OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: «Σήμερα, παύση ή παραίτηση»

03/07/2013 - 10:16
Share on FacebookShare on Twitter
Ο «οδικός χάρτης» τον οποίο σχεδιάζει να εφαρμόσει ο αιγυπτιακός στρατός, εάν ο πρόεδρος Μόρσι «δεν ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού», προβλέπει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την αναστολή ισχύος του συντάγματος της χώρας για χρονική περίοδο που μπορεί να παραταθεί μέχρι και έναν χρόνο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Al-Ahram.

Οι στρατιωτικοί έχουν δώσει από το βράδυ της Δευτέρας προθεσμία 48 ωρών προς τον Μοχάμεντ Μόρσι, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητούν οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου τις τελευταίες ημέρες, για να ικανοποιήσει «τις διεκδικήσεις του λαού». Σε αντίθετη περίπτωση θα παρουσιάσουν έναν «οδικό χάρτη» με σειρά μέτρων για την έξοδο από την κρίση. Το βράδυ, ο αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους απέρριψε για μία ακόμη φορά το τελεσίγραφο με τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Υπό τον τίτλο «Σήμερα, παύση ή παραίτηση», η ηλεκτρονική έκδοση της κρατικής ιδιοκτησίας Al-Ahram, παρουσιάσει τους κύριους άξονες αυτού του «οδικού χάρτη» του στρατού, στοιχεία του οποίου δημοσιεύθηκαν χθες από το BBC.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο χάρτης προβλέπει την αναστολή ισχύος του συντάγματος που ψηφίσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με τους αντιπάλους του προέδρου Μόρσι, ανοίγει τον δρόμο για τον εξισλαμισμό της νομοθεσίας.

Ειδικοί θα επιφορτισθούν με την κατάρτιση νέου θεμελιώδους νόμου «λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα αιτήματα των διαφορετικών συνιστωσών του λαού, πριν τεθεί προς έγκρισιν με δημοψήφισμα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Al-Ahram.

Επίσης, το κείμενο του νέου συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί από το Αλ-Αζχαρ του Καΐρου, ύπατου θεσμού του σουνιτικού ισλάμ.

Ταυτόχρονα, «τριμελές προεδρικό συμβούλιο, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου» θα επιφορτισθεί με τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων κατά τη διάρκεια «μεταβατικής περιόδου εννέα μηνών έως ενός έτους».

Η συγκρότηση του συμβουλίου αυτού αποτελεί αίτημα της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα του κινήματος Τάμαροντ, το οποίο οργάνωσε τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Επίσης, μία μεταβατική κυβέρνηση χωρίς πολιτικό χρωματισμό θα σχηματισθεί για την μεταβατική περίοδο υπό την ηγεσία ενός από τα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Οι μεταβατικές αυτές αρχές «θα προετοιμάσουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα προβλέπει το νέο σύνταγμα».

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο στρατός θα εποπτεύει τις διαδικασίες … για να διασφαλίσει την ουδετερότητα στην εφαρμογή τους», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Al-Ahram.

Επικαλούμενη «αξιόπιστες πηγές», η εφημερίδα αναφέρει ότι τα πρόσωπα που θα αντιταχθούν στην εφαρμογή των μέτρων αυτών δύναται να τεθούν υπό κατ΄οίκον περιορισμό και στη συνέχεια να προσαχθούν ενώπιον του επαναστατικών δικαστηρίων.

Σύνμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στρατός θα φροντίσει να θέσει «υπό έλεγχο του Αδελφούς Μουσουλμάνους», από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι, με την εφαρμογή του μέτρου του κατ΄οίκον περιορισμού, της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα εναντίον «μεγάλου αριθμού» μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της πολιτικής βιτρίνας του, του Κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ανακάλυψαν όπλα και πυρομαχικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αίγυπτος έτοιμη για εμφύλιο – Για τις τελευταίες ώρες του Μόρσι μιλάει ο στρατός

Οι ΗΠΑ λένε στον Μόρσι να φύγει

 

Tags: ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΜΟΡΣΙΣΤΡΑΤΟΣΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Related Posts

Ζελένσκι - Σαουδική Αραβία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

27/03/2026 - 11:36
Εμιράτα
ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Τα Εμιράτα θα συμμετέχουν σε αποστολή για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

27/03/2026 - 09:32
Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι έχει «αιχμαλωτίσει» πλοία με παναμαϊκή σημαία στα λιμάνια της

27/03/2026 - 09:17

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

Ένοπλες Δυνάμεις: Καθορίστηκε το κόστος και η υγειονομική δαπάνη που καταβάλλεται προκαταβολικά στα στελέχη

GARC: Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την επιχειρησιακή ανάπτυξη USV στα Στενά του Ορμούζ [vid]

Financial Times: Τα Εμιράτα θα συμμετέχουν σε αποστολή για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι έχει «αιχμαλωτίσει» πλοία με παναμαϊκή σημαία στα λιμάνια της

Στενά του Ορμούζ: Τα πλεονεκτήματα του Ιράν, η στρατηγική των ΗΠΑ και η παράταση στο τελεσίγραφο Τραμπ

Wall Street Journal: Ο Τραμπ εξετάζει την ανάπτυξη 10.000 επιπλέον στρατιωτών στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ και των χωρών του Κόλπου

Top News

Fuel Pass 2026: Ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ζόζεφιν: Επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την επανασύνδεση με τον Νίνο - «Ερωτευτείτε γιατί χανόμαστε»

Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Η χιουμοριστική ανάρτηση με τον Σάκη Κατσούλη - «Τώρα εμείς θα γίνουμε γονείς;»

Φαίη Σκορδά: Για την ξαφνική αποχώρηση από το «Buongiorno» - «Κατάλαβα ότι δεν είναι απλό και πρέπει να πάω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert