OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

ΝΑΤΟ: Θέλουμε ή όχι τα πλοία στο Αιγαίο; – Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία

08/04/2016 - 07:30
Share on FacebookShare on Twitter

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
info@onalert.gr

 Θέλουμε ή όχι το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Το ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς στις 11 Απριλίου λήγει η διπλωματική άδεια που έχει δοθεί στα πλοία του ΝΑΤΟ για να επιχειρούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αυτό που έχει φανεί από την έναρξη της “δράσης” του ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα, είναι ότι δεν είχε καμία ουσιαστική συμμετοχή σε αυτό που όριζε η αποστολή του: στη μείωση των προσφυγικών ροών.

Η ιδέα να ρίξουν μερικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, για να συλλέγουν πληροφορίες για βάρκες, φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου αποτελεσματική και ότι κυρίως εξυπηρετούσε άλλες σκοπιμότητες.

  • Η Μέρκελ ήθελε να μπορεί να λέει στους ψηφοφόρους της “μέχρι και το ΝΑΤΟ έφερα στο Αιγαίο”, ώστε να σταματήσει την ελεύθερη πτώση που σημείωνε η δημοφιλία της.
  • Η Τουρκία ήθελε να κατοχυρώσει μέσω του ΝΑΤΟ όλες τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο.
  • Και το ίδιο το ΝΑΤΟ ως Συμμαχία ήθελε να έχει μια δύναμη πολύ κοντά στη Συρία.

Ωστόσο όπως διαφάνηκε αυτό το διάστημα, αυτός που πραγματικά ελέγχει τις προσφυγικές ροές είναι η Τουρκία. Όποτε θεωρεί ότι τη συμφέρει, ανοίγει ελεγχόμενα την “κάνουλα” στο Αιγαίο, στα σημεία που η Άγκυρα επιθυμεί, ενώ στα άλλα που θέλει να κατοχυρώσει αξιώσεις, κλείνει εντελώς τις ροές, όπως αποκάλυψε το Onalert χρησιμοποιώντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των προσφυγικών ροών. 

Αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του ΝΑΤΟ το οποίο φαίνεται πλήρως αναποτελεσματικό στην αποστολή του. Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να περάσει όλα όσα ήλπιζε σε επίπεδο στρατιωτικής επιτροπής και αποφάσισε να τα επιβάλει στην πράξη, επιχειρώντας ουσιαστικά να απομακρύνει τα συμμαχικά πλοία από το Αιγαίο, αφού δεν χρησιμεύουν σε κάτι.

Και η Ελλάδα περιμένει αποτελέσματα από την επιχείρηση, τα οποία δεν τα έχει δει. Δεν είναι τυχαίο το τηλεφώνημα που είχε κάνει προ ημερών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου του είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή ειδοποιήσει μόνο για τρία περιστατικά, όπως είχε πρώτο αποκαλύψει το Onalert.gr.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι “θέλουμε ή όχι το ΝΑΤΟ” ή μάλλον πιο καλά διατυπωμένο “συμφέρει ή όχι την Ελλάδα η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο”;

Οι Σύμμαχοι επίσης, μάλλον ψάχνουν τρόπο να απεμπλακούν προτού η εικόνα του ΝΑΤΟ υποστεί σοβαρή βλάβη από την απραξία.

Όμως, μάλλον σε αυτή τη χρονική περίοδο, εάν η Ελλάδα δεν ανανεώσει τη διπλωματική άδεια στα πλοία και ουσιαστικά αποφασίσει το τέλος αυτής της δράσης, είναι πιθανό η Τουρκία να ανοίγει και πάλι την “κάνουλα” των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και οι Σύμμαχοι να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα που ενδεχομένως θα έχει “μπλοκάρει” την ΝΑΤΟϊκή αποστολή.

Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία

Αν και το τι θα γίνει θα κριθεί τις επόμενες ώρες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει προγραματίσει επίσκεψη σε Ελλάδα κι Τουρκία για τις 22 Απριλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του ο κ. Στόλτενμπεργκ με 15μελή συνοδεία θα επισκεφθεί αρχικά την Ελλάδα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τουρκία.

Από εκεί με ελικόπτερα θα κατευθυνθεί προς τη ναυαρχίδα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο, το πλοίο ΒΟΝΝ όπου θα ενημερωθεί για την επιχείρηση, βγάλει φωτογραφίες και θα κάνει δηλώσεις.

Tags: NATOSNMG2ΑΙΓΑΙΟΝΑΤΟΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17
Uncategorized

Τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας – ΦΩΤΟ

17/04/2019 - 14:59

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές σε ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και βόρεια Εύβοια

Σαν σήμερα: Το 1943 οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά σε Στάλινγκραντ, Λένινγκραντ και Καύκασο

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Άγγελος Λάτσιος: Η φωτογραφία με την αδελφή του Λάουρα και οι ευχές για τα γενέθλιά της

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert