OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η διεθνής ιστορία της ελληνικής κρίσης

21/08/2018 - 14:20
Share on FacebookShare on Twitter

Του Δημήτρη Καιρίδη

Το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης έδωσε την ευκαιρία στον διεθνή τύπο να ενσκήψει εκ νέου στην ιστορία της ελληνικής κρίσης και διάσωσης. Η Ελλάδα, ιδίως την περίοδο 2010-2012 και ξανά το 2015, έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς. Χιλιάδες άρθρα γράφτηκαν και πολλές ώρες τηλεοπτικού χρόνου αφιερώθηκαν στην κάλυψη των ελληνικών εξελίξεων. Τώρα, μετά από μια σχετική ύφεση την περίοδο 2016-2018, όταν η Ελλάδα έπαψε να παράγει δράματα όπως πριν, το διεθνές ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται στιγμιαία, επιχειρώντας έναν απολογισμό του τι συνέβη την προηγούμενη οκταετία. Σημειωτέον ότι ο απολογισμός των περισσότερων διεθνών αφιερωμάτων για την Ελλάδα είναι μάλλον αρνητικός.

Όπως συνήθως συμβαίνει, οι ξένοι είδαν και συνεχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα μέσα από τα δικά τους μάτια, τις δικές τους προκαταλήψεις αλλά και προτιμήσεις. Για τους συντηρητικούς η κρίση ήταν το αποτέλεσμα των ελλειμμάτων, για κάποιους αριστερούς ήταν προϊόν της έλλειψης αλληλεγγύης, για τους εθνικιστές ήταν απότοκη των περιορισμών του ενιαίου νομίσματος και του «ευρω-ιερατείου». Για τους Βορειοευρωπαίους η ελληνική κρίση ήταν το αποτέλεσμα της αλόγιστης σπατάλης των Ελλήνων. Για τους Αγγλοσάξωνες η ελληνική κρίση είχε να κάνει τόσο με την κακώς σχεδιασμένη ευρωζώνη όσο και με τη γερμανική εμμονή στη λιτότητα και την τιμωρία. Για τους Κινέζους η ελληνική κρίση ήταν απόδειξη της ευρύτερης κρίσης της Δύσης και της παρακμής της Ευρώπης και ούτω καθεξής.

Με άλλα λόγια, καθένας έπλασε τη δική του ιστορία για την ελληνική κρίση. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε έναν τεράστιο καμβά πάνω στον οποίο οι ξένοι προέβαλαν τις δικές τους φοβίες και επιθυμίες. Η ελληνική ιστορία απέκτησε διαστάσεις πέρα από τις «λεπτομέρειες» αυτής καθαυτής της ελληνικής κρίσης. Άλλωστε, οι περισσότεροι των ανταποκριτών και αναλυτών λίγο ενδιαφέρονταν για την ίδια την Ελλάδα. Το βασικό μέλημά τους ήταν τα ευρύτερα ζητήματα, όπως είναι η συνοχή της ευρωζώνης και η βέλτιστη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης που έπληξε τις περισσότερες δυτικές οικονομίες από το 2008 και μετά.

Στην αρχή της κρίσης, ο γνωστός Άγγλος ιστορικός, Μαρκ Μαζάουερ, έγραψε στους Financial Times ότι η Ελλάδα υπήρξε πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία της προπομπός ευρύτερων διεθνών εξελίξεων, ένα καναρίνι στο κελάρι που προειδοποιεί για τα μελλούμενα.

Το 1821, με την εθνική της επανάσταση, η Ελλάδα προανήγγειλε την άνοδο του εθνικισμού όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη. Το 1922 με την ανταλλαγή των πληθυσμών με την Τουρκία, δημιούργησε ένα μοντέλο διαχείρισης των αλλοεθνών που ακολουθήθηκε αργότερα και αλλού. Το 1947 έγινε η αιτία για την εξαγγελία του Δόγματος Τρούμαν και ένα από τα πρώτα θέατρα του εκκολαπτόμενου Ψυχρού Πολέμου. Το 1974, μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία, εγκαινίασε το «τρίτο κύμα εκδημοκρατισμού» που, στη συνέχεια, σάρωσε τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ασία, την Ανατολική Ευρώπη, μέρος της Αφρικής και, πιο πρόσφατα, της Μέσης Ανατολής.

Το 2010 η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που αποκλείστηκε από τις αγορές. Στη συνέχεια την ακολούθησαν κι άλλες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, ενώ ο φόβος να μην την ακολουθήσει η Ισπανία και, κυρίως, η Ιταλία οδήγησε σε αλλαγή πλεύσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2012. Τέλος, το 2015 η νίκη του Σύριζα και των ΑΝΕΛ στις εκλογές και στο δημοψήφισμα προανήγγειλαν την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα. Όμως εξαιτίας της ιστορίας, της θέσης, των συμμαχιών, της διασποράς αλλά και των πολιτικών επιλογών του λαού της συνεχίζει να κινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε δυσανάλογο βαθμό σε σχέση με το πραγματικό της μέγεθος.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Το Ισραήλ απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός Ρώσου πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

SBU: Η Ουκρανία έπληξε με drone πετρελαιοφόρο του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο [vid]

Χαμάς: «Ελπίζουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις στη Γάζα μετά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert