OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αεροδιακομηδές: Πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να καλύπτουν το κράτος

26/01/2017 - 07:03
Share on FacebookShare on Twitter

 

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, ο Στρατός Ξηράς διέθεσε ελικόπτερο CH-47D του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού, για την αεροδιακομιδή νεογνού 19 ημερών με αναπνευστικά προβλήματα, από τη Ρόδο στο Ηράκλειο.

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να αναδείξουμε τις άνωθεν ενέργειες, ως χαρακτηριστικό δείγμα της ετοιμότητας και του αισθήματος ευθύνης που χαρακτηρίζει το ΓΕΣ και τις ΕΔ συνολικά. Η συνδρομή των ΕΔ αντικαθιστά για πολλοστή φορά τις ανύπαρκτες κρατικές υποδομές σε μέσα και υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, που συνεχίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους, κάθε φορά που μια θεομηνία η άλλη καταστροφή πλήττει οποιαδήποτε περιοχή ανά την επικράτεια.

Ειδικά σε ότι αφορά την συνδρομή σε εναέρια μέσα σε ρόλο αεροδιακομηδών, το έργο των Chinook συνεπικουρούμενο από ΝΗ-90 έχει αποδειχτεί σωτήριο και πολυτιμότατο, με έντονη πτητική δραστηριότητα – όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αεροπορία Στρατού, σε ότι αφορά τις διαθεσιμότητες εναέριων μέσων.

Με αφορμή τα παραπάνω, δύο πράγματα θα υπογραμμίσουμε. Το πρώτο αφορά τις αυξημένες απαιτήσεις πτήσης πάνω από θάλασσα, παρά το γεγονός ότι τα πληρώματα τους μονίμως επιδεικνύουν ικανότητες και υπερβάλλοντα ζήλο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Το δεύτερο αφορά την συνεχιζόμενη και επιδεικτική αδιαφορία της κυβέρνησης στην επίλυση του θέματος ενίσχυσης των εναέριων μέσων αεροδιακομηδών, με αποτέλεσμα να καταπονείται σημαντικά ο στόλος των CH-47DG/SD και των ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού. Ο ρόλος των ελικοπτέρων αυτών όσο και αν εξυπηρετεί καταστάσεις, είναι η κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων του ΕΣ και για το λόγο αυτό έχουν γίνει τεράστιες δαπάνες από το υστέρημα του ελληνικού λαού την προηγούμενη δεκαετία, προκειμένου οι ΕΔ να έχουν τις δυνατότητες που απαιτούνται σε ότι αφορά την αεροκίνηση για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών.

Η φθορά του στόλου αυτού, επιδεινώνει λοιπόν τις ήδη μειωμένες διαθεσιμότητες λόγω δημοσιονομικής κρίσης, με την κάλυψη αλλότριων αναγκών που –συστηματικά- το κράτος απαξιεί να καλύψει.. Κατάσταση η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να μεταβληθεί καθόσον, επιβάλλεται η σύσταση εθνικού φορέα αεροπορικών μέσων που θα καλύπτει τις ανάγκες της αεροπυρόσβεσης των αεροδιακομηδών ακόμα και των αποστολών SAR που θα ήταν ευχής έργο, αν συνέβαινε όμως μακριά από τις Ένοπλες Δυνάμεις, με προσωπικό και κονδύλια εκτός αυτών.

‘Ένας τέτοιος φορέας θα μπορούσε να έχει άμεση πρόσβαση σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια εναέριων μέσων συμπληρώνοντας το στόλο των ελικοπτέρων του ΠΣ, του ΛΣ για κάλυψη αναγκών σε αποστολές αεροδιακομηδών, έρευνας διάσωσης και αεροπυρόσβεσης.
Αναμφίβολα μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευεργετική καθώς δε θα αποσπούσε χρήμα, χρόνο και προσωπικό από την κυρίως αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία δεν είναι άλλη απ’ την ασφάλεια της χώρας από τις εξωτερικές απειλές.

Tags: CHINOOKΓΕΣ

Related Posts

μισθολόγιο
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πηγές ΥΠΕΘΑ για το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις: «Δεν υπάρχει προσωπική διαφορά ούτε κρυφές μειώσεις»

23/12/2025 - 12:06
Bergamini
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Bergamini στο Πολεμικό Ναυτικό: Αισιοδοξία για τέσσερις φρεγάτες – Η συμφωνία που θα τις «κλειδώσει»

22/12/2025 - 05:07
ΥΠΕΘΑ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΥΠΕΘΑ: Νέο καθεστώς στις αναβολές και στην εξαγορά θητείας – Τι αλλάζει για τους κατοίκους εξωτερικού

21/12/2025 - 08:52

Διαβάστε Επίσης

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Πηγές ΥΠΕΘΑ για το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις: «Δεν υπάρχει προσωπική διαφορά ούτε κρυφές μειώσεις»

Οργή Ζελένσκι με τα νέα ρωσικά φονικά πλήγματα στην Οδησσό: Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Μόσχας

Κίεβο: Μπλακ άουτ μεγάλης έκτασης από ρωσικά πλήγματα – Απογείωσε μαχητικά η Πολωνία για να προστατέψει τον εναέριο χώρο της

Τραμπ: «Έχουμε ανάγκη τη Γροιλανδία για την εθνική μας ασφάλεια απέναντι σε Κίνα – Ρωσία» [vid]

SOUTHCOM: Νέα φονική επίθεση εναντίον σκάφους με «ναρκωτρομοκράτες» στον Ειρηνικό [vid]

«Βόμβα» Τραμπ: Τα θωρηκτά επιστρέφουν με το USS Defiant κλάσης Trump – «Θα είναι τα καλύτερα στον κόσμο»

Τέξας: Πέντε νεκροί από συντριβή αεροσκάφους της μεξικανικής Αεροπορίας Ναυτικού

Top News

Καιρός: Καταιγίδες και βροχές από το απόγευμα μέχρι τα Χριστούγεννα - Χιόνια θα «ντύσουν» τη βόρεια Ελλάδα

Παύλος Σταματόπουλος για το πρόβλημα υγείας του: «Υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να μην ξυπνούσα»

Δέσποινα Μοιραράκη: Ο απαγορευμένος έρωτας στην Περσία, η απώλεια κιλών κι ο θάνατος του Γιάννη Κοντούλη

Παχυσαρκία: Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα με 30.000 δικαιούχους - Ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert