OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό θράσος! Η Άγκυρα εμφανίζεται…θιγμένη στο Αιγαίο!

14/10/2012 - 00:21
Share on FacebookShare on Twitter
Κλίμα θιγομένου (!!!) στο Αιγαίο επιχειρεί να διαμορφώσει η Άγκυρα ενόψει της  επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας –Τουρκίας σε μερικούς μήνες, όπως επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα.

Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να διαβαστεί  διαρροή στην  αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News ότι το τρέχον έτος -όπως ισχυρίζεται η Τουρκία- έχουν δήθεν σημειωθεί 53 περιστατικά παραβίασης των χωρικών της υδάτων της από ελληνικά σκάφη και 149 περιστατικά παραβίασης του εναέριου της χώρου της  από ελληνικά αεροσκάφη! 

Bέβαια πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας:

Σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΕΕΘΑ, το 2012 – και μέχρι τον Σεπτέμβριο - τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει 536 φορές τον Εθνικό Εναέριο Χώρο , ενώ στην θάλασσα οι παραβιάσεις των Χωρικών Υδάτων από τουρκικά πλοία ( του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής) ανέρχονται σε 194 μέχρι και τον Ιούλιο.
 

Στο άρθρο  του Σερκαν Ντεμιρτάς με τίτλο « Ankara and Athens to resume Aegean talks» αναφέρεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου στην Αθήνα και τις επαφές του με τον Πρωθυπουργό κ Σαμαρά και τον ΥΠΕΞ κ Αβραμόπουλο, αποφασίστηκε η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που είχαν διακοπεί τον Ιούλιο του 2011 έπειτα από την πραγματοποίηση 52 συναντήσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.  

Το άρθρο  αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ανώτεροι διπλωμάτες και ειδικοί των δύο χωρών θα συναντηθούν τους επόμενους μήνες για να αξιολογήσουν τις 52 συναντήσεις που έχουν προηγηθεί ώστε να βρούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος  οριοθέτησης των συνόρων  στο Αιγαίο, προβλήματος που προκαλεί συχνά αντιπαραθέσεις μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών των δύο χωρών .  Η Τουρκία – γράφει – ανέφερε ότι μέσα στο 2012  έχουν σημειωθεί 53 περιστατικά παραβίασης των χωρικών της υδάτων από ελληνικά σκάφη και 149 περιστατικά παραβίασης του εναέριου της χώρου από ελληνικά αεροσκάφη . 

Οι διερευνητικές επαφές θα προετοιμάσουν το έδαφος για την συνάντηση των Πρωθυπουργών  και ΥΠΕΞ των δύο χωρών που θα συναντηθούν τον προσεχή Ιανουάριο στην Τουρκία στο πλαίσιο της συνόδου του Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας όπου θα συζητηθούν-‘οπως γράφει –  τρία βασικά θέματα: Οι διαφορές στο Αιγαίο , το Κυπριακό και το πρόβλημα των μειονοτήτων. 

Κατά την εφημερίδα -που επιχειρεί να διαμορφώσει και την αντζέντα των συζητήσεων-υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα χάραξης των συνόρων στο Αιγαίο. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει, υποστηρίζει η εφημερίδα, οριοθέτηση των χωρικών υδάτων σε διαφορετικά μήκη σε περιοχές του Αιγαίου , ήτοι 6 μίλια στις βόρειες και τρία μίλια στις νότιες περιοχές . Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι « Μπορεί να πρόκειται για βιώσιμο σχέδιο , αλλά μένει να δούμε πώς οι ηγέτες θα αξιολογήσουν την φόρμουλα». 

Το »πρόβλημα» στο Αιγαίο, γράφει η εφημερίδα – δεν περιορίζεται μόνο στην οριοθέτηση των χωρικών υδάτων καθώς υπάρχει επίσης το θέμα οριοθέτησης του εναέριου χώρου, της ΑΟΖ και  της υφαλοκρηπίδας καθώς και το θέμα της αμφισβητούμενης κυριαρχίας αριθμού μικρών νησιών, καταλήγει το άρθρο. 

Tags: ΑΙΓΑΙΟΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Άγκυρα - Μητσοτάκης - Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

05/02/2026 - 12:54
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκαλεί πάλι η Τουρκία: «Αντίθετοι με το Διεθνές Δίκαιο οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για τα 12 ν.μ.»

05/02/2026 - 11:58
Αιγαίο - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλήσεις από τουρκικά αεροσκάφη σε όλο το Αιγαίο: Έκαναν 9 παραβιάσεις και 4 παραβάσεις

04/02/2026 - 18:10

Διαβάστε Επίσης

Πολεμική Αεροπορία: «Άνοιξε τις πύλες» της στη νέα γενιά με προσομοιωτές F-16, F-35 και VR [pics]

Χαμάς: «Δεν αφοπλιζόμαστε, δεν δεχόμαστε ξένη κυριαρχία – Όσο υπάρχει κατοχή, υπάρχει αντίσταση»

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

«Πήραν τα μέτρα» των Eurofighter: Εντυπωσιακό το «αποτύπωμα» των ελληνικών Rafale στη Σαουδική Αραβία

Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου – Ο Όρμπαν δήλωσε συμμετοχή

Γροιλανδία: «Η κρίση με τις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει και δεν έχουμε ακόμα λύση αλλά δεν υπάρχει απειλή»

Top News

Καιρός: Με βροχές και πτώση θερμοκρασίας αρχίζει η εβδομάδα - Στο επίκεντρο Δυτική Ελλάδα και Ανατολικό Αιγαίο

Η Μελίνα Νικολαΐδη έγινε 22 χρονών: Η εντυπωσιακή τούρτα γενεθλίων δίπλα στη μητέρα της Δέσποινα Βανδή

Ολίβια Κόλμαν: «Ποτέ δεν ένιωσα θηλυκή - Πάντα περιέγραφα τον εαυτό μου ως έναν γκέι άνδρα»

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Σάλος στα social media για «σατανικά σύμβολα» στην τελετή έναρξης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert