OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ποινικό αδίκημα η συμμετοχή σε ξένους πολέμους

19/08/2014 - 11:52
Share on FacebookShare on Twitter

Η σερβική κυβέρνηση κίνησε τις διαδικασίες για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, με σκοπό να αποτρέψει τη συμμετοχή πολιτών της Σερβίας σε ξένους πολέμους. Η μετάβαση τζιχαντιστών στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, όπως επίσης εθελοντών ή μισθοφόρων στην Ουκρανία αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα.

Με πρωτοβουλία του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ράσιμ Λιάγιτς κατατέθηκαν τροπολογίες, με τις οποίες καθίσταται ποινικό αδίκημα η συμμετοχή σε ξένους πολέμους. Έτσι, για όσους οργανώνουν τη μετάβαση Σέρβων πολιτών σε πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό προβλέπεται ποινή φυλάκισης 12 ετών, ενώ πενταετής φυλάκιση προβλέπεται για τους ίδιους τους μαχητές.

Σερβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες από την Κρατική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (BIA), υποστηρίζουν ότι στην Ουκρανία πολεμούν και στις δύο πλευρές 30 Σέρβοι επαγγελματίες μισθοφόροι (παραπάνω φωτογραφία). Πρόκειται για βετεράνους των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η μηνιαία αμοιβή τους φτάνει τα 10000 δολάρια. Υπάρχουν και κάποιοι που στρατολογούνται από την οργάνωση Σερβικό Κίνημα των Τσέτνικ και οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά, πολεμώντας στο πλευρό των ρωσόφιλων στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάνταρ Ζαχαρτσένκο, στην περιοχή έφτασε εχθές μία νέα ομάδα 14 εθελοντών από τη Σερβία. Εθελοντές από τη Σερβία πολεμούν επίσης στο Ιράκ και τη Συρία. Πρόκειται για Αλβανούς από την κοιλάδα του Πρέσεβο ή για μουσουλμάνους από την περιοχή του Σάντζακ.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ράσιμ Λιάγιτς, ο οποίος κατάγεται από το Σάντζακ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές από τη Σερβία «είναι νεαροί που ανακάλυψαν απότομα τη θρησκεία, δεν γνωρίζουν τι διδάσκει και προσπαθούν να τις δώσουν την πηγαία μορφή της». «Πρόκειται για ανθρώπους που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας και με τη συμμετοχή τους στον πόλεμο προσπαθούν να αναδειχθούν» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι Βαλκάνιοι τζιχαντιστές, που μάχονται στη Μέση Ανατολή, προέρχονται από το Κόσοβο. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 Αλβανοί του Κοσόβου μάχονται στο Ιράκ και τη Συρία. Αρχηγός τους ήταν ο Λαβντρίμ Μουχαντέρι, ο οποίος σκοτώθηκε προχθές σε μάχες εναντίων των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ. Την είδηση για τον θάνατο του Μουχαντέρι μετέδωσε η κουρδική τηλεόραση KNNC, η οποία έδειξε και εικόνα με τη σορό του.

Ο Λαβντρίμ Μουχαντέρι έγινε γνωστός πριν από περίπου έναν μήνα, όταν ανάρτησε στο προφίλ που είχε σε κοινωνικό δίκτυο, την παραπάνω φωτογραφία που δείχνει τη στιγμή που αποκεφάλιζε δεκαπεντάχρονο Σύριο. Η αστυνομία του Κοσόβου είχε εκδώσει, στις 15 Αυγούστου, διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μουχαντέρι, κατηγορώντας τον για εγκλήματα που διέπραξε στη Συρία και το Ιράκ.

Ο ίδιος, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην εφημερίδα Deri, που εκδίδεται στα Τίρανα, ερωτηθείς για τα εγκλήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε και ειδικά για τον αποκεφαλισμό του Σύριου νεαρού, δήλωσε με κυνισμό: «Ήταν σπιούνος και τιμωρήθηκε όπως έπρεπε, άλλωστε δεν έκανα τίποτα περισσότερο από ό,τι έκανε ο UCK στο Κόσοβο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση κατά του ουκρανικού στρατού με το πυραυλικό σύστημα Ουραγκάν

Σέρβοι μάχονται και για τις δυο πλευρές στην Αν.Ουκρανία!

«Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θυμίζει Γιουγκοσλαβία»

Tags: ΑΛΒΑΝΙΑΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙΟΥΚΡΑΝΙΑΣΕΡΒΙΑΤΖΙΧΑΝΤ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30
Πούτιν - Ινδία
ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

05/12/2025 - 16:23

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert