OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Spiegel: Κλιμακώνεται η ελληνοτουρκική ένταση

11/03/2018 - 18:33
σύνορα Τουρκία - Ελλάδα
Share on FacebookShare on Twitter

Εκτενές άρθρο για την υπόθεση των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Αναφερόμενο καταρχήν στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και παραπέμποντας σε δηλώσεις των γονιών του Δημήτρη Κούκλατζη που «ελπίζουν σε ένα θαύμα» για την απελευθέρωση των δυο παιδιών, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «[…] η σύλληψη του Κούκλατζη και του άλλου στρατιώτη προκάλεσαν βαριά κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έλληνες πολιτικοί εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία ενδέχεται να κρατήσει τους δυο στρατιώτες ως ομήρους, όπως και στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, προκειμένου να εκβιάσει την απελευθέρωση φερόμενων τούρκων πραξικοπηματιών».

Σύμφωνα με το Spiegel «η Ελλάδα προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά στις πιέσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά κάθε φορά όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους: ισχυρίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».

Παρελθόν η ελληνοτουρκική προσέγγιση;

Υπενθυμίζοντας την αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών αλλά και τα «πογκρόμ κατά ελληνικών μειονοτήτων στην Τουρκία τη δεκαετία του 1950», οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι μόλις πρόσφατα υπήρχαν ενδείξεις εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

«Ο Τσίπρας αποκάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ‘αγαπητό φίλο’ και υποσχέθηκε να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Το Δεκέμβριο ο Ερντογάν μετέβη στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στη γειτονική χώρα μετά από 65 χρόνια. Έκτοτε όμως οι σχέσεις επιδεινώθηκαν άρδην. Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για το ότι η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει στρατιώτες που ενδέχεται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξελίσσεται σε ‘ασφαλές λιμάνι’ για τρομοκράτες. Από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Τσίπρας χαρακτήρισε την Τουρκία ‘επιθετικό γείτονα'».

Πολιτικές σκοπιμότητες

Το Σπίγκελ αναφέρεται και στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι «έλληνες πολιτικοί έκαναν λόγο για στοχευμένη επίθεση. Η σύλληψη των στρατιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική κλιμάκωση της έντασης. Σε τουρκικά και ελληνικά μέσα γίνεται ήδη λόγος για πιθανή στρατιωτική σύρραξη».

Όπως εκτιμά ο Ντορούκ Εργκιούν από το think tank της Κων/πολης Edam, πολιτικοί και των δυο χωρών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να κινητοποιήσουν εθνικιστές ψηφοφόρους. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019 ο Ερντογάν υιοθετεί μια ξεκάθαρα εθνικιστική ατζέντα ενώ και ο Τσίπρας δεν θέλει επ΄ ουδενί να εμφανίζεται υποχωρητικός έναντι των Τούρκων, καταλήγει το Spiegel.

Πηγή: Deutsche Welle

Tags: SPIEGELΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Related Posts

Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

26/12/2025 - 14:16
Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Διεθνής εναέριος χώρος» και επιστροφή στις προκλήσεις: Γιατί η Τουρκία ξανανοίγει το μέτωπο του Αιγαίου

26/12/2025 - 07:54
Αιγαίο - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλητική δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: «Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο φταίει η προσέγγιση της Ελλάδας»

25/12/2025 - 21:57

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Ισραήλ: «Βομβαρδίσαμε κέντρο εκπαίδευσης και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert