OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Ρήγας για θητεία: Αυτές είναι οι αλλαγές για πολύτεκνους και τρίτεκνους

12/03/2019 - 19:47
Share on FacebookShare on Twitter

Πακέτο αλλαγών στις διατάξεις για την θητεία των παιδιών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 
Καταρχάς επεκτείνεται η ευεργετική πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, σε όλα τα παιδιά των οικογενειών με περισσότερα από τρια παιδιά. Μέχρι και σήμερα δικαιούχοι για να υπηρετήσουν μικρότερο χρονικό διάστημα, σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, είναι:
 
-Τα πρώτα δυο παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, που κάνουν θητεία έξι μηνών
-Το πρώτο παιδί μιας οικογένειας που υπηρετεί συνολικά οκτώ μήνες.
 
Όπως τόνισε και σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Ρήγας:  «Ειδικότερα, προβλέπεται η μείωση της θητείας σε ότι αφορά όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών οποτεδήποτε και αν υπηρετήσουν και όχι μόνο του πρωτότοκου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα είναι έξι μήνες για όλα τα αγόρια των πολύτεκνων οικογενειών που έχουν πέντε παιδιά, ενώ για τέκνα οικογενειών με 3 και 4 παιδιά η θητεία πηγαίνει στους 8 μήνες.»
 
Σε ότι αφορά στις τροποποιήσεις που έχουν προναναγγελθεί για το «ψαλίδι» στη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε:  «Σχετικά με την εναλλακτική θητεία συμμορφωνόμαστε και σωστά με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η θητεία πηγαίνει από  15 στους 12 μήνες όπως είναι για όλους τους στρατεύσιμους. Επίσης υπάρχουν ρυθμίσεις για νέους που ειδικά την περίοδο αυτή βρεθήκαν στο εξωτερικό και δεν έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους με αποτέλεσμα να κηρυχθούν ανυπότακτοι, το νομοσχέδιο επιλύει πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν.»

Αναλυτικά οι αλλαγές στο Άρθρο 17

Ειδικότερα: Με τη ρύθμιση της παραγράφου 1, εξειδικεύονται τα δικαιολογητικά για την απόδειξη του μεγαλύτερου αδελφού από αδελφούς που γεννήθηκαν την ίδια ημερομηνία. Με τις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η μεταφορά σε εξάμηνη και εννεάμηνη (με απόλυση στους οκτώ μήνες, επί του παρόντος, για τους οπλίτες του Στρατού Ξηράς) μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση όλων των αδελφών από οικογένεια με πέντε (5) ή περισσότερα ζώντα αδέλφια και όλων των αδελφών από οικογένεια με τρία (3) ή τέσσερα (4) ζώντα αδέλφια, αντίστοιχα, προς περαιτέρω έμπρακτη προστασία των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Με τη παράγραφο 4, επέρχονται οι απαραίτητες συναφείς τροποποιήσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του ν.3421/2005 λόγω των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος. Με τη ρύθμιση της παραγράφου 5, εξομοιώνονται πλήρως τα θετά με τα φυσικά τέκνα των άγαμων ή διαζευγμένων μητέρων, για την εφαρμογή των σχετικών περί μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης διατάξεων, προς προστασία της μονογονεϊκής οικογένειας. Με τη ρύθμιση της παραγράφου 6, περιορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση απαλλαγής από τη στράτευση των καταδικασθέντων σε κάθειρξη και πλέον απαιτείται μόνο αντίγραφο ποινικού μητρώου. Επιπρόσθετα, ρυθμίζεται οριστικά και με κοινωνικό γνώμονα το ζήτημα τυχόν προγενέστερης ανυποταξίας όσων υπάγονται σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.3421/2005, η οποία πλέον με τη χορήγηση της απαλλαγής από τη στράτευση θα τακτοποιείται διοικητικά και ποινικά. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση της διατήρησης των διοικητικών και ποινικών συνεπειών της ανυποταξίας για έναν στρατεύσιμο που απαλλάσσεται οριστικά από την υποχρέωση στράτευσης θεωρείται μέτρο εξοντωτικό.   

Tags: ΘΗΤΕΙΑΡΗΓΑΣΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ

Related Posts

Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για Υπαξιωματικούς: Φέρνουμε νομοσχέδιο που σέβεται το κύρος και τον ρόλο που πρέπει να παίξουν

18/12/2025 - 10:32
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Εγκαίνια για το νέο Προσομοιωτή Ναυτιλίας, δωρεά του Ιδρύματος «Αθηνάς Μαρτίνου» [pics]

16/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1920 ο Κωνσταντίνος Α’ αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων

Ο Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να «κινηθεί γρήγορα» στις διαπραγματεύσεις «πριν η Ρωσία αλλάξει γνώμη»

Δανία: Ρίχνει την ευθύνη για δύο κυβερνοεπιθέσεις σε ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος

SAMP/T NG: Νέες δοκιμαστικές βολές σε Ιταλία και Γαλλία – Το 2026 και 2027 οι παραδόσεις

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Ο εκβιασμός ξεκίνησε από επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων» αποκαλύπτει ο δικηγόρος του

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης συγκινεί: «Δεν με αγκάλιασε κάποιος να μου πει ποιο είναι το καλό και το κακό»

Ο Διαμαντής Καραναστάσης πιάστηκε να οδηγεί ενώ είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο - Του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ

Γεωργιάδης: Σε φρενίτιδα η Κωνσταντοπούλου γιατί φοβάται ένα κόμμα Τσίπρα και ένα κόμμα με Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert