OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία- Κομπάνι: 150.000 εκτοπισμένοι, οι 130 χιλ στην Τουρκία!

22/09/2014 - 19:51
Share on FacebookShare on Twitter

Κούρδοι μαχητές της Συρίας σταμάτησαν μια προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της κουρδικής πόλης Κομπανί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν φθάσει περισσότεροι από 130.000 Κούρδοι της Συρίας που προσπαθούν να διαφύγουν από τους τζιχαντιστές.

«Οι συγκρούσεις συνεχίζονται, αλλά η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά του Κομπανί σταμάτησε από την περασμένη νύκτα», δήλωσε μέσω Skype ο Ρεντούρ Τζελίλ, εκπρόσωπος της κύριας ένοπλης οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας, της YPG.

Ο Τζελίλ δήλωσε πως στο ανατολικό μέτωπο διεξάγονται οι σφοδρότερες μάχες. Το Ισλαμικό Κράτος άρχισε την περασμένη Τρίτη την επίθεση εναντίον του Κομπανί, που είναι επίσης γνωστό ως Άιλ αλ-Άραμπ. Σύμφωνα με ακτιβιστές τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, ο αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν την περιοχή έχει φθάσει συνολικά τις 150.000.

Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Τουρκία. «Ο αριθμός των Σύρων ξεπέρασε τις 130.000» και μπορεί να αυξηθεί αν η επίθεση των τζιχαντιστών συνεχισθεί, δήλωσε στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. «Λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περίπτωση που η συρροή των εκτοπισμένων συνεχισθεί, προφανώς δεν το επιθυμούμε, αλλά είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ευχή οι πρόσφυγες αυτοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους όταν αποκατασταθεί η ειρήνη.

Στην Άγκυρα, ένας αξιωματούχος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών (AFAD) είχε προηγουμένως διευκρινίσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο «επικαιροποιημένος» αριθμός των εκτοπισμένων ήταν σήμέρα το πρωί 104.000.

«Τα σύνορα είναι ανοικτά αλλά μόνο σ’ ένα σημείο στο Μουρσίτπιναρ (νοτιοανατολική Τουρκία, επαρχία Σανλιούρφα) για να οργανωθούν καλύτερα οι διελεύσεις οι οποίες συνεχίζονται», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

«Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δεν έχει φθάσει αυτό το όριο, αλλά κάνουμε τα πάντα για να υποδεχθούμε τους ανθρώπους που περνούν στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Κουρτουλμούς.

«Η πόλη του Κομπανί μοιάζει με πόλη φάντασμα και περισσότεροι από 150.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Δεν έχουν περάσει ακόμη όλοι στην Τουρκία», δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους περικυκλώνουν την πόλη σαν «τόξο» από τρεις άξονες δυτικά, ανατολικά και νότια. Προς βορράν ο θύλακος συνορεύει με την Τουρκία.

«Σε ορισμένες περιοχές οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι 12 χλμ. μακριά από το Κομπανί, σε άλλες είναι 14 χιλιόμετρα μακριά και σε ορισμένες περιοχές απέχουν μόνο 10 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι κι άλλες χώρες θα συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι κι άλλες χώρες προτίθενται να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με την πρέσβειρά τους στον ΟΗΕ, η οποία είπε σήμερα ότι «δεν θα πραγματοποιήσουμε τις αεροπορικές επιδρομές μόνοι μας».

Η Ουάσινγκτον επιχειρεί να συγκροτήσει μία διεθνή στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συμμαχία εναντίον του ΙΚ, το οποίο έχει καταλάβει περιοχές του Ιράκ και της Συρίας και έχει ιδρύσει χαλιφάτο στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ, ερωτηθείσα από την εκπομπή του CBS «Face the Nation» αν η Ουάσινγκτον έχει ενδείξεις ότι άλλες χώρες προτίθενται να συμμετάσχουν στις επιδρομές στη Συρία, απάντησε: «Ναι, έχουμε, αλλά θα το αφήσουμε στις άλλες χώρες να ανακοινώσουν μόνες τους ποιές συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα αναλάβουν απέναντι στη συμμαχία».

Η Πάουερ αρνήθηκε να αναφέρει για ποιές χώρες πρόκειται, αλλά όπως δήλωσε στην εκπομπή του ABC «This Week», «υπάρχει παγκόσμια στήριξη, εκτιμώ, για την καταστροφή της οργάνωσης».

Η Γαλλία αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει αεροπορικές επιδρομές σε συριακό έδαφος

H γαλλική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ τόνισε πως παραμένει προσηλωμένη στην στρατηγική υποστήριξης της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

«Συμμετέχουμε στην επιχείρηση αεροπορικής υποστήριξης στο Ιράκ (εναντίον των τζιχαντιστών), στη Συρία βοηθάμε την αντιπολίτευση. Αυτή είναι η θέση μας και δεν αλλάζει» είπε ο Φαμπιούς ενώπιον του κέντρου μελετών CFR (Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων) στη Νέα Υόρκη.

Η Γαλλία, που συμμετέχει στο συνασπισμό εναντίου του Ισλαμικού Κράτους, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει μέχρι στιγμής πάρει μέρος στην εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ, όμως έχει αποκλείσει να κάνει το ίδιο στη Συρία.

«Έως σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει αναφέρει ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το ίδιο (στη Συρία) όμως ότι θα βοηθήσουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση» υπενθύμισε ο Φαμπιούς.

«Είναι πιθανόν να ενεργήσουμε στην Συρία, όμως, από τη μία πλευρά, η Γαλλία δε μπορεί να κάνει τα πάντα και από την άλλη, εμείς σκεφτόμαστε ότι το να στηρίξουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση αποτελεί ανάγκη» προκειμένου να καταπολεμηθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αλλά και να συνεχιστεί η δράση και εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ που αποτελεί «ψυχολογική επιχείρηση» των τζιχαντιστών!

Φρίκη στην οθόνη Ισπανικοί Patriot στην Τουρκία

Ιράκ: Δεκτή η διεθνής βοήθεια….αλλά προέχει η εθνική κυριαρχία

Tags: ΗΠΑΙΡΑΚ ΚΡΙΣΗΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣΚΟΜΠΑΝΙΣΥΡΙΑΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert