OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Χεζμπολάχ: Πώς βοήθησε τον Άσαντ να κερδίσει το Χαλέπι

15/12/2016 - 14:57
Ισραήλ
Share on FacebookShare on Twitter

 
Όταν οι Σύροι αντάρτες έκαναν μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να σπάσουν την πολιορκία του Χαλεπιού τον Οκτώβριο απωθήθηκαν, όχι από τον συριακό στρατό, αλλά από το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ που μάχεται στη Συρία στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στις μάχες που προηγήθηκαν της μεγάλης τελικής επιχείρησης για την ανακατάληψη του Χαλεπιού δεκάδες μαχητές από μια ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή σκοτώθηκαν στη διάρκεια δύο ημερών φέτος το καλοκαίρι.

Ακόμη και τις τελευταίες ώρες των μαχών στο Χαλέπι αυτοί οι Ιρακινοί σιίτες ήταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πόσο πολύ έχει βασιστεί ο Άσαντ στις ξένες σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από το Ιράν για όλες τις μεγάλες νίκες που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής στη διάρκεια του πολέμου.

Πηγές από τους αντάρτες αναφέρουν ότι μεταξύ των μαχητών που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τους εξεγερμένους τους τελευταίους μήνες στο Χαλέπι δεν υπήρχε ούτε ένας Σύρος στρατιώτης.

Σίγουρα οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας στον θρίαμβο του Άσαντ στο Χαλέπι. Επέτρεψαν στις δυνάμεις τους να ασκήσουν πίεση στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες στο ανατολικό Χαλέπι και να ανακαταλάβουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Λιγότερους από 18 μήνες πριν οι δυνάμεις του Άσαντ έχαναν έδαφος στη Συρία και ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι δεν είχε αρκετούς άνδρες. Η απόφαση της Ρωσίας να επέμβει ενεργά στη σύγκρουση τον Σεπτέμβριο του 2015 βοήθησε τον Άσαντ, ενώ παράλληλα η Μόσχα φρόντιζε για τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Τα ρωσικά αεροσκάφη διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιβολή της πολιορκίας και τον Αύγουστο εξαπέλυσαν σφοδρότατους βομβαρδισμούς προκειμένου να μην επιτρέψουν στους αντάρτες να σπάσουν την πολιορκία από τα νότια.
Όμως στο έδαφος σιιτικές πολιτοφυλακές από διάφορες χώρες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για τον Άσαντ, που ανήκει στη μειονότητα των αλαουιτών, ένα παρακλάδι του σιιτισμού.

Μεταξύ αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων ήταν η Άνσαρ Αλάχ αλ Αουφίγια, η οποία πολέμησε στο πλευρό της Μονάδας του Τίγρη, μιας μονάδας του συριακού στρατού που εξοπλίζεται από τη Ρωσία.
Οι αντάρτες προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στην οργάνωση, χρησιμοποιώντας αντιαρματικές ρουκέτες.
Όμως η Χεζμπολάχ έχει παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Διασφάλισε ότι δεν θα σπάσει η πολιορκία του Χαλεπιού, αποτρέποντας μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.
Μαχητές της Χεζμπολάχ βρίσκονται στη Συρία από τις πρώτες ημέρες του εμφυλίου, ενώ η συμβολή τους στη μάχη του Κουσάιρ στη Χομς το 2013 ήταν κρίσιμης σημασίας. Χάρη σε αυτούς οι αντάρτες δεν κατάφεραν να διχοτομήσουν το δυτικό τμήμα της Συρίας που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Άσαντ.

Άλλες σιιτικές πολιτοφυλακές άρχισαν να φτάνουν στη χώρα αργότερα, με το Ιράν να τις υποστηρίζει ενεργά, καθώς η Τεχεράνη θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της την επιβίωση του Σύρου προέδρου.

Η νίκη στο Χαλέπι κάνει τον Άσαντ σχεδόν απρόσβλητο από τις επιθέσεις των ανταρτών, όμως εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την εξουσία του. Αν και ελέγχει τις πιο σημαντικές πόλεις στη δυτική Συρία και στα παράλια, ένοπλες οργανώσεις μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα.
Ο Σύρος πρόεδρος ενδέχεται να αντιμετωπίσει παρατεταμμένο ανταρτοπόλεμο από οργανώσεις, όπως το Μέτωπο αλ Νόσρα που μέχρι πρότινος συνδεόταν με την αλ Κάιντα.

Πάντως η νίκη στο Χαλέπι δείχνει ο Άσαντ φαίνεται να αρχίζει να κερδίζει στον εμφύλιο πόλεμο, με τη βοήθεια των συμμάχων του.

Tags: ΑΣΑΝΤΣΥΡΙΑΧΑΛΕΠΙΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

Ζελένσκι - Πολωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

19/12/2025 - 17:00
Ουκρανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

19/12/2025 - 16:07
Orlan-10
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

19/12/2025 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

ER-GMLRS: O πύραυλος εκτεταμένης εμβέλειας ξεπέρασε τα 100 χλμ σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση από HIMARS

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

ΓΕΕΘΑ: Yπεγράφη το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αρμενίας» για το 2026

Οι σοροί 1.003 πεσόντων στρατιωτών επέστρεψαν στην Ουκρανία – Η Ρωσία παρέλαβε 26 σορούς

Τουρκία: Ρωσικό drone τύπου Orlan-10 έπεσε κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Ειρωνικά μηνύματα και ερωτήματα Ρώσων στη συνέντευξη του Πούτιν

Καβγάς Καιρίδη – Δαβάκη για την απουσία Δένδια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βουλής

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που αγαπάει τη χωρά μου και θέλει να βοηθήσει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert