OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Γιατι ευθύνεται η Τουρκία για το νέο ναυάγιο στις συνομιλίες

09/07/2017 - 11:54
Share on FacebookShare on Twitter

 Για το νέο ναυάγιο των συνομιλιών ευθύνεται «κατά κύριο λόγο η Τουρκία», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνει, «η αποτυχία δεν ήρθε απροσδόκητα», δεδομένου ότι «παρά τη σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών σε πολλά ζητήματα, σημαντικά επίμαχα θέματα παρέμειναν άλυτα.

«Το ζήτημα «ασφάλεια και εγγυήσεις» αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ήταν ο γόρδιος δεσμός που απέτρεψε μια συμφωνία. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιμένει να παραμείνει η Τουρκία και στο μέλλον εγγυήτρια δύναμη μιας επανενωμένης Κύπρου και ότι πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία εκεί».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, «τον τόνο στο Κραν Μοντανά δεν έδινε ο (Τουρκοκύπριος ηγέτης) Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και αυτός είχε σαφείς οδηγίες από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα κίνητρο να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό διαφαινόταν ήδη πριν από την έναρξη της διάσκεψης».

«Η Κύπρος παραμένει χωρισμένη. Οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απέτυχε στην προσπάθεια διαμεσολάβησης», σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της Tagesspiegel του Βερολίνου. Όπως εκτιμά η εφημερίδα, «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το διχοτομημένο νησί και την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων μπορεί να συνεχιστεί η διαμάχη για τα πιθανόν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου».

«Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απέτυχαν για άλλη μια φορά», τονίζει το Spiegel Online, παρατηρώντας ότι «οι ελπίδες δεν εκπληρώθηκαν» και ότι «οι Ελληνοκύπριοι και η Τουρκία επέρριψαν την ευθύνη ο ένας στον άλλο» για την κατάληξη.

Για «ολοκληρωτικό ναυάγιο» κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau και εκτιμά ότι «έτσι απέτυχε η μέχρι σήμερα πιο πολλά υποσχόμενη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Η διχοτόμηση του νησιού εδραιώνεται».

Τέλος, η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία τερμάτισαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επειδή διαφωνούν σχετικά με τον ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων». Η εφημερίδα προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η επανένωση δεν είναι ορατή».

Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντάνα, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των G20 στο Αμβούργο, το απόγευμα του Σαββάτου τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Λυπάμαι για την αποτυχία της συνόδου για το Κυπριακό. Δείξαμε καλή θέληση. Θα προσπαθούμε για να βρεθεί λύση. Όμως αν δεν βρεθεί, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε και το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ. Θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα και το ίδιο περιμένουμε από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, δημιουργώντας -πλέον- ερωτήματα για το περιεχόμενο αυτών των σχεδίων που ανέφερε.

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω ανακοίνωσής του, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «σκληρές αλήθειες» και για τις «πραγματικές προθέσεις» της γειτονικής χώρας. Ενώ την Δευτέρα 10 Ιουλίου και ώρα 17:00, θα συγκληθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά. Θέμα της συνεδρίασης θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΚΟΤΖΙΑΣΚΥΠΡΙΑΚΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

25/03/2026 - 12:59
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

25/03/2026 - 12:56
Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25/03/2026 - 12:24

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση – Εντυπωσίασαν τα νέα οπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert