OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

BBC: Η κρίση στέλνει τους Έλληνες πιλότους στην Τουρκία

28/03/2014 - 09:41
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Περίπου 800-1000 Έλληνες έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία- οι περισσότεροι στην Κωνσταντινούπολη- λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.Το στοιχείο αυτό μεταδόθηκε από την εκπομπή του BBC στην τουρκική γλώσσα και το επικαλείται η εφημερίδα Taraf, που δημοσιεύει σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Οι Ρωμιοί επιστρέφουν στην πατρίδα».Η εφημερίδα γράφει ότι Ρωμιοί που εγκατέλειψαν την Τουρκία μετά τα «Σεπτεμβριαν» του 1955, τώρα επιστρέφουν στην Πόλη, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η καφετέρια «Καλημέρα Cihangir»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC η καφετερία «Καλημέρα Cihangir», στην Περιοχή Τζιχανκγίρ της Κων/λης, πλημμυρίζει συνεχώς από Έλληνες που έρχονται και συζητούν «τι μπορούν να κάνουν για να εγκατασταθούν στην Κων/λη». Με τους Έλληνες που έρχονται ασχολείται η ιδιοκτήτρια της καφετερίας, κ. Ρένα Λιάλιου (φωτογραφία). Την ιδιοκτήτρια της καφετέριας έκανε »θέμα» και η εφημερίδα Sabah με τον τίτλο «Η γυναίκα που άνοιξε την πόρτα της Κων/λης στη γείτονα». Στο δημοσίευμα γράφει ότι η κ. Ρένα Λιάλιου, που είναι εγγονή Ρωμιού από την περιοχή Κουσκουντζουκίου της Κων/λης, μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Κων/λη και άνοιξε καφετερία στην περιοχή Τσιχανγκίρ.

Η Ρένα γίνεται οδηγός στους Έλληνες που επιθυμούν να έρθουν στην Τουρκία και είναι μία από τους πολλούς που εγκαταστάθηκαν στην Κων/λη, μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η Ρένα, γράφει η εφημερίδα, ερωτεύθηκε την Κων/λη, την οποία είχε δει πριν από 10 χρόνια, και εγκαταστάθηκε εκεί πριν από 2 χρόνια.

Και 67 πιλότοι σε τουρκικά αεροσκάφη

Οι Ελληνες είναι μια πολύ διακριτή παρουσία στο κλάδο των αερομεταφορών και ιδιαίτερα στους ιπταμένους των Τουρκικών Αερογραμμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι Τουρκικές Αερογραμμές,και αναφέρει το BBC, μεταξύ των ξένων πιλότων που εργάζονται σε αυτήν οι Έλληνες πιλότοι είναι 67- και είναι οι περισσότεροι! Ο κ. Νικόλαος Καραθανάσης (φωτογραφία) είναι ένας από αυτούς . «Ήρθαμε στην Κωνσταντινούπολη με τη γυναίκα μου.(…) για να συνεχίσω την καριέρα μου εδώ και θέλω να ανατραφούν εδώ και τα παιδιά μου», λέει.

Με γέφυρα το πρόγραμμα Erasmus

Στις τουρκικές εφημερίδες – που προβάλουν πολύ τέτοια θέματα για ευνοήτους λόγους – μιλά και άλλη μια Ελληνίδα: Η φοιτήτρια Κοινωνιολογίας Νότα Μονεμβασίτη, ζει εδώ και 6 μήνες στην Κων/λη, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus: «Θέλω εδώ να ξεκινήσω μία καινούργια ζωή. Επιθυμώ ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό μου», λέει. Η ίδια λέει ότι σε σύγκριση με την Ελλάδα, είναι ευκολότερο να βρει κάποιος δουλειά στην Κων/λη και προσθέτει «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι σε τρομακτικές διαστάσεις. Η κατάσταση για τους νέους όπως εγώ είναι τελείως δυσβάσταχτη. Σκέφτηκα ότι κάπου πρέπει να πάω για το μέλλον μου και ήρθα στην Κων/λη, στην οποία αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Μου φαίνεται σα να μην έχω φύγει καθόλου από την Ελλάδα».

Από την άλλη, ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, κ. Τεβφίκ Μπιλγκέν, σχετικά με το θέμα είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα το αξιοπερίεργο στο γεγονός ότι οι Έλληνες προτιμούν την Τουρκία. Και πρόσθεσε «Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλό. Ενώ η Τουρκία παρουσιάζει ένα νούμερο από τα καλύτερα της Ευρώπης. Όσοι ζουν εδώ επί 3 μήνες, αισθάνονται σα να ζουν εδώ επί χρόνια.» Πέρυσι ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας κ., Μουεζζίνογλου, είχε προβεί σε έκκληση στους άνεργους Έλληνες γιατρούς και τους είχε καλέσει στην Τουρκία- στοιχεία για γιατρούς δεν αναφέρονται.

Η Χάρις Αλεξίου

Μέχρι τα Σεπτεμβριανά του 1955, στην Τουρκία ζούσαν δεκάδες χιλιάδες Ελληνες. Ο αριθμός τους τώρα εικάζεται ότι είναι γύρω στους 2.500. Πάντως υπάρχει και πλούσια ελληνική καλλιτεχνική παρουσία- ανεξάρτητα από την »μετανάστευση» Ελληνων: Η Star π.χ. γράφει σήμερα ότι η Χάρις Αλεξίου και η ομάδα με τα Σάζια (τουρκικά μουσικά όργανα), θα τραγουδήσουν μαζί τα αγαπημένα τραγούδια των δύο πλευρών στις 3 Απριλίου στο Zorlu Center στην Κων/λη.

Το ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας του BBC

Πηγές – BBC/Taraf/Sabah

Tags: ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

F-16 - Αιγαίο
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

19/12/2025 - 18:58
Τουρκία - διπλωματικές πηγές
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα γίνει το ΑΣΣ με την Τουρκία

17/12/2025 - 18:18
ATR-72 - FIR Αθηνών
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

16/12/2025 - 17:25

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Οι πληρωμές και φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και μισθωτούς το 2026 – Αύξηση μισθών και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Λωρίδα της Γάζας: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Ναβρότσκι σε Ζελένσκι: «Στην Πολωνία θεωρούμε ότι η Ουκρανία είναι αχάριστη, δεν εκτιμάτε τη βοήθειά μας»

Top News

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος έβαλε τα κλάματα on air: «Ο Γιώργος Μαζωνάκης να έρθει να με κοιτάξει στα μάτια»

Γιώργος Μαζωνάκης: «Τον βοήθησα ανθρώπινα και εισέπραξα αχαριστία» λέει πρώην συνεργάτης του τραγουδιστή

Για ποιους οδηγούς είναι υποχρεωτικό το «Σ» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου - Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες, βροχές και χιόνια στα ορεινά - Με κρύο θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert