OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και τον ΟΗΕ» λέει το Der Spiegel

25/08/2013 - 22:20
Share on FacebookShare on Twitter

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ είχε βάλει κοριό στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ανέφερε σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Επικαλούμενο μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του φυγά, πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, το Σπίγκελ ανέφερε πως τα αρχεία δείχνουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν συστηματικά άλλα κράτη και θεσμούς.

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εδρεύουσα στη Βιένη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ήταν ανάμεσα στους στόχους των πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2012, ειδικοί της NSA κατάφεραν να εισβάλουν στο σύστημα βιντεο-διάσκεψης του ΟΗΕ και να σπάσουν το σύστημα κωδικών του, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που επικαλείται το Σπίγκελ.

Mέσα σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών έφθασε τις 458 από 12

«Η κυκλοφορία δεδομένων μας δίνει εσωτερικές βίντεο-τηλεδιασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών (ναι!)», αναφέρει ένα έγγραφο που επικαλείται το Σπίγκελ, προσθέτοντας πως μέσα σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών έφθασε τις 458 από 12.

Εσωτερικά αρχεία δείχνουν επίσης πως η NSA κατασκόπευε την επίσημη αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μετά τη μετακόμισή της σε νέες αίθουσες το φθινόπωρο του 2012. Ανάμεσα στα έγγραφα που αντιγράφηκαν από τον Σνόουντεν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της NSA είναι σχέδια της αποστολής της ΕΕ, η τεχνολογική υποδομή της και οι σέρβερ της.

H NSA διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κοριών) σε περισσότερες από 80 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η NSA διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κοριών) σε περισσότερες από 80 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο που αποκαλείται «Υπηρεσία Ειδικής Συλλογής». «Η επιτήρηση είναι εντατική και καλά οργανωμένη και έχει μικρή ή καθόλου σχέση με την απόκρουση τρομοκρατών», έγραψε το Σπίγκελ.

Οι διαρροές του Σνόουντεν έφεραν σε δύσκολη θέση τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς εξέθεσαν την παγκόσμια έκταση των προγραμμάτων επιτήρησης που διαθέτει. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει πως οι κατάσκοποί της ενεργούν στο πλαίσιο του νόμου και πως οι διαρροές έχουν βλάψει την εθνική ασφάλεια.

Πριν από μία εβδομάδα, η Βρετανία, πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, έθεσε υπό κράτηση τον σύντροφο του δημοσιογράφου ο οποίος καλύπτει για την εφημερίδα Γκάρντιαν τις διαρροές του Σνόουντεν. Η βρετανική αστυνομία δήλωσε πως τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τον Ντέιβιντ Μιράντα ήταν «πολύ ευαίσθητα» και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αν αποκαλύπτονταν.

Την περασμένη εβδομάδα η Γκάρντιαν κατέστρεψε υλικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που περιείχαν αρχεία του Σνόουντεν αφού απειλήθηκε με νομικά μέτρα από υψηλόβαθμους συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, διευθυντές σύνταξης μεγάλων σκανδιναβικών εφημερίδων ανέφεραν πως η κράτηση του Μιράντα και οι κινήσεις εναντίον της Γκάρντιαν «υπονομεύουν τη θέση της ελευθεροτυπίας σε όλο τον κόσμο».

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το ότι ένας σθεναρός υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ελεύθερης δημόσιας συζήτησης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία προκειμένου να νομιμοποιήσει αυτό που ισοδυναμεί με παρενόχληση τόσο της εφημερίδας όσο και των ατόμων που συνδέονται μαζί της», αναφέρει η επιστολή της σουηδικής Dagens Nyheter, της φινλανδικής Helsingin Sanomat, της δανέζικης Politiken και της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten.
 

Tags: ΓΕΡΜΑΝΙΑΕΕΗΠΑΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Related Posts

πυρηνικές δοκιμές - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

24/03/2026 - 22:19
Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

24/03/2026 - 21:51

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία, γίνονται συνομιλίες – Συμφώνησαν να μην αποκτήσουν πυρηνικό όπλο»

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert