OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία – Κούρδοι ξανά στα όπλα;

08/09/2013 - 00:27
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Eντείνεται η φημολογία ότι το ΡΚΚ  αναστέλλει την αποχώρηση των ένοπλων ανταρτών του από το έδαφος της Τουρκίας μετά τις υπαναχωρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν και φόβους της κουρδικής πλευράς ότι η Άγκυρα θέλει πόλεμο.
.Μια μέρα μετά την δήλωση του επικεφαλής του KCK (δομή ΡΚΚ στις πόλεις),Τζεμίλ Μπαγίκ,με το παραπάνω περιεχόμενο και ότι οι κούρδοι θα υπερασπιστούν τους εαυτούς τους,  υπήρξε αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ΑΚΡ ότι «και αν ακόμα σταματήσει η αποχώρηση αυτό δεν θα επηρεάσει το πακέτο. Δεν έχει σημασία η στάση του Μπαγίκ. Σημασία έχει η στάση του Οτζαλάν. Το πακέτο (εκδημοκρατισμού) δεν θα συνδεθεί άμεσα με τη διαδικασία επίλυσης». Το θέμα αναπτύσσει η Turkiye με τον τίτλο: «Και αν ακόμα σταματήσει η αποχώρηση, το πακέτο θα ανακοινωθεί».

»Η απελευθέρωση του Οτζαλάν είναι απαραίτητη»

 Να σημειωθεί ότι προχθές ο  ο συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK κ.Τζεμίλ Μπαγίκ, σε δήλωσή του  είχε πει ότι το ΡΚΚ σταμάτησε την αποχώρηση. «Θα σταματήσουμε τους αντάρτες. Αν δούμε ότι διεξάγονται επιχειρήσεις, θα καταφύγουμε σε νόμιμη άμυνα. Θα στείλουμε πίσω τις (ένοπλες) ομάδες που αποχώρησαν αν θελήσουν να κλιμακώσουν τον πόλεμο», δήλωσε και υπενθύμισε ότι η 1η Σεπτεμβρίου ήταν η προθεσμία για την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα βήματα για τη διαδικασία επίλυσης.Σύμφωνα με τον Μπαγίκ, η τουρκική κυβέρνηση πρόδωσε την οργάνωση και δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και «αυτό σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα. Θέλουν πόλεμο». Όπως τόνισε, η απελευθέρωση του Οτζαλάν είναι απαραίτητη προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ενώ απαίτησε η τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη για την καταστροφή του νεκροταφείου μελών του ΡΚΚ στην περιοχή του Μάρντιν. 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κουρδικού κόμματος BDP, Σελαχαττίν Ντεμίρτας, οι δηλώσεις του Μπαγίκ δεν σημαίνουν ότι το KCK αναστέλλει επίσημα την αποχώρηση. 

Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ.Ερντογάν από την Αγία Πετρούπολη, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Μπαγίκ είπε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δήλωσης της πολιτικής πτέρυγας και της δήλωσης των ευρισκομένων στα βουνά. Έχουν μοιραστεί ένα ρόλο όπως ο καλός και ο κακός αστυνομικός. κατά συνέπεια εμείς θα κοιτάξουμε τώρα τη δουλειά μας και δεν θα αξιολογήσουμε αυτά. Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε πάνω στον οδικό χάρτη μας. Εμείς είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία θα πρέπει να λυτρωθεί το γρηγορότερο δυνατό από τον μπελά της τρομοκρατίας. Όποιοι θα χαλάσουν τη διαδικασία δεν θα μπορέσουν να λογοδοτήσουν στην ιστορία». 

Η μάχη για την γλώσσα στο Σύνταγμα

Από την άλλη μεριά συνεχίζεται η διαμάχη σχετικά με την «γλώσσα του κράτους» και την «εκπαίδευση στη μητρική» στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Τουρκικού Συντάγματος. Ο βουλευτής του BDP, Σιρρί Σουρέγια Οντέρ πρότεινε το «βουλγαρικό μοντέλο» προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη συναίνεση. 

Σύμφωνα με την πρότασή του, η πρώτη διάταξη του άρθρου θα αναφέρεται στην υποχρέωση όλων να μάθουν τουρκικά, ενώ η δεύτερη διάταξη θα εγγυάται ελευθερίες αναφορικά με την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα. Η απάντηση των υπόλοιπων κομμάτων θα έρθει την επόμενη εβδομάδα. 

«Το άρθρο αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση (sine qua non). Αν δεν προστεθεί το άρθρο, δεν έχουμε κανέναν λόγο να παραμένουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε σε έντονο τόνο. 

Tags: PKKΚΟΥΡΔΟΙΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Φιντάν - Τουρκία - ΕΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

06/02/2026 - 17:45
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προτείνει να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για την αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν – ΗΠΑ

30/01/2026 - 13:48
Τουρκία - Ιράν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην ΗΠΑ και Ιράν επιδιώκει η Τουρκία – Στην Άγκυρα αύριο ο Ιρανός ΥΠΕΞ

29/01/2026 - 11:44

Διαβάστε Επίσης

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

Δένδιας από την Ινδία: Σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική καινοτομία – Συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΑΜ

SCALP και Meteor: Η Ινδία σε προχωρημένες συζητήσεις με την Γαλλία για την αγορά πυραύλων αξίας 300 εκατ. ευρώ

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Σμαραγδής σε Στάνκογλου: «Αυτό το κλίμα είναι η αριστερά, δε θέλουν να πιστέψουν ότι η ταινία Καποδίστριας είχε επιτυχία»

Αιμίλιος Χειλάκης: Απίστευτο περιστατικό στην παράσταση «Cancel» που πρωταγωνιστεί – Η αστυνομία «εισέβαλε» στο θέατρο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert