσία εκτοξεύοντας εκατοντάδες drones και Kinzhal

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

Βρετανία: Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε διοικητές των παραστρατιωτικών ΔΤΥ στο Σουδάν

«Το βαρύ αργό πετρέλαιο και όχι τα ναρκωτικά είναι ο στόχος του Τραμπ στη Βενεζουέλα» [vid]

Σαράτοφ: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επίθεση ουκρανικών drones προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπλεξε το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία

SPIKE NLOS: Επιχειρησιακοί από το καλοκαίρι σε Αιγαίο και Έβρο οι ισραηλινοί πύραυλοι

Top News

Χριστούγεννα σε ορεινούς προορισμούς και θεματικά πάρκα: Γνωρίστε τον Μύλο των Ξωτικών και την Ονειρούπολη

Ο Σπύρος Μαρτίκας «έφτιαξε» φωτογραφίες με τον Παντελή Παντελίδη μέσω AI, προκαλώντας την οργή του Πέτρου Κωστόπουλου

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε 11 τραπεζικούς λογαριασμούς διακινούσαν τα κέρδη τα μέλη του κυκλώματος με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη – Βρέθηκαν λίρες και ράβδοι χρυσού

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Πως να το υπολογίσετε

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert