OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πέθανε ο τελευταίος της επιχείρησης Βαλκυρία κατά Χίτλερ

13/03/2013 - 08:46
Share on FacebookShare on Twitter
Ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ, πρώην υπολοχαγός του γερμανικού στρατού, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ το 1944, πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο σπίτι του στο Μόναχο.

Ο φον Κλάιστ ήταν μόλις 22 ετών όταν προσφέρθηκε να φορέσει γιλέκο με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης με τον Χίτλερ. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά λίγους μήνες αργότερα ο ίδιος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Χίτλερ.

Ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ επρόκειτο να είναι ο άνθρωπος που θα μετέφερε μία βαλίτσα γεμάτη εκρηκτικά σε συνάντηση με τον Χίτλερ, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδια και η βόμβα τοποθετήθηκε από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ. Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ- τον οποίο υποδύθηκε ο Τομ Κρουζ στην ταινία Επιχείρηση Βαλκυρία- τοποθέτησε τη βόμβα στην αίθουσα συσκέψεων όπου ο Χίτλερ συναντούσε τους συνεργάτες του στη Φωλιά του Λύκου, το στρατηγείο του στην Ανατολική Πρωσία.

Τελικά, η βαλίτσα μετακινήθηκε και η έκρηξη δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο συνταγματάρχης φον Στάουφενμπεργκ μαζί με τον πατέρα του φον Κλάιστ, γνωστό αντίπαλο του Χίτλερ, και άλλους που συμμετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.
Ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ συνελήφθη και εστάλη σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, ωστόσο αργότερα τού επετράπη να επιστρέψει στο στράτευμα. Γεννήθηκε το 1922 σε περιοχή της βορειο-ανατολικής Γερμανίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Πολωνία σε οικογένεια πρώσων γαιοκτημόνων. Όταν ήταν αξιωματικός του πεζικού, τον προσέγγισε ο συνταγματάρχης φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τού πρότεινε να φορέσει το γιλέκο αυτοκτονίας κάτω από μία νέα στολή που επρόκειτο να παρουσιάσει στον Χίτλερ.

Ο φον Κλάιστ θυμόταν αργότερα την ευχή που τού έδωσε ο πατέρας πριν από την αποστολή αυτοκτονίας στη συνάντηση με τον Χίτλερ που δεν έγινε ποτέ. «Οι πατέρες αγαπούν τους γιους τους, και ο δικός μου είναι βέβαιο ότι με αγαπούσε και περίμενα ότι θα πει όχι. Αλλά, όπως πάντα, τον υποτίμησα», είπε.

Πολύ αργότερα ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ ίδρυσε την ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο επιφανείς διπλωμάτες και αξιωματούχους ασφαλείας από όλον τον κόσμο και πραγματεύεται τα μεγάλα παγκόσμια πολιτικά θέματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι μας χρωστούν οι Γερμανοί! Όλη η αλήθεια. Άρθρο του Α.Παπαλεξόπουλου

Απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ! Κινηματογραφικό υλικό

Την άνοδο του Χίτλερ με τη Χρυσή Αυγή ,συγκρίνει το BBC!
 

Tags: ARMY CULTUREΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΧΙΤΛΕΡ

Related Posts

Γενικός Επιθεωρητής ΠΝ
ΓΕΝ

Ο Υποναύαρχος (Μ) Δημήτριος Καπίρης ΠΝ παρέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού [pics]

02/02/2026 - 19:12
drones
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο πόλεμος των drones: Το νέο εγχειρίδιο του ΓΕΣ και η μετάβαση στο νέο δόγμα

02/02/2026 - 05:03
ΓΕΣ - ΣΤΕΑΜΧ
ΓΕΣ

ΓΕΣ: Αποφοίτησαν 12 Αξιωματικοί της 78ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΣΤΕΑΜΧ [pics]

01/02/2026 - 18:59

Διαβάστε Επίσης

Η επόμενη μέρα των NH-90: Από την καθήλωση στην υποστήριξη – Σύμβαση για συντήρηση από την Aeroservices

Καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και λίγες τοπικές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert