OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Blitz: Οι 57 νύχτες που σημάδεψαν το Λονδίνο – Έγχρωμο βίντεο ντοκουμέντο

07/09/2015 - 12:22
Share on FacebookShare on Twitter

Tο 1940 στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ξεκινούν το βομβαρδισμό του Λονδίνου, που θα κρατήσει 57 νύχτες.

Μετά το τέλος της Μάχης της Γαλλίας, ξεκίνησε η Μάχη της Βρετανίας. Blitz ήταν το όνομα της επιχείρησης συστηματικού βομβαρδισμού της Βρετανίας από τους Γερμανούς, τη περίοδο Σεπτέμβριος 1940 – Μάιος 1941 η οποία θα προηγούνταν της εισβολής στη Βρετανία.

Οι Γερμανοί πρώτα επιχείρησαν να εξασθενήσουν τις αεροπορικές δυνάμεις των Βρετανών πριν την επιχείρηση, βομβαρδίζοντας Βρετανικά αεροδρόμια. Το Blitz ξεκίνησε με τον βομβαρδισμό του Λονδίνου για 57 συνεχόμενες νύχτες. Τη πρώτη μέρα του βομβαρδισμού, την 7η Σεπτεμβρίου, 500 περίπου βομβαρδιστικά της Luftwaffe με συνοδεία άλλων τόσων μαχητικών έκαναν τον πρώτο βομβαρδισμό της επιχείρησης.

Στη πρώτη φάση της επιχείρησης, 150 βομβαρδιστικά κατά μέσο όρο, επιτίθονταν στο Λονδίνο κάθε μέρα, αριθμός που μειώθηκε σημαντικά τους επόμενους μήνες. Μέσα στους πρώτους δύο μήνες των βομβαρδισμών, οι Γερμανοί είχαν ρίξει στη Βρετανία περίπου ένα εκατομμύριο βόμβες, περισσότερο από 13.000 τόνους εκρηκτικών. Η άμυνα των Βρετανών τις πρώτες μέρες ήταν πολύ ασθενής, καθώς ελάχιστα αντιαεροπορικά πυροβόλα ήταν διαθέσιμα και ήταν αναποτελεσματικά στο ύψος που πετούσαν τα γερμανικά βομβαρδιστικά

Η πιο καταστρεπτική επίθεση έγινε στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το Λονδίνο βομβαρδίστηκε από βόμβες ισχυρών εκρηκτικών προκαλώντας καταιγίδα πυρκαγιών που ονομάστηκε η Δεύτερη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου.
Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, χιλιάδες πολίτες είχαν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς, οι μισοί στο Λονδίνο και περισσότερα από ένα εκατομμύριο κτίρια είχαν καταστραφεί μόνο στο Λονδίνο. Ωστόσο, η προσοχή του Χίτλερ είχε πλέον στραφεί προς την ανατολή, στη μάχη με τη Σοβιετική Ένωση και αυτό ήταν ο λόγος για τον οποίο η συχνότητα των βομβαρδισμών μειώθηκε δραστικά με τον καιρό αλλά και γιατί η Μάχη της Βρετανίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Δειτε το έγχρωμο βίντεο

Το Λονδίνο δεν ήταν η μόνη πόλη που βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Blitz. Και άλλες πόλεις, κυρίως στρατιωτικού ή βιομηχανικού ενδιαφέροντος έγιναν στόχος των βομβαρδισμών της Luftwaffe με σοβαρές καταστροφές και απώλειες, όπως το Μπέλφαστ, το Μπρίστολ, το Κόβεντρι, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Πλύμουθ και άλλες πόλεις. Πέρα από την καταστροφή των στόχων των βομβαρδισμών, σκοπός της επιχείρησης ήταν και να κάμψει το ηθικό των Βρετανών.

Μετά το τέλος του Blitz, οι βομβαρδισμοί των Γερμανών δεν σταμάτησαν, αλλά συνέχισαν, με αρκετά μικρότερη συχνότητα ωστόσο. Το 1944 οι Γερμανοί με την εκτόξευση έντεκα χιλιάδων πυραύλων V-1 και V-2 από το έδαφος της Ευρώπης αυτή τη φορά, κατάφεραν να πλήξουν πάλι τη Βρετανία, αυτή τη φορά προκαλώντας περίπου 9.000 θανάτους αμάχων. Ο τελικός απολογισμός του Blitz ήταν 43.000 νεκροί και περίπου 150.000 τραυματίες.

Πηγη – ww2.gr / YouTube

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΛΟΝΔΙΝΟ

Related Posts

Δράκεια
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους στα Δράκεια Μαγνησίας

18/12/2025 - 00:01
Καστελόριζο
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1915 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο για να μπει η Ελλάδα στην Αντάντ

17/12/2025 - 00:01
Σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα: Το 1944 oι Γερμανοί εξαπολύουν την τελευταία μεγάλη τους αντεπίθεση στις Αρδέννες

16/12/2025 - 00:01

Διαβάστε Επίσης

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

ΕΛΚΑΚ: Ένας χρόνος ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας – Τα πρωτοποριακά βήματα για την άμυνα της χώρας

O αρχικατάσκοπος του Πούτιν αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την νέα αρχηγό της βρετανικής MI6

LUCAS: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε για πρώτη φορά drone καμικάζι στον Περσικό Κόλπο [vid]

Ζελένσκι: Αν δεν πάρουμε δάνειο από τα παγωμένα ρωσικά assets, θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή drones

Top News

Εξώδικο Γεωργιάδη σε Κωνσταντοπούλου: «Μήνυση και αγωγή αν δεν ανακαλέσει, με κατηγόρησε επίτηδες για παιδεραστία»

Σπάει τη σιωπή της η διευθύντρια HR που έγινε viral από την kiss cam των Coldplay: «Στιγμιαίο λάθος μετά από αλκοόλ»

Ο Γιώργος Καρτελιάς έπαθε έμφραγμα και έμεινε 15 μέρες στο νοσοκομείο: «Ήμουν μόνος και ένιωσα έναν πόνο στο στήθος»

Στέφανος Παπαδόπουλος: Τα πρώτα βήματα στις πίστες της Θεσσαλονίκης, η κάθοδος στην Αθήνα και τα βίντεο με τον Γιώργο Μαζωνάκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert