OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Άγρια κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας!

08/02/2013 - 01:08
Share on FacebookShare on Twitter
Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Άγρια ( φραστική) κόντρα ΗΠΑ -Τουρκίας ξέσπασε ξαφνικά τις τελευταίες ώρες σε διπλό επίπεδο.  Η Ουάσιγκτον, από την μια πλευρά  έβαλε <<πάγο>> στην τουρκική κυβέρνηση για τις »εμπρηστικές» δηλώσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου για Ισραήλ και  Συρία, ενώ  το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας επιτέθηκε στον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα χαρακτηρίζοντάς τον γκαφατζή και ερασιτέχνη. Και όλα αυτά  την ώρα που η Άγκυρα αρνείται να παραδώσει στις ΗΠΑ για ανάκριση στέλεχος της Αλ Κάιντα το οποίο συνέλαβε με υπόδειξη της CIA!

Αφετηρία της τριπλής κόντρας είναι η  δριμεία κριτική που είχε ασκήσει  ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ.  Ερντογάν σε όσους προστατεύουν το Ισραήλ το οποίο είχε χαρακτηρίσει «ως ένα κακομαθημένο παιδί» . Επίσης ο   Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου είχε δηλώσει σχετικά με το καθεστώς Ασσαντ της Συρίας : « Γιατί ο Ασσαντ δεν έριξε ούτε ένα βότσαλο όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταγαν πάνω από το παλάτι του παίζοντας με την αξιοπρέπεια της χώρας του;»

Από τις δηλώσεις αυτές οι ΗΠΑ εμφανίζονται ανήσυχες   και σύμφωνα με την Cumhuriyet , η αμερικανική πλευρά αντέδρασε : Η  εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ κ. Victoria Nuland δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ προβληματισμένες από τα «εμπρηστικά σχόλια» των τούρκων ηγετών. 

Την ίδια ώρα ένα άλλο τουρκο-αμερικανικό μέτωπο άνοιξε με την κληρή αντίδραση του αντιπροέδρου του κυβερνητικού κόμματος  ΑΚΡ κ. Χουσεϊν Τσελίκ για  δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη κ. Francis Ricciardone

Φωτιά έβαλαν,όπως αναφέρει η  Zaman, οι πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού Πρέσβη στην Αγκυρα κ. Ricciardone , περί ασαφών κατηγοριών κατά  των προφυλακισμένων στρατιωτικών κλπ για τις υποθέσεις Εργκενεκόν, «Βαριοπούλας» και KCK .
Ο κ. Τσελίκ τόνισε ότι δεν επιτρέπεται σε έναν ξένο διπλωμάτη να εκφράζει άποψη για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας . Σε μήνυμα του στο Twitter ο Τσελίκ υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει »ερασιτέχνη» τον κ. Ricciardone όταν αυτός είχε αναλάβει το πόστο του στην Αγκυρα και ( ο Τσελίκ) πρόσθεσε: Στο διάστημα που παρήλθε από τότε ο πρέσβης δεν έμαθε ποια είναι η θέση του . Ελπίζω αυτή α είναι η τελευταία του γκάφα».

Ο αμερικανός πρέσβης Ricciardone κλήθηκε για εξηγήσεις  στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

 Στο μεταξύ την αντίδραση των ΗΠΑ προκαλεί και η άρνηση της Αγκυρας να παραδώσει το στέλεχος της Αλ Κάϊντα Abu Ghaith στις ΗΠΑ για ανάκριση!

 Όπως αναφέρει η   Radikal  το στέλεχος της Αλ Κάϊντα και στενός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Abu Ghaith συνελήφθη, έπειτα από πληροφορία της CIA, στην Αγκυρα, – εξού και  η  αντίδραση των ΗΠΑ .

 Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει αίτημα στην Τουρκία να ανακρίνουν τον Ghaith , ωστόσο η Άγκυρα απέρριψε το αίτημα και σκοπεύει να απελάσει τον Ghaith στο Ιράν ή σε άλλη τρίτη χώρα.Μάλιστα η  εφημερίδα ασκεί κριτική στην Τουρκία και σημειώνει ότι την στιγμή που η Τουρκία αιτιάται την Ευρώπη για την απροθυμία της να αναλάβει δράση κατά τρομοκρατών που στοχεύουν την Τουρκία, η ίδια κάνει διάκριση μεταξύ των τρομοκρατών που στοχεύουν την Τουρκία και των τρομοκρατών που στοχεύουν άλλες χώρες.

  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζαμί στην Αθήνα: Τι κρύβει η τουρκική προθυμία για χρηματοδότηση; Άρθρο-ανάλυση

Τουρκικοί ύμνοι για τον …Πάγκαλο

31 Έλληνες πιλότοι δουλεύουν στη Τουρκία. Ποιος τους κατηγορεί …ως πράκτορες

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΗΠΑΚΟΝΤΡΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

Εποχή FDI για το Πολεμικό Ναυτικό: Η επιχειρησιακή ενσωμάτωση στον Στόλο της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ»

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις – Ασθενείς βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1915 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο για να μπει η Ελλάδα στην Αντάντ

Λίβανος: Στο στόχαστρο του Ισραήλ μέλη της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 2 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές

Πέρασε από την Βουλή ο προϋπολογισμός του 2026 με 159 «ναι» και 136 «όχι»

Κρεμλίνο: Η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις «δεν προμηνύει τίποτα καλό»

FCAS: «Πολύ απίθανο» να συνεχίσει το πρόγραμμα των μαχητικών μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας

NH90 Sea Tiger: Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο του ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου

Top News

Τσίπρας: «Όποιος εμμένει στο αριστερόμετρο και στα λάθη των άλλων, δεν έχει ψελλίσει τα δικά του λάθη»

Γη της ελιάς - επόμενo επεισόδιo: Ένα υποτιθέμενο λάθος του Παυλή κοστίζει πάρα πολύ ακριβά στην Αλεξάνδρα και τον αφήνει εκτεθειμένο

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Η σύζυγός του Μαίρη, μιλά για τον θάνατό του - «Όλοι όσοι τον αγαπούσαν ήταν εκεί τα ξημερώματα»

Νίκος Πλακιάς: Η Μαρία Καρυστιανού πλέον θα κρίνεται ως πολιτικός και όχι ως συγγενής

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert