82Η ΔΕΘ: Ο «Πολεμικός τόνος που δίνει το ΥΠΕΘΑ

Άρματα μάχης, βαριά πυροβόλα, συστοιχίες πυραύλων, είναι με­ταξύ των στρατιωτικών εκθεμά­των με τα οποία συμμετάσχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσ­σαλονίκης, δίνοντας,σε επίπεδο εντυπώσεων, έναν «πολεμικό» τόνο στο επιχειρηματικό της προφίλ, το οποίο φέτος θα φέρει έν­τονους τους χρωματισμούς του «κινεζικού δράκου».

Χθες το μεσημέρι στον ουρανό της Θεσσαλονίκης πέταξαν σε χαμηλό ύψος δύο F-16 της πολε­μικής αεροπορίας, τροφοδοτών­τας φήμες ότι πραγματοποίησαν δοκιμαστική πτήση ενόψει ενα­έριας ατραξιόν που ετοιμάζεται για το Σάββατο κατά την παρου­σία του κυβερνητικού κλιμακίου στην πόλη. Αρμόδιοι της ΔΕΘ που ρωτήθηκαν επ’ αυτού από την «Κ» απάντησαν πως «ίσως υπάρξει κάποια έκπληξη». Το βέ­βαιο είναι ότι κομάντος του στρα­τού θα επιχειρήσουν, στο πλαίσιο ακροβατικών επιδείξεων, θεαμα­τική κατάβαση με σκοινιά, πιθα­νότατα από την κορυφή του πύρ­γου του ΟΤΕ που βρίσκεται εντός του χώρου της ΔΕΘ.

Χακί σκηνικό

Το ΥΠΕΘΑ παίρνει μέρος με δικό του περίπτερο -μια τεράστια σκηνή- αλλά και ένα κομμάτι υπαίθριου χώρου στον οποίο έχουν μεταφερθεί ένα άρμα μά­χης τύπου Λέοπαρντ, αυτοκινού­μενο πυροβόλο των 155 χιλιοστών, αντιαεροπορική πυραυλική συστοιχία MLRS, θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης αντιαρματι­κών βλημάτων -μέχρι και αυτο­κινούμενος φούρνος παρασκευής ψωμιού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από την ενημέρωση των επισκεπτών θα γίνει και επίδειξη διάλυσης και συναρμολόγησης οχημάτων από ειδικούς του στρα­τού, ενώ το χακί σκηνικό συμ­πληρώνουν σύλλογοι και σωμα­τεία αποστράτων με εκθέματα παλαιά στρατιωτικά οχήματα όπως τα περίφημα «ΡΕΟ», οι «Καναδέζες», τα ανοιχτά τζιπ κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία των ενόπλων δυνάμεων εμφανί­ζεται φέτος ιδιαίτερα ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι, οπότε και πήρε για πρώτη φορά μέρος ως εκθέτης ο στρατός.

Και από τα τανκς και τα πυρο­βόλα του στρατού στους πυραύ­λους και στη διαστημική τεχνο­λογία των φοιτητών της Πολυτε­χνικής Σχολής του ΑΠΘ που με επικεφαλής τους καθηγητές τους θα παρουσιάσουν το ερευνητικό σχέδιο ASAT, το οποίο περιλαμ­βάνει ένα υπερ-ελαφρύ μη επαν­δρωμένο αερόχημα, το μοντέλο ενός ελληνικού πυραύλου (rocket) και το μοντέλο ενός ελληνικού Cubesat, μικρών διαστάσεων δο­ρυφόρου για μετρήσεις και δοκιμή τεχνολογιών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Πηγή: seleo.gr