DEV YOL «O επαναστατικός αγώνας» της Τουρκίας

Μανώλης Κωστίδης

Η οργάνωση Dev Yol – (Devrimci Yol) που στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται σε «Επαναστατικός αγώνας» στην Τουρκία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 70 στην Τουρκία.   Συγκεκριμένα το 1974 τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης άρχισαν να δημιουργούν την ιδεολογική βάση. Μια οργάνωση που είναι η συνέχεια της ΤΗΚP-C που είχε ως ιδεολογία τον Κομμουνισμό και είχε ως στόχο την ανατροπή τους καθεστώτος με μια «επανάσταση».

 
   Η Dev Yol άρχισε να εκδίδει να πρώτα μανιφέστα το 1977 μετά την αιματηρή Πρωτομαγιά του 1977 όπου είχαν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι με μια ένοπλη επίθεση του τουρκικού «παρακράτους» στο συγκεντρωμένο πλήθος.
 Αργότερα αρχίζουν οι ένοπλες επιθέσεις και τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ακροδεξιές οργανώσεις και σε κρατικούς οργανισμούς.
 
   Η δράση της οργάνωσης ήταν έντονη και οι τουρκικές αρχές αδυνατούσαν να εντοπίσουν τα μέλη της οργάνωσης. Βαρύ ήταν το χτύπημα του πραξικοπήματος του 1980 κατά της Dev Yol καθώς συνελήφθησαν περίπου 5200 άνθρωποι με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση.
   Στη λίστα προστέθηκαν και άλλα πολλά άτομα τα επόμενα χρόνια.
   Η Dev Yol μαζί με την Dev Sol (Eπαναστατικής Αριστερά) έκαναν την επανεμφάνιση τους με τα χτυπήματα τους στα τέλη της δεκαετίας του 80.
  
Όμως η μεγαλύτερη απήχηση τους ήταν με τις απεργίας πείνας των μελών τους στις φυλακές της Κων/πολης. Το 2000 816 άτομα άρχισαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για τα απαράδεκτες συνθήκες κράτησης τους. Ανάμεσα τους πολλά μέλη της οργάνωσης. Όταν η απεργία συνεχίστηκε ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στις φυλακές για να «σώσει τις ζωές» των απεργών πείνας. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν 32 κρατούμενοι και 2 στρατιώτες. Από τότε η Dev Yol έχει σχεδόν εξαφανιστεί και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί με τα παρακλάδια της να ξεκινήσει και πάλι τον «Επαναστατικό Αγώνα».
   Οι τουρκικές αρχές θεωρούν πως υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της Dev Yol με το PKK αλλά τονίζουν πως όπως πολλές αριστερές οργανώσεις υπάρχει και μια αντιπαλότητα για το ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής της «Επανάστασης» που ονειρεύονται.
 Πάντως η τρομοκρατική οργάνωση Dev Yol έχει πάψει να έχει την παλιά της δράση και η επανεμφάνιση της στη Θεσσαλονίκη προκαλεί πολλά ερωτηματικά.