OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

20 χώρες μέχρι στιγμής στην Παγκόσμια Συμμαχία κατά των Τζιχαντιστών

12/09/2014 - 19:29
Share on FacebookShare on Twitter

Δέκα αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, δέχθηκαν να δεσμευτούν στο πλευρό των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε έπειτα από τη σύνοδο στην Τζέντα.

Η δέσμευση αυτή μπορεί να σημαίνει τη συμμετοχή σε μία «συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και οι ΗΠΑ «εξέφρασαν την κοινή δέσμευσή τους να παραμείνουν ενωμένες ενάντια στην απειλή που συνιστά για την περιοχή και τον κόσμο η τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές, μεταξύ αυτών το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Σύνοδος της Τζέντας, στη δυτική Σαουδική Αραβία, πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, περιλαμβανομένου του Αμερικανού Τζον Κέρι, την επόμενη ημέρα μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που δήλωσε έτοιμος να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και να εντείνει τις επιδρομές που πραγματοποιεί στο Ιράκ εδώ και ένα μήνα.

Τα κράτη που συμμετείχαν στη σύνοδο δέχθηκαν «να συμμετάσχουν (. . .) στον παγκόσμιο αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρεται.

Στη συγκεκριμένη πρόταση, ήδη από τη σύνοδο του Κάρντιφ, έχουν δηλώσει την ετοιμότητα συμμετοχής τους η Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Δανία, Τουρκία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Θετικά απάντησε σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιδέα «δημιουργίας μιας παγκόσμιας συμμαχίας κρατών», που θα συντονίζει τις αντιδράσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, η δράση του οποίου «έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό και την ομόθυμη καταδίκη όλου του πολιτισμένου κόσμου». Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται η «πολιτική υποστήριξη» της Αθήνας στη συγκεκριμένη διεθνή πρωτοβουλία ταυτόχρονα με την «αλληλεγγύη» της προς την Ιρακινή κυβέρνηση, τους χριστιανούς, τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής «που υπέστησαν τα πάνδεινα από την πρωτόγονη και βάρβαρη δράση του λεγόμενου «Ισλαμικού Χαλιφάτου», μιας ακραίας τζιχαντιστικής οργάνωσης, που πρέπει να εξαλειφθεί».

Το σχέδιο της παγκόσμιας συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβάνει την αναχαίτιση της ροής των ξένων μαχητών που μεταβαίνουν (στο Ιράκ και στη Συρία) μέσω γειτονικών χωρών, την καταπολέμηση της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων βίαιων εξτρεμιστών, την απόρριψη της ιδεολογίας του μίσους, ώστε να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία και να οδηγηθούν οι εξτρεμιστές ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Τζέντα δεσμεύτηκαν επίσης να «συμβάλουν στις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας» προς όφελος των κοινοτήτων «που υπέστησαν διωγμούς από το Ισλαμικό Κράτος», να βοηθήσουν τα κράτη που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους και ανάλογα με την περίπτωση να «συμμετάσχουν στις πολλές διαστάσεις μιας συντονισμένης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον συνασπισμό εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά καμία χώρα που συμμετέχει στο συνασπισμό αυτό δεν συζητά το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Σχετικά με την αρνητική αντίδραση της Ρωσίας,ο Κέρι προσέθεσε ότι του προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία εξέφρασε επιφυλάξεις για τη νομιμότητα των επιδρομών εναντίον των ανταρτών στο έδαφος της Συρίας. Ειρωνεύτηκε τη Ρωσία για την κριτική που άσκησε αλλά και το ότι η Μόσχα επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο μεσούσης της ουκρανικής κρίσης. «Εάν αυτό που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο σοβαρό, σχεδόν θα γελάγαμε για αυτήν την ιδέα ότι η Ρωσία εγείρει ζήτημα διεθνούς δικαίου» επισήμανε με ειρωνικό τόνο. «Μου προκαλεί αληθινή κατάπληξη το ότι η Ρωσία τολμάει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο διεθνές δίκαιο μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κέρι επισκέπτεται την Άγκυρα – Τι φοβάται η Τουρκία

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Γαλλίας στο Ιράκ

CIA: Το Ισλαμικό Κράτος διάθετει 20.000 – 31.500 μαχητές

Tags: ΗΠΑΙΡΑΚΙΡΑΚ ΚΡΙΣΗΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣΚΟΣΜΟΣΣΥΡΙΑΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Related Posts

SDF
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

23/12/2025 - 19:49
Ουκρανία - Σιβέρσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

23/12/2025 - 19:22
Τσέρνομπιλ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

23/12/2025 - 17:14

Διαβάστε Επίσης

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας

Skynex: H Ιταλία παρέλαβε το πρώτο σύστημα αεράμυνας από την Rheinmetall με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση των drones

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

Top News

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την παραμονή των Χριστουγέννων - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε ότι θα ονομάσει την κόρη της Πολυξένη - Αλεξάνδρα

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου στον Τάσο Ξιαρχό: «Ως γκέι βάζεις πολλούς άντρες κάτω»

Σμαράγδα Καρύδη: Οι μεγάλοι έρωτες που πέρασαν από τη ζωή της κι ο χωρισμός από τον Θοδωρή Αθερίδη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert