Brexit: Τι λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος


Η ψήφιση του Brexit χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ. Η Ευρώπη ανησυχεί για το μέλλον της λόγω τως εξελίξεων αυτών, ενώ πολλοί κανουν λόγο για μια ιστορική μάυρη μέρα στην ιστορία της Ένωσης. Τι λένε οι ευρωπαίοι εταίροι; Ποιοι ανησυχούν περισσότερο;

Βέλγιο: Σύγκληση ενός «κογκλαβίου» των «27» της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία 

 Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τάχθηκε σήμερα υπέρ της σύγκλησης από τον επόμενο μήνα ενός «κογκλαβίου» των 27 ηγετών της ΕΕ «χωρίς τη Βρετανία» προκειμένου να δοθούν νέες κατευθύνσεις στην Ευρώπη έπειτα από το «χαστούκι» του Brexit.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού είναι ένα χαστούκι στο ευρωπαϊκό σχέδιο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης, η χώρα του οποίου, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Ξυπνήσαμε σήμερα με μία Ευρώπη που δεν είναι η ίδια με χθες βράδυ», παραδέχθηκε και πρόσθεσε πως η επιλογή των Βρετανών «πρέπει να γίνει σεβαστή».
«Θέλω από σήμερα το πρωί να απευθύνω μια έκκληση στο σύνολο των συναδέλφων μου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τη σύγκληση το ταχύτερο δυνατό ενός κογκλαβίου, στο οποίο θα είναι δυνατό, στο πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο, να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα είναι ένα κογκλάβιο χωρίς την παρουσία της Βρετανίας», εξήγησε ο βέλγος πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε να αποφευχθεί «ο πανικός» και να «διατηρηθεί η ψυχραιμία».

«Ο σκοπός θα είναι να καθορίσουμε ορισμένες δεσμεύσεις τις οποίες οφείλουμε να αναλάβουμε όσον αφορά την ενιαία αγορά, την ψηφιακή ατζέντα, την εμβάθυνση της νομισματικής και οικονομικής Ένωσης, καθώς και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια»

Γερμανία: Mαύρη μέρα για την Ευρώπη γράφει η BIld

Η χώρα θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. μετά από πολύμηνη σφοδρή αντιευρωπαϊκή αλλεργία. Το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ρήξης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μόνο το 48% βλέπει το μέλλον της εντός της Ε.Ε., το οποίο τώρα πλέον δεν θα υπάρχει», σχολίασε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο εκδότης της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

«Είναι λοιπόν γεγονός: Eίναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί. Ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. και έτσι πυροβόλησαν από μόνοι τους το κεφάλι τους. Πρέπει κανείς να γελάσει από αμηχανία η να κλάψει, επειδή καμιά χώρα δεν θα αποφύγει τις συνέπειες; Μάλλον το δεύτερο, διότι είναι ξεκάθαρο ότι από σήμερα το πρωί το Brexit δεν είναι μόνο υπόθεση των Βρετανών. Είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη. Γιατί μια πλούσια χώρα η οποία διακρίνεται για τον πραγματισμό της επιστρέφει στον νησιωτικό απομονωτισμό της;

Παράλληλα η καγκελάριος της Γερμανίας έχει πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες στην ΕΕ στον απόηχο της απόφασης της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το πρακτορειο Reuters. 

Γιουνκέρ: »Δεν  ήρθε το τέλος της ΕΕ»

«Οχι» απάντησε κοφτά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ψήφος υπέρ του Brexit «είναι η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και εγκατέλειψε γρήγορα το βήμα έχοντας ολοκληρώσει την συνέντευξη Τύπου καταχεικροτούμενος από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ισπανία: H  ΕΕ θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη

«Αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να κάνει όλα τα κράτη-μέλη (της ΕΕ) να σκεφθούν πώς θα ενισχυθούν περισσότερο από ποτέ για να ανακτήσουν την ισχύ του αρχικού πνεύματος του ευρωπαϊκού σχεδίου καθώς και το ενδιαφέρον, τη συμπάθεια και την έλξη που νιώθουν οι πολίτες για αυτό», δήλωσε.

Ιταλία: »Περιορισμένες οι συνέπειες του Brexit επί της πραγματικής οικονομίας» 

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, από την μεριά του τονίζει ότι «το Brexit είναι ένδειξη δυσαρέσκειας όχι προς την Ευρώπη, αλλά προς όλη την πολιτική που ασκείται σήμερα, παντού».

«Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, ικανή να λύνει τα προβλήματα. Οι πολίτες δεν μισούν την Ευρώπη, μισούν αυτή την Ευρώπη. Μισούν την διαχείριση των τελευταίων χρόνων και μια πολιτική που δεν μπορεί να κατανοηθεί», ολοκλήρωσε ο Πρόντι, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού.