OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ελλάδα – Τι πρότειναν οι ΗΠΑ

12/08/2013 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνική αεροπορική βάση εξέφρασαν οι αμερικανοί στις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων Σαμαρά και Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον.

Η μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αεροπορική βάση της Ελλάδας ,πιθανότατα την Καλαμάτα παρουσιάζετε σαν ένα από τα “δώρα” που προσφέρουν οι αμερικανοί εξυπηρετώντας βέβαια και τις δικές τους επιδιώξεις.

Η συμφωνία για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (uav) είχε “κλείσει” στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας στο τέλος Ιουλίου στο Πεντάγωνο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και το επιτελείο του ήταν ενθουσιασμένοι από την συμφωνία αλλά δεν θέλησαν να ανακοινώσουν τίποτα πριν από τη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά. Ακόμη και τα Γενικά Επιτελεία δεν έχουν ακόμη ενημέρωση επί του θέματος.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν από βάση της Ιταλίας και η πιθανότερη αεροπορική βάση που θα τα υποδεχτεί είναι η Καλαμάτα η οποία έχει αναβαθμιστεί από την εποχή των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης. Από εκεί ξεκίνησαν πάρα πολλές επιχειρήσεις βομβαρδισμού στόχων στη Λιβύη από νατοϊκά αεροσκάφη .

Επωφελείται η Ελλάδα από την παρουσία των uav’s στην Ελλάδα; Όσοι είναι γνώστες του περιγράμματος έστω της συμφωνίας απαντούν θετικά,υποστηρίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη “θα περιπολούν και στα όρια του Αιγαίου”. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα έχουμε εικόνα ανα πάσα ώρα και στιγμή για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας. Κι αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για στρατιωτικούς λόγους αλλά και για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Από την άλλη είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει καχυποψία για την παρουσία αμερικανικών uav’s σε ελληνική αεροπορική βάση . Κυρίως λόγω των αποστολών που συνήθως αναλαμβάνουν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να φέρουν όπλα. Οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Υεμένη έχει προκαλέσει έντονη κριτική κατά των ΗΠΑ. Έχουν τεθεί ακόμη και νομικά ερωτήματα για την χρήση τέτοιων ΄όπλων.

Μετά από την κατακραυγή οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα μειώσουν τη χρήση τους για “επιθετικές επιχειρήσεις” αλλά επί της ουσίας προχωρούν σε μια “αναδιάταξη” των δυνάμεών τους σ΄ όλο το κόσμο. Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα δεν περιλαμβάνονταν σ΄ αυτά τα σχέδια. Μετά από τις συναντήσεις Χέϊγκελ- Αβραμόπουλου και Ομπάμα-Σαμαρά, αυτό άλλαξε. Οι αμερικανοί το προσφέρουν ως “δώρο” , η ελληνική κυβέρνηση το εκλαμβάνει ως μία κορυφαία κίνηση έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας .

Οι λεπτομέρειες για τον τύπο των uav’s που οι αμερικανοί σχεδιάζουν να μετασταθμεύσουν στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει γνωστές. Σ΄ ένα στόλο περίπου 400 περιλαμβάνονται τα MQ-1 Predator, τα MQ-9 Reaper που χρησιμοποιούνται κυρίως για αποστολές αναγνώρισης,τα RQ-5 Hunter και τα MQ-1C Grey Eagle.

Οι ΗΠΑ μετά από την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν είχαν σχεδιάσει να αναπτύξουν τα uav’s που χρησιμοποιήθηκαν εκεί σε διάφορες χώρες όπου κατά καιρούς τα έχουν χρησιμοποιήσει είτε για αποστολές επιτήρησης ,αναγνώρισηςε και συλλογής πληροφοριών ,είτε για να πλήξουν με πυραύλους στόχους.

Για να μην θεωρήσουμε ότι οι ΗΠΑ ξαφνικά θυμήθηκαν πόσο μας αγαπούν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2011 έχουν στείλει στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ τέσσερα MQ-1 Predator τα οποία και επιχειρούσαν υπέρ των Τούρκων στη μεθόριο με το Ιράκ. Φυσικά η εικόνα που έδιναν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν πολύ χρήσιμη στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον εντοπισμό Κούρδων ανταρτών. Από τότε πολλά άλλαξαν με κυριότερο το “ψύχος” που επικρατεί στις σχέσεις Ουάσνγκτον – Άγκυρας ,ειδικά μετά από την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ.
Και επίσης για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το ποιος ελέγχει τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη, απ΄ όπου κι αν απογειώνονται θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτά ελέγχονται από …τις ΗΠΑ κυριολεκτικά. Τα uav’s ελέγχονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους από βάση που βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος, δηλαδή κοντά …5000 μίλια μακρυά από το Αιγαίο.

 

Tags: UAVΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΕΛΛΑΔΑΗΠΑΣΑΜΑΡΑΣ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα: Πρωταθλητές με αυξήσεις έως 93%, ψάρια και θαλασσινά

Συνταγή για σούπα βελουτέ ψητής κολοκύθας με γαρίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert