OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η τελευταία μάχη πριν το δημοψήφισμα στην Σκωτία

17/09/2014 - 14:46
Share on FacebookShare on Twitter

Οι υποστηρικτές του «ναι» και του «όχι» στο αυριανό δημοψήφισμα στη Σκωτία ρίχνουν σήμερα και τις τελευταίες τους δυνάμεις στη μάχη, στο Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και σε όλες τις κωμοπόλεις και τα νησιά της σκωτικής επικράτειας, την τελευταία ημέρα μίας καμπάνιας που θα καταλήξει σε μία ψηφοφορία που μπορεί να κρίνει το τέλος της 307ετούς Ενωσης και τη δημιουργία ενός νέου κράτους στην Ευρώπη.

Απέναντι στο τεράστιο αυτό διακύβευμα, τα 5,3 εκατομμύρια των κατοίκων της Σκωτίας κρατούν την αναπνοή τους.

Οι Ενωτικοί συγκεντρώθηκαν τη νύκτα στο Γκρέτνα Γκριν, πόλη στα σύνορα ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία, όπου άναψαν κεριά και ανέμισαν με υπερηφάνεια τη Union Jack.
Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, στολισμένη με το «Οχι» των Ενωτικών κυμάτιζε και στη Γλασκώβη στις κερκίδες του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στους Ρέιντζερς και το Ινβερνες.
Ανατολικότερα, στο Μπέρνμαουθ, η γαλανόλευκη σημαία της Σκωτίας καλύπτει προσόψεις σπιτιών με τα πανώ να ζητούν ένα «ναι» και την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, η μπάλα είναι στο γήπεδο των αναποφάσιστων.

Τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα δίνουν προβάδισμα στο «όχι», όμως αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγάλο.
Ο Ντέιβιντ Νταλγκλίς, από το Εδιμβούργο, και οπαδός της Ενωσης, θεωρεί ότι τελικά οι αναποφάσιστοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι άνθρωποι θα ξυπνήσουν αύριο και θα πάνε να ψηφίσουν ‘όχι’ «, λέει προσθέτοντας ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για αλλαγή, αφού «το Εδιμβούργο ευημερεί».

Το άλμα προς το άγνωστο τρομοκρατεί και την Φατίμα Σόμνερ. «Ελπίζω ότι θα επικρατήσει το ‘όχι’. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν είναι σαφή», λέει αυτή η εξ υιοθεσίας κάτοικος του Εδιμβούργου.
«Σήμερα η ιατρική περίθαλψη είναι δωρεάν. Τι θα γίνει εάν επικρατήσει το ‘ναι’ ; Και δεν έχουμε και στρατιωτική βάση. Δεν είμαστε έτοιμοι. Θα ήταν καταστροφικό», προσθέτει η ταμίας πριν τη διακόψει μία πελάτισα: «Είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας, για να μπορούμε να ελέγχουμε τις τύχες μας. Είμαστε αρκετά μεγάλοι και θαρραλέοι για να το καταφέρουμε».

Αυτήν την ανεξαρτησία «ας την πραγματοποιήσουμε», είναι η έκκληση που απηύθυνε με ανοικτή επιστολή του στους ψηφοφόρους ο Αλεξ Σάλμοντ, ηγέτης των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας. «Ξυπνήστε την Παρασκευή το πρωί την πρώτη μέρα προς μια καλύτερη χώρα. Αυτό που διακυβεύεται είναι να πάρετε στα χέρια σας την τύχη της χώρας σας. Μην αφήσετε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μην τους επιτρέψετε να πουν ότι δεν μπορούμε».

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Ενωτικών Αλιστερ Ντάρλινγκ τόνισε με δηλώσεις του στο BBC ότι οι νέες εξουσίες, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα, που θα παραχωρήσει το Λονδίνο στη Σκωτία εάν αυτή παραμείνει στην Ενωση, θα είναι πιο επικερδείς από μία αβέβαιη ανεξαρτησία.
Η νίκη του ‘όχι’ θα επέτρεπε μία ταχύτερη και ασφαλέστερη αλλαγή από τις περιπλανήσεις που θα ακολουθήσουν αυτομάτως την επικράτηση του ‘Ναι’, επιμένει ο Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, η πολιτική τύχη του οποίου είναι στενά συνδεδεμένη με την έκβαση της ψηφοφορίας, αφού ηγήθηκε της καμπάνιας υπέρ της Ενωσης, επισκέφθηκε τη Δευτέρα το Αμπερντίν, από όπου απηύθυνε άλλη μία δραματική έκκληση προς τους ψηφοφόρους, «να μην διαλύσουν αυτήν την οικογένεια».
Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν αύριο στις 07.00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 22.00. Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως το ΝΑΙ της Σκωτίας, μπορεί να προκαλέσει γεωπολιτική αναταραχή στην Ευρώπη!

Ψηφίζουν στη Σκωτία, το αποτέλεσμα στην… Καταλονία

Κάμερον προς Σκωτία: «Θέλουμε απελπισμένα να μείνετε»

Δημοψήφισμα θρίλερ για την ανεξαρτησία της Σκωτίας!

Μπροστά και πάλι το ΟΧΙ στην ανεξαρτησία της Σκωτίας

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΚΑΜΕΡΟΝΣΚΩΤΙΑ

Related Posts

Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

05/12/2025 - 15:45

Διαβάστε Επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert