OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει την κατοχή και στη νότια θάλασσα της Κύπρου»!

07/10/2014 - 15:51
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κορβέτα «Μπάφρα» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εργασίες στο SAIPEM 10000 και μάλιστα ο τουρκικός στρατός εκδίδει σχετικές ανακοινώσεις, σε καθημερινή βάση εδώ και τέσσερις μέρες.

Η κορβέτα «Μπάφρα» διαθέτει σύστημα εξοπλισμού με το οποίο μπορεί να κάνει εναέριες και υποβρύχιες επιθέσεις καθώς και να αναλάβει αμυντικές δραστηριότητες. Είναι φορτωμένη με ολμοβόλα και τορπίλες για υποβρύχιες επιθέσεις.

Το Saipem 10000, το πλοίο-τρυπάνι της κοινοπραξίας ENΙ/KOGAS, πραγματοποιεί γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου «9» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη απάντηση κατά των τουρκικών προκλήσεων, αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη εξέλιξη από τότε που προχωρήσαμε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Η Τουρκία είπε θέλει να επεκτείνει την κατοχή και στη νότια θάλασσα της Κύπρου. Πρέπει είπε να αντιδράσουμε και να μην αφήσουμε την τουρκική προκλητικότητα να συνεχιστεί, διαφορετικά θα χάσουμε την αξιοπιστία μας σαν κράτος και καμία εταιρεία δεν θα ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο».

Η αντίδραση της Αθήνας:
Κατόπιν οδηγιών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο Υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

«Απαράδεκτο γεγονός» θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Σε δήλωσή του, ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, επικρίνει τη στάση της Τουρκίας και τονίζει ότι η πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή, σε βάρος την Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντά μια απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής, των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο κ. Ήσυχος, «για ακόμα μια φορά δηλώνει την ενεργή συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ, τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που μάχονται για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες βάσεις, χωρίς ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και εμπλοκές».

Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.com.cy, απευθείας από την Κύπρο.

Tags: ΑΟΖΚΟΡΒΕΤΑΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113: Παραδίδεται ως μουσείο τη Δευτέρα 11 Μαΐου στο Φλοίσβο
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη – Τι συζήτησαν

08/05/2026 - 19:51
Spike LR2
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SPIKE LR2: H Εθνική Φρουρά Κύπρου εκπαιδεύεται στο ισραηλινό αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς [vid]

05/05/2026 - 21:18
ΕΕ - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ: «Κάτι κινείται» για το άρθρο 42.7 περί ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

24/04/2026 - 13:11

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Η Ρωσία προσπαθεί να εξαγάγει σιτηρά από την Κριμαία μέσω αμερικανικών εταιρειών

Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο στολίσκο «Global Sumud Flotilla» για τη Γάζα

Τρία νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και πυραύλους Meteor απέκτησε η Ινδονησία [pics, vids]

Νέες παραβάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη F-16, KC-135, ATR-72 και ένα CN-235

Οι ΗΠΑ απέρριψαν ξανά την πρόταση του Ιράν: «Κινδυνεύει αν συνεχίσει να μην κάνει υποχωρήσεις στο πυρηνικό του πρόγραμμα»

Κύπρος: «Ουδέποτε εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα ο στολίσκος Global Sumud για την Γάζα», που αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ

Ιράν: «Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παγώσουν τις κυρώσεις για το πετρέλαιο και να δείξουν ευελιξία για τα πυρηνικά»

Λιθουανία: Εκρηκτικά βρέθηκαν κοντά στο drone που συνετρίβη και φαίνεται να ανήκει στον ουκρανικό στρατό

Top News

Τατιάνα Στεφανίδου για Λυδία Ευαγγελάτου: Όταν την είδα να φορά την τήβεννο και να παραλαμβάνει το πτυχίο της, ένιωσα ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα συγκίνησης

Γωγώ Μαστροκώστα: Αγωνία για την πορεία της υγείας της - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Παύλος Πολάκης μετά την διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Το πιο σύντομο ανέκδοτο ότι είμαι ανεξάρτητος βουλευτής»

Τζορτζίνα Ροντρίγκες: Η τολμηρή αλλαγή που έκανε ο Δημήτρης Γιαννέτος στα μαλλιά της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert