OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ, θύμα της επίθεσης των Βρυξελλών;

22/03/2016 - 20:17
Share on FacebookShare on Twitter

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η ΕΕ ακόμη παραπαίει από τις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο και ενώ προσπαθεί να λύσει την μεταναστευτική κρίση, γράφει το αμερικανικό think tank Stratfor. Πάνω απ’όλα τα τρομοκρατικά χτυπήματα γίνονται σε μια στιγμή που οι εθνικιστικές δυνάμεις προκαλούν τις βασικές αρχές της Ευρώπης, μεταξύ άλλων την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και τη συμφωνία του Σένγκεν.
Το κλίμα του φόβου και της καχυποψίας, που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει, θα επιδεινώσει μόνο αυτές τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές κρίσεις.

Το πρώτο αποτέλεσμα των επιθέσεων των Βρυξελλών θα είναι ένας νέος γύρος συζητήσεων για τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, ιδίως εκείνες στη ζώνη Σένγκεν. Η συμφωνία Σένγκεν αντιμετώπισε σφοδρή κριτική στην αρχή της μεταναστευτικής κρίης το 2015. Οι επιθέσεις στο Παρίσι κλιμάκωσαν την αντιπαράθεση, κυρίως επειδή οι δράστες μετακινούνταν μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου χωρίς κανένα έλεγχο. Κατά συνέπεια, η Γαλλία και άλλες χώρες ενίσχυσαν τους ελέγχους στα σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έκτοτε πει ότι θέλει όλους τους συνοριακούς ελέγχους εντός της Σένγκεν να άρουν μέχρι το τέλος του 2016. Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις – και το γεγονός οτι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες – θα κάνει τον στόχο αυτο δύσκολο.

Αρκετά κράτη της Δυτικής Ευρώπης κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώσουν σύντομα νέα νομοθεσία όσο αφορά την εθνική ασφάλεια, τον βελτιομένο έλεγχο σε μαχητές που επιστρέφουν από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, καθώς και την  ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών με τους γείτονές τους.
Μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν επίσης τις συζητήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο εξωτερικό, σε προβληματικές χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία. Οι Ευρωπαίοι θα γίνουν πιο πρόθυμοι να συμβάλουν στην συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενδεχομένως με περισσότερα όπλα και εκπαίδευση για τον ιρακινό στρατό και τους Κούρδους μαχητές, αυξημένη ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών και με συμμετοχή σε αποστολές επιτήρησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Ένα άλλο θύμα της επίθεσης των Βρυξελλών μπορει να είναι η τελευταία, αδύναμη, συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εχει ως στόχο να περιορίσει την άφιξη των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Απο την μια η απειλή της τρομοκρατίας μεταξύ των κρατών μελών ενδεχομένως να δικαιολογίσει μια στενότερη συνεργασία με την Τουρκία απο την άλλη οι επιθέσεις μπορεί να αναθερμάνουν το αντι-μουσουλμανικό αίσθημα στην Ευρώπη και κατ’επέκτασην να αυξήσούν τα λαϊκά αιτήματα προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ να μην χορηγήσει ταξίδια χωρίς βίζα στους Τούρκους πολίτες – το θέμα της βίζας για την Άγκυρα ειναι κλειδί στις συζητήσεις όσο αφορά τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό.

Επιπλέον το αντι μουσουλμανικό αίσθημα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην μεγαλύτερη υποστήριξη των εθνικιστικών κομμάτων. Το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας ήδη λαμβάνει σημαντική στήριξη στις εκλογικές κάλπες. Στη Γερμανία, το ‘Εναλλακτικό αντι-μεταναστευτικό για τη Γερμανία’ κόμμα, ειχε πρόσφατα αποτελέσματα ρεκόρ στις περιφερειακές εκλογές και σήμερα είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας.
Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία θα έχουν εκλογές το 2017, με ψήφους που θα έχουν ως φόντο την μεταναστευτική κρίση και τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα παραδοσιακά κόμματα θα είναι υπο εκλογική πίεση από τους εθνικιστικές αντιπάλους τους. Ως εκ τούτου, πιθανότατα θα εφαρμόσουν κάποια στοιχεία από τα εθνικιστικά κόμματα. Το ίδιο μπορεί να αναμένεται σε άλλες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν επίσης σχετικά ισχυρά εθνικιστικά κινήματα. Τα πολιτικά κόμματα και ομάδες που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις για να δικαιολογήσουν μια μεγαλύτερη απομόνωση από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Τέλος, οι επιθέσεις των Βρυξελλών θα βλάψουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αν και πιθανότατα μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μέσα στις επόμενες μέρες, μερικοί άνθρωποι στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης μπορεί να αποφασίσουν να αποφύγουν τα ταξίδια ή τις πυκνές πολυσύχναστες περιοχές, όπως ειναι οι καφετέριες και τα εμπορικά κέντρα, από φόβο μιας άλλης επίθεσης. Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, η απειλή της τρομοκρατίας είναι πλέον μέρος της καθημερινής τους ζωής. Πέρα από την εθνική πολιτική και την οικονομία, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιθέσεων θα επηρεάσουν την ίδια τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert
Πηγή – Stratfor

Tags: ΒΕΛΓΙΟΕΕΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει σύντομα και θα είμαστε νικητές

26/04/2026 - 19:31
SBU - drones - Κριμαία
ΚΟΣΜΟΣ

SBU: Ουκρανικά drones έπληξαν τρία πλοία κι ένα Mig-31 στην Κριμαία

26/04/2026 - 19:05
Λίβανος - IDF
ΚΟΣΜΟΣ

Ο IDF ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά στόχων στον νότιο Λίβανο

26/04/2026 - 18:20

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει σύντομα και θα είμαστε νικητές

SBU: Ουκρανικά drones έπληξαν τρία πλοία κι ένα Mig-31 στην Κριμαία

Ο IDF ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά στόχων στον νότιο Λίβανο

Ρουμανία: Νέα θραύσματα από drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί επιστρέφει στο Ισλαμαμπάντ

Στάρμερ και Τραμπ συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Εκτελέσθηκε άνδρας ως μέλος μαχητικής σουνιτικής οργάνωσης

Οι αντιδράσεις ηγετών στην επίθεση ενόπλου στις ΗΠΑ παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ

Top News

Γεωργία Νταγάκη: Η μουσικός που καθήλωσε με τη λύρα της πριν τον τελικό Κυπέλλου - «Δεν επιλέγουμε τη μοίρα μας»

Φαίη Θεοχάρη: Ήμουν 110 κιλά, σε κατάστημα δεν μου έδιναν να δοκιμάσω ρούχα γιατί πίστευαν ότι θα τα έσκιζα

Αλεξάνδρα Νίκα: Ποζάρει στον κήπο του σπιτιού της με φουσκωμένη κοιλίτσα, στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της

Χάος στο πλοίο «Νήσος Σάμος» - Επιβάτης άναψε τσιγάρο και ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert