OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

S-400: Επιβεβαιώνει «μία και καλή» την αγορά τους από την Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

29/03/2019 - 12:30
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ προωθείται νομοσχέδιο για να «παγώσει» η χρηματοδότηση για την μεταφορά των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία λόγω των ρωσικών πυραύλων S-400, η Άγκυρα φαίνεται να συνεχίζει ακάθεκτα προς την απόκτησή τους, αδιαφορώντας για τις κινήσεις της Ουάσινγκτον.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του πριν από λίγο, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε την δέσμευση της Τουρκίας στην αγορά των «πολυπόθητων» S-400.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προβεί σε συμφωνία για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο αμερικανικό πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Στο πλαίσιο της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της σχετικά με το πρόγραμμα των F-35.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Καταρχήν αντίκειται στους διεθνείς νόμους για μια τρίτη χώρα να αντιτίθεται σε μια συμφωνία μεταξύ δύο χωρών», ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν τους χρόνους παράδοσης και ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να πουλήσει το πυραυλικό σύστημα S-400 σε άλλη χώρα.

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η χρήση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία θα αποτελούσε απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ενώ θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας εντός του NATO.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα βουλευτών του Κογκρέσου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Τζον Σαρμπάνης ζητά «φρένο» στην χρήση οποιουδήποτε ποσού από τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Ειδικότερα, στην επιστολή που εστάλη στο προεδρείο της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ομάδα των βουλευτών ζητά να μην δοθεί κανένα ποσό για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία έως ότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο λάβει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για την ακύρωση της συμφωνίας παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, «η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, των δυνάμεων του Κουρδικού YPG, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου».

Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τους συναδέλφους τους να συμπεριλάβουν την εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας «απαράδεκτη» και υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, απειλώντας τα συμφέροντά μας στην περιοχή και το κράτος δικαίου στο εσωτερικό της.

Έχει αυξανόμενους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η προγραμματισμένη αγορά του συστήματος S-400 αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτεί μια ουσιαστική απάντηση», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από: ABC News / ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Tags: F-35S-400ΗΠΑΡΩΣΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Οζγκιούρ οζέλ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Χιλιάδες υποστηρικτές του Οζγκιούρ Οζέλ συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα

31/05/2026 - 11:08
Κιλιτσντάρογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Με βολές κατά του Οζέλ η πρώτη δημόσια εμφάνιση Κιλιτσντάρογλου μετά την μέσω δικαστηρίου επιστροφή του στην ηγεσία του CHP

27/05/2026 - 13:15
Τουρκία: Ο καθαιρεθείς ηγέτης του CHP Οζγκιούρ Οζέλ καταγγέλλει μεθοδεύσεις της Ερντογανικής εξουσίας
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο καθαιρεθείς ηγέτης του CHP Οζγκιούρ Οζέλ καταγγέλλει μεθοδεύσεις της Ερντογανικής εξουσίας

26/05/2026 - 16:46

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Δύο άνδρες απαγχονίστηκαν επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

ONEX: Επενδύσεις 1,35 δισ. ευρώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου για ναυπήγηση υποβρυχίων και υποστήριξη του U.S Navy

Λίβανος: «Θηριώδης και καταδικαστέα» η επίθεση του Ισραήλ – Εντολή Νετανιάχου για βομβαρδισμούς προαστίων της Βηρυτού

Chevron: Το αίτημα για το Block 10 στον Κυπαρισσιακό και η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη ενεργειακού εφοδιασμού

Μακρόν: Κατασχέθηκε το τάνκερ «Tagor» του ρωσικού στόλου «φάντασμα» από γαλλικές δυνάμεις [vid]

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει πραγματικά μια συμφωνία και αυτή θα είναι καλή για τις ΗΠΑ»

Hanwha Aerospace: Τέσσερις νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής όπλων στη Νότια Κορέα

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν ραντάρ και κέντρα ελέγχου drones του Ιράν – Αντίποινα των Φρουρών της Επανάστασης στο Κουβέιτ

Top News

Ο Γιώργος Μαζωνάκης με τραύματα στο πρόσωπο - «Για τόσα δάκρυα που δεν στέγνωσαν στον πόνο» έγραψε

Μιχάλης Ρέππας - Θανάσης Παπαθανασίου: Το λάθος που αναγνώρισαν και τα σχόλια για την πολιτική ορθότητα

Your Face Sounds Familiar: Νικητής ο Μέμος Μπεγνής ως Σοφία Αρβανίτη - Η συγκίνηση του Σάκη Ρουβά για την Σωτηρία Μπέλλου

Συγκινεί ο Αιμίλιος Χειλάκης: Με το που «έφυγε» η μητέρα μου θυμόμουν να είμαι πέντε χρονών και να τρώμε παρέα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert