OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Ακίνητη περιουσία ΕΔ. Καταγραφή και μετά αξιοποίηση, αλλά πως;

21/11/2012 - 00:21
Share on FacebookShare on Twitter

Στην καταγραφή και επεξεργασία της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προχωρά το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία. Το υπουργείο, στην παρούσα φάση, εκτιμά ότι οι όποιες ενέργειες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να έχουν κεντρικό σχεδιασμό, από ενιαίο φορέα και έλεγχο, προκειμένου να είναι αποδοτικότερες.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως θα γίνει η αξιοποίηση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι “ξεπούλημα”.

   Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ανασταλτικοί παράγοντες στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν οι διατάξεις δύο νόμων.
   Ειδικότερα, αναφέρεται ως ανασταλτικός παράγοντας διάταξη του Ν. 1989/1991 με την οποία είχε επιτραπεί η παραχώρηση ακινήτων σε ΟΤΑ ή σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος.
   Αναφέρεται επίσης και διάταξη του Ν. 1337/1983 με την οποία η μόνη δυνατότητα που δόθηκε στη στρατιωτική υπηρεσία σε σχέση με την ένταξη ακινήτων της σε σχέδια πόλεως, ήταν η υποβολή των απόψεων ή ενστάσεών της, χωρίς όμως αυτές να είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Περιβάλλοντος.
   «Πέραν των ανωτέρω διαπιστώθηκε», αναφέρει ο υπουργός, «ότι τις περισσότερες φορές μέχρι σήμερα δεν ζητούντο καν οι απόψεις των Γενικών Επιτελείων, με αποτέλεσμα είτε να χαρακτηρίζονται στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των δήμων οι χώροι των στρατιωτικών ακινήτων ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού, κοινωφελών χρήσεων -και ως εκ τούτου να μην έχουν πολεοδομική αξία, είτε να ζητείται από τη στρατιωτική υπηρεσία να καταβάλλει εισφορά σε γη».
   Όπως ενημερώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, το ΥΠΕΘΑ στην παρούσα φάση εκτιμά ότι οι όποιες ενέργειες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να έχουν κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο από ενιαίο φορέα, προκειμένου να είναι αποδοτικότερες.
   Ενημερώνει, επίσης, ότι ήδη η αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, προχωρεί σε επεξεργασία της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση με τα ακίνητα που δύνανται να αξιοποιηθούν. Παράλληλα εξετάζεται η συγχώνευση των Ταμείων Εθνικής Άμυνας, Εθνικού Στόλου και Αεροπορικής Άμυνας σε ενιαίο φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας τους, η δημιουργία κοινής ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του νέου φορέα και πρόταση νομικού πλαισίου.
   Το έγγραφο του υπουργού Άμυνας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος, με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η περιουσία αυτή που είναι τεράστια, με χιλιάδες στρέμματα γης, αλλά και κτίρια σε καλές τοποθεσίες της χώρας, παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη. 

Tags: ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας και τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού – Η Τουρκία δεν είναι το κύριο πρόβλημά μας» [vid]

28/04/2026 - 18:08
Δένδιας - Βοτρέν
ΥΕΘΑ

Δένδιας και Βοτρέν υπέγραψαν την ανανέωση της συμφωνίας για τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση» Ελλάδας – Γαλλίας

25/04/2026 - 14:15
Δένδιας - Φόρουμ Δελφών
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας στο Φόρουμ των Δελφών: «Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει σε αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, όταν τελειώσει ο πόλεμος»

24/04/2026 - 16:34

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

Ουκρανία: «Σφίγγγει» ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πόλη Κοστιαντινίφκα της περιφέρειας Ντονέτσκ

Μικρασιατική Εκστρατεία: Η έναρξη του πολέμου και η αποβίβαση του στρατού στη Σμύρνη [pics]

Ιράν: Η νέα ειρηνευτική πρόταση προβλέπει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ως «πάτημα» για πυρηνική συμφωνία

Ισραήλ: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Top News

Δημοσκόπηση Marc: Στο 32,2% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου έναντι 13,5% του ΠΑΣΟΚ, μόνιμη «πληγή» η ακρίβεια

Μαρία Μενούνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τα 5 χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της - «Μου λείπεις, σ' αγαπώ για πάντα»

Γιώργος Μυλωνάκης: Σημάδια βελτίωσης της υγείας του - Οι αντιδράσεις του και η επίσκεψη Μητσοτάκη

Μαρία Αλιφέρη: Το εντυπωσιακό ζεϊμπέκικο και το μικρό «ατύχημα» στη σκηνή του J2US - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert