OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Αναχρονιστική και ακατανόητη η απειλή μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί»

18/11/2013 - 17:10
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Σκληρή απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με σειρά δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής Αγίας Σοφίας σε τέμενος- δηλώσεις που κορυφώθηκαν με σχετική αναφορά του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις αυτές ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής διεθνοποιώντας το θέμα και θέτοντας την συμμόρφωση της Τουρκίας ως όρο της Ευρωπαϊκής πορείας που φιλοδοξεί να ακολουθήσει:

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας»

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – από Μουσείο που είναι σήμερα – είναι ένα θέμα που τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί ότι το αναφέρουν στο δημόσιο λόγο τους όλο και περισσότερο Τούρκοι αξιωματούχοι – ακόμα και ίδιος ο Ερντογαν το έχει αφήσει ανοιχτό!
Προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν. και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι «στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία», είπε και πρόσθεσε: προκλητικά : «Κοιτάμε την καημένη την Αγιά Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημέρες».

Μάλιστα ο κ. Αρίντς δήλωσε «πολύ ευτυχής» για τη μετατροπή δύο άλλων πρώην ναών της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και τη Νίκαια, σε τζαμιά – αποφάσεις που από πολλούς θεωρείται ότι προεξοφλούν και τη μετατροπή του μεγαλύτερου Μνημείου της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα μεγαλύτερα γενικά της Ορθοδοξίας, σε τζαμί.

Είχε προηγηθεί πριν μερικές εβδομάδες με προκλητικό τρόπο ο αρχιερέας του τεμένους »Μπλε Τζαμί » της Κωνσταντινούπολης Mustafa Akgul,που κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί για τις ημέρες του Μπαϊραμιού.Και αυτό, όπως είπε για να …χωρέσει ό κόσμος που θέλει να προσευχηθεί και δεν χωράει στο »Μπλε Τζαμί »: « Θα πρέπει να επιτραπεί στον χώρο της Αγίας Σοφίας να λειτουργήσει ως τζαμί» για να χωρέσουν όλοι οι Μουσουλμάνοι είπε καλώντας μάλιστα τον Ερντογαν να το περιλάβει στα …μέτρα εκδημοκρατισμού!

Βεβαίως ο κ. Ερντογάν είχε παλιότερα δώσει πάτημα: Όταν είχε ρωτηθεί για το πότε θα λειτουργήσει και αν θα λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί,δεν δεν το είχε αποκλείσει με μια …τρίπλα φραστική: « το Σουλταναχμέτ (»Μπλέ Τζαμί») είναι άδειο τις ώρες των προσευχών. Όταν θα γεμίσει, τότε μπορούμε να συζητήσουμε και το θέμα για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή»είχε πει.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Άγκυρα μετέτρεψε την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα σε τζαμί- κίνηση που με όσα ακολούθησαν φαίνεται ότι ήταν μέρος σχεδίου. Επί 52 χρόνια ο συγκεκριμένος ναός λειτουργούσε ως Μουσείο και πλέον είναι και χώρος προσευχής των Μουσουλμάνων.Κατά τη διάρκεια της προσευχής οι βυζαντινές τοιχογραφίες καλύπτονται με κουρτίνες και ταμπλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντονη σύγκρουση Ερντογάν – Γκιουλέν

Τζαμί την Αγιά Σοφιά θέλει ο τούρκος αντιπρόεδρος

Tags: ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΑΡΙΝΤΣΕΡΝΤΟΓΑΝΤΖΑΜΙ

Related Posts

Μητσοτάκης - Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Να αρθεί κάθε απειλή μεταξύ μας» – Οι δηλώσεις από την Άγκυρα [vid]

11/02/2026 - 17:41
Μητσοτάκης - Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα: Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο «Λευκό Παλάτι»

11/02/2026 - 15:15
Ερντογάν
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για εμάς, τους γείτονές μας και όλες τις αδελφές χώρες

11/02/2026 - 14:28

Διαβάστε Επίσης

Ο Τραμπ λέει στην Βρετανία να μην παραχωρήσει την βάση Ντιέγκο Γκαρσία: «Μπορεί να την χρειαστούμε για επίθεση στο Ιράν»

Το Ιράν «θωρακίζει» τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τον φόβο αμερικανικής επίθεσης – Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες

World Defense Show 2026: Εντυπωσιακή ελληνική παρουσία στην αμυντική έκθεση της Σαουδικής Αραβίας

SM-3: Οι ΗΠΑ ξεκινούν και πάλι την αγορά πυραύλων στην έκδοση Block IB, που είχε σταματήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν

To Ιράν «επεξεργάζεται ένα πλαίσιο» για το πυρηνικό του πρόγραμμα ενόψει των επόμενων συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Stryker: Η Βουλγαρία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων οχημάτων από τις ΗΠΑ

F-35, F-22, αεροπλανοφόρα, ιπτάμενα ραντάρ και THAAD στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με το Ιράν

Ιράν: Αναφορές για εκρήξεις στη Τεχεράνη και στη νότια πόλη Σιράζ [vid]

Top News

Γιώργος Θεοφάνους: Με έχει αλλάξει πολύ η τηλεόραση, με έχει επηρεάσει και αρνητικά

Μαρία Μενούνος: Το ταξίδι στην Ελλάδα, το πάρτι του Λέοντα Πατίτσα και η συνάντηση με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ

Μαίρη Βιδάλη: Δέχτηκα πόλεμο από τους γονείς μου για να να μη γίνω ηθοποιός, με κλείδωναν στο σπίτι

Μπραντ Πιτ: Η Ύδρα σε ρυθμούς προετοιμασίας για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του χολιγουντιανού σταρ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert