OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Ιταλία – Ελλάδα

25/10/2018 - 11:20
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ χάρη και στην Ιταλία. Η λογική που τότε επικράτησε ήταν ότι αν μια χώρα με τα μεγέθη, το έλλειμμα και το χρέος της Ιταλίας εισέλθει στην ΟΝΕ, τότε μπορεί και η Ελλάδα, που είναι πολύ μικρότερη και «ευκολοχώνευτη», να μπει, ακόμα κι αν υπήρχαν, που υπήρχαν, αμφιβολίες για τις αδυναμίες της οικονομίας της γενικά και των δημόσιων οικονομικών της ιδιαίτερα.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα διασώθηκε από τη χρεοκοπία της χάρη και στην Ιταλία. Το κύριο μέλημα των Ευρωπαίων πιστωτών μας ήταν να αποφύγουν τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης και, κυρίως, στην Ιταλία. Εξαιτίας του μεγέθους της, η Ιταλία δεν θα μπορούσε να διασωθεί και, σύμφωνα με αυτή τη λογική, θα μπορούσε δυνητικά να παρασύρει στη διάλυση την ίδια την ευρωζώνη, προκαλώντας τεράστια ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κρίση της ευρωζώνης άρχισε να ξεπερνιέται το καλοκαίρι του 2012, αφού τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είχε αναλάβει ένας Ιταλός, ο Μάριο Ντράγκι. Μπροστά στον ιταλικό κίνδυνο, ο Ντράγκι εγκατέλειψε την επιφυλακτική πολιτική του Γάλλου προκατόχου του, Ζαν Κλωντ Τρισέ, και δήλωσε ότι θα κάνει «ότι απαιτείται» για να διασώσει το ευρώ. Η δήλωση αυτή καθησύχασε τις αγορές και επέτρεψε στην Ιταλία να παραμείνει στις αγορές. Στη συνέχεια, η εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βοήθησε στην ανάρρωση των οικονομιών της ευρωζώνης συνολικά.

Σήμερα, η Ιταλία επανέρχεται στο προσκήνιο της ευρωζώνης και στο ελληνικό δράμα. Η πρόταση για τον νέο ιταλικό προϋπολογισμό αυξάνει το έλλειμμα και αντιστρέφει την πορεία αποκλιμάκωσης του γιγαντιαίου ιταλικού δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει την πρόταση της Ρώμης και η αντιπαράθεση μεταξύ τους κλιμακώνεται. Οι Βρυξέλλες οχυρώνονται πίσω από την ανάγκη τήρησης των κοινών κανόνων λειτουργίας του ευρώ και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ιταλία στο παρελθόν. Η ιταλική κυβέρνηση επικαλείται τη λαϊκή εντολή των πρόσφατων εκλογών.

Οι δυο συναρχηγοί της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, επιδιώκουν τη σύγκρουση. Προς το παρόν απευθύνονται στο θυμικό της ιταλικής κοινής γνώμης και κατασκευάζουν εχθρούς του ιταλικού λαού. Το έργο είναι γνωστό και έχει ανέβει και σε άλλες σκηνές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής. Και επειδή το έργο είναι γνωστό, γνωστή είναι και η κατάληξή του. Οι Βρυξέλλες θα έπρεπε, για αλλαγή, να φανούν πιο έξυπνα και να αφήσουν τις αγορές να κάνουν τη δουλειά. Οι αγορές έχουν τη δύναμη να συνετίζουν κάθε λαϊκιστή, δυσκολεύοντας ή και σταματώντας τη χρηματοδότησή του.

Στο μεταξύ, η αναταραχή επηρεάζει την Ελλάδα που παλεύει να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές μετά από εννιά χρόνια. Και, βέβαια, περιπλέκουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην περικόψει τις συντάξεις, έστω για έναν χρόνο, προκειμένου να πάει σε εκλογές με καλύτερες προοπτικές.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας για κατασκοπεία υπέρ ΗΠΑ – Ισραήλ κατά την διάρκεια του πολέμου

Ιράν: Πιθανό ένα μνημόνιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου σε όλα τα μέτωπα

Αμυντική βιομηχανία: Το στοίχημα του 25% και η μάχη των ελληνικών ομίλων για τα νέα εξοπλιστικά

Προσομοιωτές F-16, F-35 και εφαρμογές VR της Πολεμικής Αεροπορίας «επισκέφθηκαν» τα Χανιά

Ιράν και ΗΠΑ κοντά σε συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας με ανοιχτά Στενά του Ορμούζ κι άρση κυρώσεων

Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο: Με ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων ο νεκρός δράστης – Ανακουφισμένος ο Τραμπ

Λίβανος: Φονικός βομβαρδισμός του Ισραήλ σε στρατόπεδο – Νέες εντολές εκκένωσης των IDF

Bergamini για το Πολεμικό Ναυτικό: Το καλοκαίρι η υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία για τις φρεγάτες

Top News

Η πιο συχνή αιτία άσχημης μυρωδιάς στην κουζίνα βρίσκεται δίπλα στον νεροχύτη

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεις με ξύδι

J2US: Stan και Μαρία Αργυριάδου οι μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού - Το «ευχαριστώ» στον Κώστα Δόξα

Καιρός: 48ωρο με βροχές και μπόρες πριν επιστρέψει προσωρινά το καλοκαίρι - Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία από την Πέμπτη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert