OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Επεκτείνεται και στην Ελλάδα ο νέος αγωγός «Τουρκικό Ρεύμα»;

10/12/2014 - 00:21
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη - διευκρίνηση επ’ ωφελεία της Ελλάδας διαφαίνεται από δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου αναφορικά με τον νέο αγωγό που θα φτιάξει η Ρωσία για να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας - και όχι Ουκρανίας/Βουλγαρίας στην Ευρώπη. 

Πριν την αναφέρουμε  και ως εισαγωγή να θυμίσουμε ότι  ο Ρώσος Πρόεδρος κ. Β. Πούτιν ανακοίνωσε  από την Τουρκία  την κατάργηση του αγωγού South Stream που θα μετέφερε το ρωσικό φυσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και θα το διοχέτευε στην Ευρώπη, μέσω Βουλγαρίας. Στην θέση του ανακοίνωσε τον νέο αγωγό από τη Ρωσία προς την Τουρκία και τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς μέσω ενός κόμβου αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.»Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα επιπλέον κόμβο φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στη νότια Ευρώπη στο τουρκικό έδαφος στα σύνορα με την Ελλάδα » ήταν η φράση του κ. Πουτιν, κατα την απόδοση του ρωσικού πρακτορείου Ιtar-Tass.Προσέξτε :»Στο τουρκικό έδαφος» ήταν η αναφορά Πουτιν.

Δηλαδή με βάση όλα αυτά η αναφορά στην Ελλάδα ήταν έμμεση, δηλαδή απλά ότι προβλέπεται  ένας κόμβος αερίου κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα- και πέραν αυτού ουδέν. Άλλη εξήγηση δεν υπήρξε: Ούτε αν ο αγωγός θα συνέχιζε προς Ελλάδα ούτε αν  θα πήγαινε προς Βουλγαρία ή οτιδήποτε  - θεωρητικά… – άλλο… 

Αν και ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησε από την πρώτη στιγμή για τη δημιουργία ενός hab αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν είχε  γνωστοποιηθεί στην ελληνική πλευρά κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.Μάλιστα όπως σημειώνει η Καθημερινή σήμερα, αρμόδιοι παράγοντες, βλέπουν τον αγωγό IGB (διασύνδεση με Βουλγαρία και επέκταση στα Δυτικά Βαλκάνια) να παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο. Και συμπλήρωναν ότι οι όποιες εκτιμήσεις είναι πολύ πρόωρες, όχι μόνο γιατί το ρωσικό σχέδιο δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως, αλλά και γιατί εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται η ρωσική οικονομία από την υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων για την αυτονόμηση της Κριμαίας.

»Θα επεκτείνεται στην Ελλάδα»
Το νέο  που εισφέρουν σήμερα  οι τουρκικές εφημερίδες (  Cumhuriyet, Yeni Safak και Aksam  καθώς και η  ιστοσελίδα του NTV) είναι ότι μαζί με την είδηση περί σύστασης του νέου εταιρικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει τη δημιουργία αγωγού από τη Ρωσία προς την Τουρκία ( θα ονομάζεται «Gazprom Ruskaya» . και θα έχει έδρα την Αγία Πετρούπολη) , είναι η ρητή αναφορά ότι ο αγωγός αυτός  θα επεκτείνεται στην Ελλάδα!
Η ιστοσελίδα του NTV σημειώνει ότι τώρα σχεδιάζεται νέος αγωγός που θα περνάει από την Τουρκία, στη θέση του αγωγού που ακυρώθηκε και ο οποίος θα περνάει και πάλι από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα φθάνει στη ξηρά στην Τουρκία και μέσω της Τουρκίας θα επεκτείνεται στην Ελλάδα. Αναφερει ακόμα ότι διεθνής τύπος δίνει στο νέο αγωγό την ονομασία «Τουρκικό Ρεύμα».

Επίσης οι εφημερίδες Cumhuriyet, Yeni Safak και Aksam αναφέρουν ότι η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα είναι χώρα transit για τη διέλευση του φυσικού αερίου των 50 δις κυβικών. Ο εν λόγω αγωγός – συνεχίζει – θα επεκτείνεται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και θα φθάνει, μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα.

Ερωτηματικά και για το «Τουρκικό Ρεύμα»

Οι αναφορές αυτές – στο μέτρο που τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται σε βάσιμες πληροφορίες που απηχούν τις ρωσικές διαθέσεις – είναι θετικές για την Ελλάδα, Υπάρχει πάντως και άλλη μια διάσταση: Αν ο νέος αγωγός γινει διότι ήδη ειδικοί άρχισαν να λένε ότι το ρωσικό Σχέδιο Β δεν είναι ρεαλιστικό…Ακόμα και η Άγκυρα δείχνει να το σκέφτεται ή να παζαρεύει …ανατολίτικα :Ο υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε χθες πως η Τουρκία  δεν θέλει να εγκλωβιστεί μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. «Ο χρόνος θα δείξει αν τα προτεινόμενα έργα μπορούν να γίνουν ή όχι», είπε.

Από την άλλη η Μόσχα επιμένει στην γραμμή Πούτιν: Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου «θα εκμηδενισθεί» προς όφελος της Τουρκίας δήλωσε ο Πρόεδρος της Gazprom κ Μίλλερ, Μάλιστα αποκάλεσε την Τουρκία «νέο στρατηγικό εταίρο στον τομέα του φυσικού αερίου» με εμφανή την πρόθεση  αναβάθμισης των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας στα ενεργειακά, επ ωφελεία και της εταιρίας του.

Αβαντάρει  τον East Med
Υπάρχει και η αξιολόγηση της Ρωσικής πρότασης και από μια άλλη ελληνικής οπτική γωνία- σε συνάρτηση  με το έργο του αγωγού  από Ισραήλ μέσω Κύπρου ,Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας: Η πρώτη αξιολόγηση από αναλυτές  είναι ότι προκύπτει αναβάθμιση του ρόλου του αγωγού αυτού (East Med). Ο αγωγός θα μεταφέρει μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη περί τα 10 δισ. κ.μ. αερίου, προσφέροντας στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας. 

Διαβάστε ακόμη:

«Αγωγός γέφυρα Ισραήλ Κύπρου Ελλάδας» -Τι γράφει ο Guardian

Σημαντικές εξελίξεις στην ενεργειακή συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ

Tags: ΑΓΩΓΟΙΕΛΛΑΔΑΕΝΕΡΓΕΙΑΕΡΝΤΟΓΑΝΠΟΥΤΙΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υλοποιούμε πλέγμα δράσεων για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Οικογένειας

03/12/2025 - 10:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας [pics, vid]

01/12/2025 - 21:12

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert