OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Οικονομική και πολιτική κρίση στην Τουρκία

08/08/2018 - 13:25
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Του Δημήτρη Καιρίδη

Η μετατροπή της Τουρκίας από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία υποτίθεται ότι θα οδηγούσε στη γρήγορη και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, αφού η εξουσία θα συγκεντρώνονταν στα χέρια του Προέδρου και των διορισμένων από τον ίδιο υπουργών. Αντ’ αυτού, η Τουρκία βιώνει σήμερα μια απίστευτη κρίση ακυβερνησίας, με τους κατεξοχήν αρμόδιους, όπως ο υπουργός οικονομικών και ο κεντρικός τραπεζίτης, να κρύβονται και την κορυφή του κράτους να εμφανίζεται παράλυτη και δίχως σχέδιο αντιμετώπισης της σοβούσας οικονομικής κρίσης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε όλα τα λάθος πράγματα και κατάφερε να μετατρέψει σε αδιέξοδο μια, έτσι κι αλλιώς, δύσκολη κατάσταση. Η λίρα κατρακυλά, τα επιτόκια του δημοσίου χρέους εκτοξεύονται, η πίεση στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις με δάνεια σε ξένο νόμισμα αυξάνει και ο πληθωρισμός καλπάζει. Η Τουρκία χρειάζεται 200 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την επαναχρηματοδότηση του εξωτερικού της χρέους, την ώρα που το έλλειμμα στο εξωτερικό της ισοζύγιο παραμένει αρκετά πάνω από το 5% του ΑΕΠ.

Η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει ένα σύστημα σταθερής ισοτιμίας. Προτίμησε τη δυνατότητα διακύμανσης της λίρας για να αποφύγει μια δραματική υποτίμηση. Η διακύμανση, ωστόσο, έχει οδηγήσει σε μια διολίσθηση δίχως τέλος, η οποία δημιούργησε μια πρωτοφανή κρίση σε αργή κίνηση που ξετυλίγεται λίγο-λίγο εδώ και μήνες και που τις τελευταίες μέρες φαίνεται να επιταχύνεται, με κίνδυνο να τεθεί εκτός ελέγχου.

Αν και υπάρχει ακόμα κάποιος χρόνος, αυτός εξαντλείται, και ο λογαριασμός διαρκώς ανεβαίνει. Θα πρέπει, καταρχήν, να αποκατασταθεί άμεσα η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να της επιτραπεί να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η νομισματική και η συναλλαγματική πολιτική της Τουρκίας αποκτά εκ νέου τη χαμένη της αξιοπιστία. Αυτό άλλωστε έκανε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν και κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα το 2014, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και τις σκληρές δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Επιπλέον, ο Ερντογάν θα πρέπει να ξαναδιαβάσει τη διεθνή συγκυρία και να βρει τρόπο να εκτονώσει την κρίση με τις Η.Π.Α., η οποία έχει επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα. Αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον έχουν στραφεί εναντίον της Τουρκίας τρία πανίσχυρα λόμπι: οι Ευαγγελιστές με προεξάρχοντα τον Αμερικάνο Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησης του Ευαγγελιστή πάστορα Άντριου Μπράνσον, αλλά και το φιλο-ισραηλινό και το φιλο-σαουδαραβικό (τα οποία επί του παρόντος συνεργάζονται αλλά δεν ταυτίζονται), με προεξάρχοντα τον ίδιο τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Αν για την αποσυμφόρηση της πίεσης των Αμερικάνων Ευαγγελιστών η λύση είναι απλή και συνίσταται στην απελευθέρωση του Μπράνσον, τα υπόλοιπα είναι πιο περίπλοκα, μιας και αφορούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιλογές.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 2006 χάνει την ζωή του ο ήρωας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Ηλιάκης

Μέση Ανατολή: «Πρόοδο» στις συνομιλίες βλέπουν οι ΗΠΑ – Για «σημείο καμπής» μιλά το Ιράν

Λίβανος: Έξι διασώστες σκοτώθηκαν σε δύο πλήγματα του Ισραήλ στον νότο

«Εξηγήσεις» για τις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΑ για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Καμιά λεπτομέρεια για το περιεχόμενο των εντολών του ΓΕΕΘΑ»

Αρχηγός ΓΕΑ: «Οι Patriot είναι ακόμη στην Κάρπαθο – Θα φύγουν όταν δοθεί εντολή»

Ζελένσκι: Σχεδόν 150 χιλιάδες οι ρωσικές απώλειες από την αρχή του έτους – Μίλησε με Μερτς, Μακρόν και Στάρμερ

Η Γερμανία θα αγοράσει το 40% της KNDS και ζητά από την Γαλλία να μειώσει το μερίδιό της

Τουρκία: Πτώση σε μετοχές και λίρα μετά την δικαστική απόφαση για το CHP – Αντιδράσεις για το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Bilgi

Top News

Γιώργος Αλκαίος για την μητέρα του: Δεν έχουμε καμία σχέση, χώρισε με τον πατέρα μου και με «έκλεψε» από τις ΗΠΑ

Ιωάννα Τούνη: Οι εντυπωσιακές εικόνες από την εμφάνισή της στο φεστιβάλ των Καννών - «Ζώντας τη στιγμή μου στο Χόλιγουντ»

Βίντεο δείχνει F-16 να χτυπά και να καταστρέφει UFO το 2023 στο Μίσιγκαν

Πάνος Ιωαννίδης: Η σπάνια φωτογραφία με τον γιο του Κωνσταντίνο και η τρυφερή ανάρτηση για «χρόνια πολλά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert