OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα εγκαλεί την Ιαπωνία για την μιλιταριστική απρέπεια υπουργών της

15/08/2013 - 09:13
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας για να του εκφράσει την δυσαρέσκειά της για την επίσκεψη δύο ιαπώνων υπουργών σε αμφιλεγόμενο μνημείο των πεσόντων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Τόκιο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψή τους στο μνημείο Γιασουκούνι «πλήττει σφοδρά τα αισθήματα του λαού της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών που υπήρξαν θύματα (του πολέμου)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Το μνημείο Γιασουκούνι, φόρος τιμής στους 2,5 εκατομμύρια Ιάπωνες στρατιώτες πεσόντες στο πεδίο της μάχης, αποτελεί σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού για το Πεκίνο.

Σήμερα, η Ιαπωνία τιμά την 68η επέτειο από την παράδοσή της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι επισκέψεις στο συγκεκριμένο μνημείο από ιάπωνες πολιτικούς προκαλούν την οργή της Κίνας και της Νότιας Κορέας καθώς αυτό έχει ανεγερθεί στη μνήμη 14 καταδικασθέντων από Συμμαχικό δικαστήριο εγκληματιών πολέμου αλλά και στη μνήμη των πεσόντων.

Για τους Κορεάτες, το μνημείο είναι μία θλιβερή υπενθύμιση της ιαπωνικής αποικιοκρατίας από το 1910 ως το 1945, ενώ και η Κίνα υπέστη δεινά υπό την ιαπωνική κατοχή πριν και στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λιου Ζενμίν κάλεσε τον ιάπωνα πρεσβευτή Μασάτο Κιτέρα σε μία επείγουσα συνάντηση για να του εκφράσει την σφορδή του αντίθεση και να καταδικάσει την επίσκεψη των ιαπώνων υπουργών στο μνημείο.

«Το ζήτημα του Μνημείου Γιασουκούνι συνδέεται με το αν ή όχι η Ιαπωνία μπορεί να αναγνωρίσει σωστά και να αποδεχτεί την εισβολή των ιαπώνων μιλιταριστών και αν μπορεί να σεβαστεί τα αισθήματα του κινεζικού λαού και των άλλων ασιατικών εθνών που υπήρξαν θύματα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Τον Απρίλιο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν επισκέφθηκε το μνημείο, αλλά κατέθεσε κάτι συμβολικό, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Κίνας, η οποία υποστήριξε ότι η Ιαπωνία πρέπει να αποδεχθεί την παρελθούσα εθνικιστική επιθετικότητά της.

«Δεν παίζει ρόλο με ποιά μορφή ή με ποιά ταυτότητα οι ιάπωνες πολιτικοί ηγέτες επισκέπτονται το Μνημείο Γιασουκούνι. Πρόκειται για ουσιαστική απόπειρα να αρνηθούν και να ωραιοποιήσουν την ιστορία της εισβολής από τους ιάπωνες μιλιταριστές», σημειώνει το υπουργείο.

«Μόνο με την σωστή αντιμετώπιση της ιστορίας και χρησιμοποιώντας την (ιστορία) ως καθρέφτη μπορεί η Ιαπωνία να αντιμετωπίσει το μέλλον. Καλούμε την Ιαπωνία να…πραγματοποιήσει σαφή βήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, διαφορετικά οι σχέσεις της Ιαπωνίας με τους ασιάτες γείτονές της δεν έχουν κανένα μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.

Tags: ΕΝΤΑΣΗΙΑΠΩΝΙΑΚΙΝΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όχι ώρες

13/06/2026 - 17:19
An-32
ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στην Ινδία: Συντριβή An-32 της πολεμικής αεροπορίας – Νεκρό το 5μελές πλήρωμα [pics]

13/06/2026 - 16:27
δεξαμενόπλοιο
ΚΟΣΜΟΣ

Δξεμανόπλοιο χτυπήθηκε ανοικτά του Ομάν, σύμφωνα με την UKMTO [pic]

13/06/2026 - 15:23

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Η υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όχι ώρες

Θρήνος στην Ινδία: Συντριβή An-32 της πολεμικής αεροπορίας – Νεκρό το 5μελές πλήρωμα [pics]

Στο SAFE η Ελλάδα: «Έπεσαν οι υπογραφές» για επενδύσεις στην άμυνα και στην ασφάλεια

Δξεμανόπλοιο χτυπήθηκε ανοικτά του Ομάν, σύμφωνα με την UKMTO [pic]

Αλί Χαμενεΐ: Στις 4 Ιουλίου θα ξεκινήσει η κηδεία – Θα ταφεί στις 9 Ιουλίου στο βορειοανατολικό Ιράν

CNN: Το Ιράν μπάζωσε με νάρκες και εκρηκτικά την πρόσβαση σε αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου

Λιθουανία: Συναγερμός και scramble νατοϊκών μαχητικών αεροσκαφών από ένα μπαλόνι καιρού

Λίβανος: Νέος γύρος βομβαρδισμών του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας

Top News

Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά στο «Πρωινό» για το Athens Pride: «Θα υπάρχει για να έχουν οι άνθρωποι τα ίδια δικαιώματα»

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέττυ Μπαζιάνα στην παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη στο Ηρώδειο

Δέσποινα Καμπούρη: Δεν αποχώρησα από το «Πρωινό» για το ξύπνημα, δε θα πω ποτέ δημόσια τους λόγους

Βίκυ Σταυροπούλου: Η φωτογραφία που πόσταρε από το ξενοδοχείο στη Μεσσηνία, πριν τον γάμο της Δανάης Μπάρκα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert