OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Οι ΗΠΑ «έχουν άμεσο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο αλλά και την επίλυση του Κυπριακού’

14/09/2013 - 18:28
Share on FacebookShare on Twitter

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «επιδεικνύουν άμεσο ενδιαφέρον» για να προχωρήσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και για ασφαλή αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, στηρίζοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στις συναντήσεις του με Αμερικανούς αξιωματούχους τούς ενημέρωσε και για το Μνημόνιο Κατανόησης ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα αποτελέσματα των επαφών του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε επίσης ότι κατά τις επαφές του διατύπωσε την άποψη ότι «οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν διασυνδέονται με το κυπριακό, ούτε μπορεί η Κύπρος να παραμείνει όμηρος του προβλήματος».

Ο Κύπριος υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Δρα Έρνεστ Μόνιζ, με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέλη του Κογκρέσου, στελέχη ελληνοαμερικανικών και εβραϊκών οργανώσεων, δεξαμενών σκέψης και επιχειρηματικών ομίλων, ενώ σε ομιλία του στο Μανχάταν έδωσε μια εμπεριστατωμένη εικόνα για το τι έγινε μέχρι σήμερα στον τομέα της ενέργειας, για το τι προγραμματίζεται, καθώς και για τα σχέδια των τριών χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ) για να προχωρήσουν από κοινού στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, όσο και στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησαν Αμερικανοί δημοσιογράφοι, στελέχη επενδυτικών εταιριών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ομογενειακών και εβραϊκών φορέων, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι έμεινε πολύ ικανοποιημένος από τις συνομιλίες του στις ΗΠΑ σε θέματα διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ενώ συζητήθηκαν επίσης και άλλα ζητήματα που αφορούν τις άλλες αρμοδιότητές του ως υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λακκοτρύπης μίλησε για τις μέχρι τώρα συμφωνίες που έκανε η Κύπρος στον τομέα της ενέργειας με την Αίγυπτο (2003), με το Λίβανο (2007) και με το Ισραήλ (2010), για τη νέα διάσταση με το Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, για τη σημασία του τερματικού σταθμού στην περιοχή Βασιλικού, στο νότιο μέρος του νησιού και που θα εδραιώσει την Κύπρο, όπως επισήμανε, ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Επίσης, υπογράμμισε ότι η 11η Σεπτεμβρίου 2013 ήταν μια «ιστορική μέρα» για την Κύπρο με το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου τεστ παραγωγής.

Ο κ. Λακκοτρύπης έκανε αναφορά και στις οικονομικές εξελίξεις, στην τουριστική και όχι μόνο στήριξη του ρωσικού παράγοντα, στο ρόλο της Ομογένειας για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, αλλά και στα θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος που σχετίζονται με την εξόρυξη και μεταφορά των υδρογονανθράκων, τα οποία συζήτησε και με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, με βάση την εμπειρία που έχουν οι ΗΠΑ από ατυχήματα στον ενεργειακό τομέα.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και τις απειλές της Τουρκίας, ανέφερε ότι αναμένεται τον προσεχή μήνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος, αλλά το Κυπριακό δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, η πολιτική και οι πρακτικές της Τουρκίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας, γιατί δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση, εξέφρασε την ελπίδα η ενέργεια να είναι καταλύτης για τη λύση, αλλά δεν μπορεί η Κύπρος να είναι όμηρος του προβλήματος και οι προσπάθειες για την αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ θα συνεχιστούν ανεξάρτητα με τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, όπως είπε.

Στις επαφές του στις ΗΠΑ τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου συνόδευε ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ενώ στην αμερικανική πρωτεύουσα συμμετείχε στις συναντήσεις ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλής και στη Νέα Υόρκη ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου. 

Tags: ΑΟΖΕΠΙΛΥΣΗΗΠΑΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΟΣΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

Υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113: Παραδίδεται ως μουσείο τη Δευτέρα 11 Μαΐου στο Φλοίσβο
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – Τι συζήτησαν

08/05/2026 - 19:51
Spike LR2
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SPIKE LR2: H Εθνική Φρουρά Κύπρου εκπαιδεύεται στο ισραηλινό αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς [vid]

05/05/2026 - 21:18
ΕΕ - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ: «Κάτι κινείται» για το άρθρο 42.7 περί ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

24/04/2026 - 13:11

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1925 η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Βρετανικού Στέμματος

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

NYT: Η Ρωσία στέλνει εξαρτήματα για drones στο Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας, παρακάμπτοντας το Ορμούζ

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

Top News

Δέσποινα Καμπούρη: «Με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια πάρα πολύ καλή σχέση»

Γιάννης Κότσιρας: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος ήταν παιδικός μου ήρωας, τον λάτρευα και τον λάτρευε και η μητέρα μου»

Πόπη Μαλλιωτάκη: Δεν έχω αγαπηθεί όσο θα ήθελα, το μεγαλύτερο φταίξιμο το έχω εγώ με τις επιλογές μου

Οι Metallica έπαιξαν «Ζορμπά» και «Τρύπες» και «γκρέμισαν» το ΟΑΚΑ - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert