Κ.Παπούλιας: Το 2012 θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε οριστικά. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος στο μήνυμά του

Έτος προκλήσεων χαρακτηρίζει το 2012 ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σε τηλεοπτικό μήνυμα του με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους.

Ο κ. Χριστόφιας εκτιμά ότι, παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος εντός του 2012, η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος και καλύτερης ψυχολογίας για την οικονομία του τόπου, είναι εφικτή.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτηρίζει το 2011 «χρονιά ιστορική», λόγω του εντοπισμού, πριν μερικές μέρες, φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ δηλώνει ότι για τον ίδιο η πολύνεκρη έκρηξη, τον περασμένο Ιούλιο, στη ναυτική βάση ήταν «η πιο σκληρή δοκιμασία».

«Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δυστυχώς δεν δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη λύσης σύντομα», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η αρνητική πολιτική της Τουρκίας και η παρελκυστική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμποδίζουν την επίτευξη ουσιαστικής προόδου.

«Τα μέτρα λιτότητας και η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποτελούν μονόδρομο» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επισημαίνοντας ως ζητήματα «εθνικής επιβίωσης» την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προστασία των αδύναμων, που θα εξασφαλιστεί μόνο όταν οι έχοντες αντιμετωπιστούν με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας».

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας σημειώνει πως «δστυχώς, στην ευρωζώνη κυριαρχεί η αντίληψη ότι η περιοριστική πολιτική είναι η απάντηση στην κρίση» και εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η ισορροπία των αριθμών δεν φέρνει την ευτυχία των λαών» τονίζει πως «η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη και στην απασχόληση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει την κρισιμότητα των ενεργειών το νέο έτος, υπογραμμίζοντας πως «το 2012 είτε θα πετύχουμε είτε θα αποτύχουμε οριστικά» και τονίζει την ανάγκη συναίνεσης όλων μελών της κυβέρνησης, όλων των κομμάτων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, των συνδικαλιστων, του πνευματικού κόσμου, των επιχειρηματιών και των κρατικών λειτουργών, με τον ίδιο να είναι εγγυτής της αυτής της συναίνεσης.

Στο μήνυμά τους εκτιμά ως σημαντικό βήμα τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου «που δεν πρέπει να μείνει μετέωρο» και συμπληρώνει: «Το μέτωπο εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να είναι αρραγές, γιατί έχουμε χρέος να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή – με αφόρητες συνέπειες ιδιαίτερα για τους αδύναμους».

Αφού σημειώνει πως «η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη και στην απασχόληση» τονίζει πως «είναι κρίσιμο να επιδείξουμε άμεσα αποτελέσματα» διότι «μόνο έτσι, θα μπορέσουμε με αξιώσεις να διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας τη βελτίωση του προγράμματος προσαρμογής και αναπτυξιακή βοήθεια για να βγούμε από την ύφεση».