OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

10 Ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο

02/05/2013 - 17:01
Share on FacebookShare on Twitter
Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Με μια μεικτή ομάδα περίπου 10 πολεμικών πλοίων και σκαφών υποστήριξης που προέρχονται από τους στόλους της Βαλτικής, της Βόρειας και της Μαύρης Θάλασσας καταγράφει σήμερα η Ρωσία την παρουσία της στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τη βασική αποστολή αποκατάστασης της παρουσίας της στη Μεσόγειο επωμίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, τα πλοία του οποίου κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους επισκέφθηκαν τη περιοχή 17 φορές. Μάλιστα τα ταξίδια δεν έχουν μόνο σημασία ίματζ αλλά και εντελώς πρακτική σημασία για την προστασία των συμφερόντων της Μόσχας, σημειώνει η <<Φωνή της Ρωσίας>>.

Η Μεσόγειος ιστορικά είναι ζώνη των ζωτικών συμφερόντων της Ρωσίας από την εποχή της Αικατερίνης Β΄ και από τότε η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο αποτελούσε σημαντικό παράγοντα της παγκόσμιας πολιτικής,λένε οι Ρώσοι. Τη δράση του ρωσικού στόλου διέκοπταν κατά περιόδους οι κυρώσεις στην ίδια τη Ρωσία, όταν οι εσωτερικές ταραχές ή οι στρατιωτικές ήττες ανάγκαζαν το Στόλο να εγκαταλείψει την περιοχή. Σήμερα, οι αυξημένες σε σύγκριση με τα πρώτα μετασοβιετικά χρόνια δυνατότητες της ρωσικής οικονομίας, καθώς και η κατανόηση της ανάγκης μιας ενεργούς εξωτερικής πολιτικής επέτρεψαν να τεθεί ο στόχος της επιστροφής του στόλου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Την σημασία και τον στόχο της ρωσικής παρουσίας εξηγεί ανάλυση που παρουσιάζει σήμερα η Φωνή της Ρωσίας: Πολύ συχνά την παρουσία του στόλου πολλοί την περιορίζουν στην «επίδειξη της σημαίας», πράγμα σίγουρα λανθασμένο – στην πραγματικότητα είναι πολύ ευρύτερη ακόμη και σήμερα, στις συνθήκες των αρκετά περιορισμένων δυνατοτήτων του Ρωσικού Στόλου. Μερικές από τις βασικές αποστολές, που εκτελεί ο στόλος στη Μεσόγειο είναι οι ακόλουθες:

– Η πρώτη αποστολή, είναι οι εκπαιδευτικές λειτουργίες. Τα συχνά ταξίδια στη θάλασσα συμβάλλουν στην ταχεία βελτίωση της κατάρτισης των πληρωμάτων και των διοικητικών και επιτελικών δομών όλων των επιπέδων. Και αυτό είναι οπωσδήποτε θετικό, γιατί η ναυμαχία σε ένα πραγματικό πόλεμο μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από μια ώρα, όμως γι΄αυτή την ώρα οι ναύτες πρέπει να ετοιμάζονται δεκάδες χρόνια.

-Η δεύτερη, εξίσου σημαντική αποστολή είναι η εξυπηρέτηση πολιτικού στόχου,αναφέρεται. Με την παρουσία της στη Μεσόγειο, η Ρωσία παρέχει έμπρακτη υποστήριξη στις νόμιμες Αρχές της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτων που χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Με τις τακτικές τους εισόδους τα ρωσικά πλοία στα συριακά λιμάνια ουσιαστικά αποκλείουν οποιαδήποτε εξωτερική επιδρομή εναντίον αυτής της χώρας, υπογραμμίζεται.

– Η τρίτη σημαντική αποστολή είναι,αναφέρεται, η ανάπτυξη της σύμπραξης μεταξύ των (τμημάτων) των ρωσικών στόλων. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται σε μοναδική θέση – στην επιχειρησιακή του ζώνη ( συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και ενός μέρους του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού) συμπράττει με όλους τους υπόλοιπους στόλους της Ρωσίας: το Βορείο Στόλο και τους στόλους της Βαλτικής και του Ειρηνικού Ωκεανού. Με τις εσωτερικές ναυτικές διαδρομές συνδέεται με το στόλο της Κασπίας θάλασσας, τα πλοία του οποίου περνούν δοκιμές και επισκευή στη Μαύρη θάλασσα. Η αυξανόμενη πολιτική και στρατιωτική δραστηριότητα στην Ασία καθιστά το Στόλο της Μαύρης θάλασσας, μαζί με το στόλο του Ειρηνικού ωκεανού, ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά εργαλεία της ρωσικής ηγεσίας. Και η σημασία του μόνο θα αυξάνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΦΩΤΟ: Ισραηλινά πλοία στην Κύπρο για άσκηση

ΒΙΝΤΕΟ: Αυτά είναι τα πολεμικά πλοία του αύριο

 

Tags: ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΡΩΣΙΚΑ ΠΛΟΙΑΣΤΟΛΟΣ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert