OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ευκαιρία για τον Ομπάμα να τα βάλει με τους κατασκόπους

29/10/2013 - 11:47
Share on FacebookShare on Twitter

Πώς γνωστοποίησε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ στον Μπαράκ Ομπάμα ότι ακυρώνει την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες; Εστειλε ένα e-mail στον εαυτό της!
Με ένα τέτοιο ανέκδοτο για τις συνέπειες του σκανδάλου των παρακολουθήσεων μπορεί να γελούσαν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουάσινγκτον. Καθώς το σκάνδαλο όμως μεγαλώνει, η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι η ζημιά στα αμερικανικά συμφέροντα δεν είναι πια για γέλια.

Η ζημιά στα αμερικανικά συμφέροντα δεν είναι πια για γέλια

Η αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Αγγελα Μέρκελ προκάλεσε κατακραυγή στη Γερμανία. Αλλά και η γαλλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα όταν πληροφορήθηκε την έκταση των παρακολουθήσεων στη Γαλλία από την NSA. Η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απειλεί επίσης γίγαντες της αμερικανικής βιομηχανίας, όπως η Google και η Facebook, που θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στα συμφέροντά τους στην Ευρώπη και τη νομική υποχρέωσή τους να παραδίδουν στοιχεία στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ενας αμερικανός πρώην αξιωματούχος φοβάται ότι η «μαγεία του Ομπάμα» έλαβε τέλος. «Επιστρέφουμε στο 2004, όταν οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι δεν έχει σημασία αν είσαι Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικανός, λευκός ή μαύρος, αφού όλοι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο», λέει στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Και η κατακραυγή μπορεί να μεγαλώσει, μετά την αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν 35 ξένοι ηγέτες.

Παρακολουθήσεις γίνονταν πάντοτε

Η βραχυπρόθεσμη ζημιά για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγάλη. Μακροπρόθεσμα όμως, μπορεί να υπάρξουν και οφέλη. Ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναθεωρήσουν την έκταση των επιχειρήσεων της αντικατασκοπείας τους. Παρακολουθήσεις γίνονταν πάντοτε. Την τελευταία δεκαετία, όμως, συνέβησαν δύο πράγματα που άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού. Το πρώτο είναι ο πολλαπλασιασμός των πόρων που αποφάσισε να διαθέσει η Αμερική για τις μυστικές επιχειρήσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο είναι οι αλματώδεις πρόοδοι της τεχνολογίας, που επιτρέπουν πλέον πολύ ευρύτερες παρακολουθήσεις.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, γράφει ο Γκίντεον Ράχμαν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ενδέχεται να συνάντησε δυσκολίες ως τώρα για να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη βιομηχανία της αντικατασκοπείας. Η κατακραυγή που προκλήθηκε όμως τώρα υποχρεώνει την Αμερική να θέσει ερωτήματα που έπρεπε να έχει θέσει πριν από πολύ καιρό.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να έχουν υπόψη τους πως οι ξένες υπηρεσίες αντικατασκοπείας προσπαθούν να τους παρακολουθούν. Τα παράπονα της Μέρκελ και της Ρούσεφ ότι οι φίλοι δεν κατασκοπεύουν τους φίλους τους είναι κάπως αφελή. Όπως είπε κάποτε ο Λόρδος Πάλμερστον, πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τον 19ο αιώνα, «τα έθνη δεν έχουν μόνιμους φίλους ή συμμάχους, μόνο μόνιμα συμφέροντα».

Δεν παρακολουθούν άλλωστε μόνο οι Αμερικανοί τους φίλους τους. Παρακολουθούσαν και οι Ισραηλινοί τους Αμερικανούς, γεγονός για το οποίο ο πρώην μηχανικός του αμερικανικού στρατού Τζόναθαν Πόλαρντ βρίσκεται στη φυλακή. Οι Γάλλοι έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένη βιομηχανική κατασκοπεία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλες χώρες.

Όταν η εμπιστοσύνη κλονίζεται, είναι δύσκολο να αποκατασταθεί

Τα παραπάνω επιχειρήματα δεν είναι εσφαλμένα. Παραγνωρίζουν όμως το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ συμμάχων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Όταν αυτή η εμπιστοσύνη κλονίζεται, είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Η Βρετανία έχει επανειλημμένα εξετάσει το ενδεχόμενο να παρακολουθεί τις ΗΠΑ. Και το έχει απορρίψει, όχι για ηθικούς λόγους, αλλά επειδή γνωρίζει ότι το κόστος από την αποκάλυψή του θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη που θα έχουν αποκομιστεί.

Η κατακραυγή είναι ακόμη μεγαλύτερη από την αποκάλυψη ότι δεν παρακολουθούνται μόνο οι πολιτικοί ηγέτες. Όπως έγραψε η Μοντ, η NSA παρακολουθούσε 700 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ Γάλλων σε διάστημα μόλις ενός μηνός. Κανείς δεν πρόκειται βέβαια να ακούσει αυτές τις κλήσεις ή έστω ένα τμήμα τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν όμως την τεχνολογία για να αποσπάσουν τα στοιχεία που θέλουν.

Φαίνεται λοιπόν ότι η εποχή της αθωότητας για την απελευθερωτική δράση του Διαδικτύου φτάνει στο τέλος της. Το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο – αλλά είναι και ασυμβίβαστο με την προστασία της ιδιωτικότητας. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι ρωσικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας επιστρέφουν στη γραφομηχανή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Spiegel: Κοριοί των Αμερικανών στην ταράτσα της πρεσβείας στην Αθήνα

Ποιος θυμάται τις ελληνικές υποκλοπές made in USA;

Tags: NSAΗΠΑΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΜΕΡΚΕΛΟΜΠΑΜΑΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Related Posts

Τουρκία - αρχηγός στρατού Λιβύης
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 22:26
ραντάρ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 21:17
Ουκρανία - Γερμανία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

23/12/2025 - 21:04

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1940 το υποβρύχιο Παπανικολής βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά

Τουρκία: Νεκρός ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του κοντά στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα θέσει τέλος στη ρωσική απειλή», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

Top News

Αίγυπτος: Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο η ηλιακή λέμβος του Χέοπα - Θα συντηρείται εκεί για τα επόμενα 4 χρόνια

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν θα υπάρξει 3ος κύκλος, το "Πάρα Πέντε" πραγματικά ήταν η καρδιά μου»

Ελπίδα Ιακωβίδου για Τζώνη Καλημέρη: «Στην πρώτη μας γνωριμία του απευθύνθηκα στον πληθυντικό»

Στο Πάρα Πέντε: Οι πρωταγωνιστές παρακολούθησαν μαζί το reunion της σειράς - Σε βιντεοκλήση ο Γιώργος Καπουτζίδης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert