65 διπλωμάτες στο Αρχηγείο του Λιμενικού- Γιατί πήγαν

Επίσκεψη  πραγματοποίησαν εξήντα πέντε (65) διπλωμάτες από διαφορετικές χώρες του κόσμου στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο διοργάνωσης εκπαιδευτικού σεμιναρίου για νέους διπλωμάτες κατόπιν πρωτοβουλίας από το Βρετανικό Ίδρυμα Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής (Global Diplomatic Forum).

 Η  ενημερωτικού χαρακτήρα επίσκεψη –   υπό μορφή  σεμιναρίου – έγινε προκειμένου να ενημερωθούν  οι ξενοι νέοι διπλωμάτες για το έργο του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η χώρα μας επελέγη, για τη διεξαγωγή του υπόψη σεμιναρίου, λόγω των σημαντικών εξελίξεων και επίκαιρων ζητημάτων που την απασχολούν, όχι μόνο στο πεδίο των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών θεμάτων, αλλά και σε τομείς απτόμενους διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων, όπως για παράδειγμα η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Τους νέους διπλωμάτες καλωσόρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θοδωρής Δρίτσας. Ο Αναπληρωτής Υπουργός κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις ποικιλόμορφες προκλήσεις που καλείται το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος– Ελληνικής Ακτοφυλακής να αντιμετωπίσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στο θαλάσσιο χώρο.

Ειδικότερα, ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε τη σημασία της ναυτιλίας για το παγκόσμιο εμπόριο, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ισόρροπη ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον, την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τη θάλασσα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό το οποίο χαρακτήρισε ως ευρωπαϊκό ζήτημα, τονίζοντας την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης προσέγγισής του από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου οι νέοι διπλωμάτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση από τους:

(α) Διευθυντή Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης Υποναύαρχο ΛΣ Ι.Καραγεωργόπουλο επί θεμάτων επιχειρησιακής δραστηριοποίησης του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με έμφαση στις προσπάθειες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης, για την εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων διακίνησης προσώπων, για την προστασία των ελληνικών και κοινών ευρωπαϊκών συνόρων καθώς και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
(β) Διευθυντή Ποντοπόρου Ναυτιλίας Πλοίαρχο ΛΣ Αγ. Αναστασάκο επί θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της συνεισφοράς της Ελληνικής ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, επίκαιρα θέματα και προτεραιότητες της Ελληνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής, με έμφαση στη λήψη αποφάσεων από τον ΙΜΟ, καθώς και τις σύγχρονες τάσεις του ναυτιλιακού οικονομικού περιβάλλοντος.
(γ) Τον Επικεφαλή του Γραφείου Συνδέσμου του FRONTEX στον Πειραιά, Γρ. Αποστόλου,  επί θεμάτων του Οργανισμού καθώς και επί των επιμέρους δράσεων του εν λόγω Γραφείου.