OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Και η Βουλγαρία καθυστερεί την απόφαση για τα ΝΑΤΟϊκά πλοία στο Αιγαίο

24/02/2016 - 11:01
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Δεν είναι μόνο η Τουρκία, όπως παρουσιάστηκε στον ελληνικό Τύπο, που «μπλόκαρε» το θέμα των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και η Βουλγαρία για δικούς της λόγους συμβάλλει στην καθυστέρηση της απόφασης.

Η Σόφια, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert, έθεσε θέμα ανάλυσης της επίδρασης που μπορεί να έχει η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στην περιοχή.
Το θέμα δεν αφορά κάποιες τάσεις εκδίκησης ή διεκδίκησης προς την Ελλάδα, αλλά αφορά καθαρά τα συμφέροντα της κάθε χώρας και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της Συμμαχίας.

Όπως έγραψε και σε προηγούμενη ανάρτησή του το Onalert, το ΝΑΤΟ ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων. Το IMS (International Military Staff) – βοηθητικό όργανο της στρατιωτικής επιτροπής, μετά την πολιτική απόφαση των υπουργών άμυνας για αποστολή της SNMG2 στο Αιγαίο, προετοίμασε ως συνήθως το σχέδιο που στάλθηκε σε όλα τα κράτη με τη υπόδειξη ότι εάν δεν έχουν απαντήσει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, θεωρείται ότι το σχέδιο εγκρίνεται.

Τόσο η Τουρκία, όσο και η Βουλγαρία έσπασαν αυτή την «σιωπηρή» διαδικασία. Η μια (Βουλγαρία) ζητώντας περισσότερα στοιχεία και η άλλη (Τουρκία) ζητώντας από το ΝΑΤο να μην εμπλακεί στη διαφορά των Ελλάδας Τουρκίας και να μην αποστείλει πλοία στα τουρκικά ύδατα, αλλά να παραμείνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ στην ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή στα διεθνή ύδατα.

Οι σύμμαχοι γνωρίζουν φυσικά ότι υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των δυο χωρών στο θέμα του Αιγαίου και θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα οι διαφορές είμαι μικρότερες. Η Τουρκία φροντίζει να ενισχύει αυτή την εικόνα, για να την χρησιμοποιήσει σε όφελός της.

Το πρόβλημα όμως του ΝΑΤΟ στον σχεδιασμό της επιχείρησης, δεν είναι οι ελληνοτουρικές διαφορές και διενέξεις, αλλά το εάν πραγματικά τα πλοία είναι σε θέση να επιχειρούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν δηλαδή είναι σε θέση οι φρεγάτες να επιχειρήσουν σε τόσο στενά και ρηχά νερά που βρίσκονται στα ανατολικά, εκεί από όπου έρχονται οι πρρόσφυγες.

Πάνω σε αυτό ουσιαστικά «πατάει» η Τουρκία, επιμένοντας για την ακαταλληλότητα, και ουσιαστικά στηρίζοντας τις εθνικές της θέσεις, αποτρέποντας το ΝΑΤΟ να κάνει επιχείρηση στα δικά της ύδατα.

Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση, η οποία θα είναι βέβαια σύμφωνα με την συνήθη πρακτική της Συμμαχίας, η Τουρκία θα θριαμβολογεί, γιατί θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει διεθνές προηγούμενο στις αιτιάσεις της.
Ουσιαστικά, εκμεταλλεύεται ένα αντικειμενικό πρόβλημα του ΝΑΤΟ, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ των θέσεών της.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και μένει να δούμε πού θα καταλήξει.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας μας έχει υπερπροβληθεί η άποψη του υπουργείου άμυνας για το θέμα, από το συναρμόδιο υπουργείο εξωτερικών προς το παρόν υπάρχει σιγή ασυρμάτου…

Tags: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΝΑΤΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Mοτζταμπά Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ δίνουν 10 εκατ. δολάρια για πληροφορίες για τον νέο ηγέτη του Ιράν

Merops: Ο αμερικανικός στρατός έστειλε στη Μέση Ανατολή 10.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης

IDF: 90 μαχητικά έριξαν 200 βόμβες σε αρχηγεία των IRGC, Basij και δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας του Ιράν

Ο Πούτιν ζητά να προστατευθούν οι κρίσιμες υποδομές στη Ρωσία, καθώς εντείνονται οι ουκρανικές επιθέσεις

Τουρκικό UAV παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και έκανε δύο παραβάσεις στο FIR Αθηνών

WSJ: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν επιπλέον πεζοναύτες και πλοία στη Μέση Ανατολή λόγω των επιθέσεων στα Στενά του Ορμούζ

Εκρήξεις στο κεντρικό Ισραήλ από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους [vids]

Ρουμανία: Σηκώθηκαν Eurofighter και F-16 για να αναχαιτίσουν drones που μπήκαν στον εναέριο χώρο

Top News

Γιώργος Μαρίνος: Το στεφάνι από την «Κατερίνα του» που «ράγισε» καρδιές στην κηδεία του

Δήμητρα Κατσαφάδου: Τάμα μου είναι να τα δώσω όλα για τον κόσμο και θα το δείτε, δεσμεύομαι δημόσια

Η Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε βίντεο από τον καυγά της στη Βουλή με τους Μαρκόπουλο και Λαζαρίδη: «Με λέει γυμνοσάλιαγκα», «Τραμπούκοι»

«Η Ιωάννα Τούνη καλά που δεν έβαλε live υπέρηχο εγκεφάλου, δε θα έδειχνε τίποτα», είπε η Χαρά Τσιώλη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert